6. Képek Ideje Fesztivál

Immár hatodik alkalommal érkezik el Budapestre a Képek Ideje - Temps d'Images Fesztivál és természetesen az idei program is különleges vizuális megoldásokkal, mozgókép és előadóművészet interakciójával kísérletező produkciókat, látványos, szemet gyönyörködtető külföldi és magyar előadásokat, premiert és két munkabemutatót, koncertet, kiállítást, új cirkuszt és filmvetítéseket ígér a Trafóban, a Gödörben, a budapesti Francia Intézetben és a Művész Moziban. Adrien Mondot (F), Fabien Prioville (F/D), Nigel Charnock (UK), a Societas Raffaello Sanzio (I) és számtalan kiváló hazai művész a garancia arra, hogy lenyűgöző élményekben lesz részünk.


TDI_B_Red_small

 

S hogy mi mindent kínál egy fesztivál, ahol a vetített és mozgó képé, illetve a mozdulatoké a főszerep? Adrien Mondot, a francia informatikus-zsonglőr egyedülálló produkciója, a Cinématique például olyan akár egy álomszerű utazás algoritmusokból és pixelekből épülő virtuális tájakon, digitális séta a vetített vonalakból, pontokból, betűkből és tárgyakból kirajzolódó térben. Épp mint egy meseszerű videójáték interaktív tánccal, virtuális zsonglőr-mutatványokkal, melyre a szervezők minden korosztályt szeretettel várnak.
Majd a legendás olasz társulat, a Societas Raffaello Sanzio „hang-felelősei" érkeznek egy különös szimfóniával, ahol egy kecske( !) a komponista, és ahol minden zaj, zörej, ritmus és dallam élőben, betűkből-hangokból épül.

 

Cinmatique_-_Janvier_2010_-_Hexagone_T_Magali_Bazi_-_1
Cinématique

 

Aztán jön Fabien Prioville, a Pina Bausch-nál és a Lalala Human Steps-nél nevelkedett táncos-koreográfus legfrissebb darabja, amely közvetlenül a düsseldorfi ősbemutató után érkezik Budapestre. Mennyire mehet el az előadó, a táncos, saját terrénumát - saját testét, vagy saját konkrét színpadi helyzetét - meghatározva és védve? Szabad-e egy táncosnak behatolnia idegen területekre, átlépnie konkrét és virtuális határokat, átjutnia a másik térfelére, befolyásolni a másikat, alakítani a másik területét és testét. Ezekre az igen izgalmas kérdésekre keresi a választ a fiatal, rendkívül tehetséges művész.
Majd egy igazi különlegesség, egészen pontosan egy világpremier: Nigel Charnock nemzetközi hírű koreográfus, Európa szerte ünnepelt előadóművész, aki az Arts Council szerint igazi brit nemzeti kincs, most a Forte Társulattal dolgozik - nem is akármilyen témában. A magyar történelem zűrzavarosnak is nevezhető epizódjai által inspirált darabban többek közt Petőfi-versek, valamint magyar zenék is felcsendülnek majd...

 

Nigel_Charnock_Forte_revolution
Forte Társulat

 

A vizuális csemegék sora persze itt még nem ért véget: a mozi szerelmeseinek ARTE filmekkel kedveskedik a Művész Mozi és a Francia Intézet. A filmvásznon olyan legendás színházi alkotók és táncművészek portréja rajzolódik kit, mint a rendező Patrice Chéreau, vagy a táncos-koreográfus Maguy Marin és Sidi Larbi Cherkaoui. S ha már portré, ráadásképp egy város portréja: Fabienne Rousso-Lenoir dokumentumfilmje az 1920-as évek Berlinjét idézi meg. Aztán jubileumi koncerttel és a koncerthez kapcsolódó speciális látványvilággal, vetítéssel érkezik a Zagar zenekar, majd természetesen a hagyományokhoz híven fiatal művészek új projektjeinek, munkabemutatóknak is helyet ad a Képek Ideje - Temps d'Images Fesztivál: lesz itt majd izgalmas, színes-hangos, különleges, 3 dimenziós Peer Gynt és saját audiovizuális jelrendszeren át kommunikáló Hamupipőke-színház, színészek nélkül.

A Temps d'Images (TDI) hálózatának tagja a belga Les Halles de Schaerbeek, a francia La Ferme du Buisson, a német Tanzhaus Düsseldorf, a román Artlink, a litván Von Krahl Theater, a török Garajistambul, az olasz Romaeuropa, a lengyel Centrum Sztuki Wspólczesnej Zamek Ujazdowski, a portugál Duplacena és a kanadai Usine C. Ezeknek a szervezeteknek, intézményeknek és helyszíneknek közös célja: szoros és termékeny kapcsolatot teremteni színpad és vizualitás között; előadóművészeti formákat és mozgóképet ötvöző produkciók létrehozásával és forgalmazásával.

 

Képek Ideje - Temps d'Images Fesztivál 2011
2011. február 1-20.
Program

 

2011. január 12 - február 27.
Félelem a fekete dobozban -
kiállítás
A félelem egyre terjed tömegmédiában. De vajon miként tudjuk megalapozott félelmeink reprezentációját megkülönböztetni azoktól, amelyeket a média gerjeszt? Filmek és félelem, többet között Roy Andersson és Krzysztof Kieślowski munkái a Trafó Galériában!

 

syd_la
SYD - Láng Annamária

 

2011. február 1. 20:00
Láng Annamária - Nagy Fruzsina:
SYD
koncert-színház
Helyszín: MU Színház

Négynegyed, csillogás, párducbőr és vákácsáká-wah-wah!
A koncert Sydonie Raawiya Koumba afroamerikai énekesnő életének állít emléket. Az életének és nem a halálának.

Hiányzik neki a forróság, amit sohasem érzett. Hiányzik neki a homok, amit sohasem taposott a lábával. Afrika azonban nem fogadja vissza. Megbetegszik. Malária, vérhas, kolera, sárgaláz. Kis híján belehal a találkozásba. A torkából lázasan törnek elő a hangok. Nincs még egy énekes a világon, akinek olyan hangja van, mint neki, mert az ő hangja beteg. A tüdejében ott van Afrika levegője.

Sohasem képes kigyógyulni a fertőzésekből. Vissza kell hát térnie Amerikába, Ez a sorsa. Vissza kell térnie Amerikába, hogy ő lehessen a hetvenes évek legbotrányosabb énekesnője, Vissza kell térnie, hogy 68-ban a seggére csapjon a funkynak, hogy az körbenyargalja az egész világot.

 

syd_33
SYD- Láng Annamária

 

2011. február 4-6. 20:00
Compagnie Adrien M (F):
Cinématique

új cirkusz

A Cinématique utazásra, álmodozásra, játékra hívja a nézőt. Azt az álomvilágot idézi meg, amely minden emberben gyermekkora óta benne rejlik, és amely bármelyik pillanatban a felszínre törhet, hogy megkérdőjelezze modernizált életünk racionális támpontjait. Vetített vonalakból, pontokból, betűkből és tárgyakból kirajzolódó lélegzetelállító terek, digitális zsonglőrködés, varázslat!

Az utazás virtuális tájakon keresztül vezet - a sima felületre vetített vonalakból, pontokból, betűkből és tárgyakból kirajzolódó költői terek körülölelik a testeket, rásimulnak a gesztusokra. A többit elvégzi a képzelet: a testeken átsejlő fények és a mozdulatok a szabadságról, a vágyakról, a bennünk rejlő végtelenről mesélnek.

Adrien Mondot 2004-ben tűnt fel a cirkuszi tehetségeket bemutató Jeunes Talents Cirque programban. Informatikus, zsonglőr - laboratórium-munkáiban, előadásaiban és installációiban a színpadi előadóművészet és az informatika/digitális művészet közötti kapcsolódásokon keresztül igyekszik behatolni a képzelet világába. Mondot legutóbb 2007 januárjában járt nálunk: akkor valós és virtuális labdákkal zsonglőrködött és vetített „hóesést" varázsolt a színpadra, most még több csodára számíthatunk!

 

Cinematique
Cinématique

 

2011. február 10. 20.30
Kálmán Eszter: Hamupipőke
munkabemutató / chantier
ingyenes program!

Ez a Hamupipőke színház, színészek nélkül. Saját audiovizuális jelrendszeren keresztül tesz kísérletet egy történet elmesélésére. Kísérletet tesz, próbálkozik. Színházi eszközök kísérlete, amely az embert, mint nézőt - leginkább mint befogadót - vizsgálja.


2011. február 11. 20:00
Socìetas Raffaello Sanzio (I) / Scott Gibbons (USA):
The Cryonic Chants/Krionikus énekek

Kántálások és versek, ahogy egy közönyös állat gondolja
koncert

Különös szimfónia, élő hangkoncert, virtuális utazás hangban és időben a legendás olasz társulattól.

A világhírű olasz társulat, a Societas Raffaello Sanzio és Scott Gibbons együttműködése nem újkeletű. A társulat és az amerikai zeneszerző első közös munkája 1998-ra datálódik és a Tragedia Endogonidia állomásai során teljesedett ki. Főképpen az foglalkoztatta őket, hogy hogyan lehet dramaturgiát építeni emberi hangra és annak továbbképzésére. A megkezdett kutatási folyamatot folytatták a Krionikus dalokban, ebben az elektroakusztikus koncertben, amelynek tárgya az ábécé és az a nyelv - és amely a Tragedia Endogonidia betűiből és szövegeiből áll össze.
Claudia Castellucci, Teodora Castellucci és Monica Demuru egy elfelejtett, időn kívüli időből beszél hozzánk, a világ egy távoli sarkából, talán a jövőből. Arra buzdítanak minket, nézőket, hogy ébredjünk fel és álmodjunk! Csatlakozzunk hozzájuk az új érzelmek felé tartó utazásukban! Ők is onnan jelentkeznek, onnan kopogtatnak a meghittség ajtaján, miközben az agy és a test figyelmére számítanak.

 

CRYONIC41
Krionikus énekek

 

2011. február 12. 20:00
Zagar
-10 éves jubileumi koncert

Ma már nem lehet úgy lemenni a budapesti metróba, hogy ne szólna a fejünkben a Bossa Astoria, nem lehet úgy elindulni a Balatonra, hogy ne az Eastern Sugart hallgatnánk, nem lehet úgy elmenni egy fesztiválra, hogy ne csöppennénk bele egy Zagar-féle audio-vizuális orgiába... Februárban a zenekar 10. születésnapját ünnepli a Trafóban!

„A Zagar zenekar vezetője, Zságer Balázs nem egy szerény gyerek. Első, 2002-es Local Broadcast című nagylemeze első számának mindjárt azt a címet adta, hogy Parachute To Eternity, és mindjárt katapultálta is magát vele az örökkévalóságba. El is véthette volna az ugrást, és akkor ma már nagyképű hencegésnek tűnne egy ilyen című dallal indítani egy új „karriert", de nem vétette el. Sőt, a Parachute To Eternity a létező legszebb, legstílszerűbb és egyben legátfogóbb nyitás volt, amit három percben el lehet követni. Összefoglalta, és utólag mondhatjuk: előre vetítette mindazt, ami utána következik majd. Egy olyan életművet, amely azonnal felismerhető, tökéletesen egyéni védjegyekkel operál, és amely úgy kelet-európai, hogy nem az, úgy magyar, hogy nem az, úgy budapesti, hogy nem az, viszont univerzálisnak univerzális, és korántsem ért még véget." (Pritz Péter)

 

ZAGAR_PROFILE_2010_1
Zagar


2011. február 14. 20.30
Harmadik Hang Háza: Távlatok
Peer Gynt nyomában
3D mozgó/kép/színház
munkabemutató / chantier

Helyszín: Gödör Klub
ingyenes program!

„Vissza-előre egy-idő az út -
ki is, be is szorítóba fut.
Most itt van! Ott! Kört fut meg a Görbe,
s ha kívül vagyok, befog újra a körbe."
Ibsen: Peer Gynt II. felvonás (ford. Áprily Lajos)

Henrik Ibsen Peer Gynt című világklasszikussá lett drámai történetéből készült már tévéjáték, film, opera és színházi adaptáció. Ezúttal a Harmadik Hang Háza [3H] társulat vállalkozott rá, hogy új formában, 3 dimenziós technikával dolgozza fel a világjáró kalandor úti élményeit egy olyan virtuális térben, melyben különleges illúziók születnek a klasszikus színjátszás és a modern technika ötvözetéből életre kelő „természetellenes", megérinthetetlen környezet manipulációjával.

 

tavlatok_TDI
Távlatok

 

2011. február 15. 20:00
Fabien Prioville Dance Company (FR/GER)
„NOUS"

tánc

A test olyan önálló terrénum, amelyet a mozgás (meg)változtat, (át)alakít. Ha a tánc és koreográfia újabb területeket hódít meg magának, ez a változás a testet is érinti.
Képzeljünk el egy színpadot, amelyen a három táncost szögesdrót választja el egymástól! Három önálló terrénum. És ott van még egy negyedik is. Nézőtér és színpad közé még szögesdrót sem kell, amúgy is élesen elkülönülnek egymástól.
Fabien Prioville, a Pina Bausch-nál és a Lalala Human Steps-nél nevelkedett táncos-koreográfus - akinek Jailbreak mind című szólója már szerepelt a tavalyi TDI fesztiválon - legfrissebb darabjában, amely a düsseldorfi ősbemutató után közvetlenül érkezik Budapestre, a felségterületek védhetőségéről és támadhatóságáról beszél.


2011. február 18-20. 20:00
A Nigel Charnock (UK) - Forte Társulat (H): Revolution
Fizikai színház
PREMIER!

Live Revolution! Love Revolution!

Nigel Charnock, a nemzetközi hírű koreográfus, aki az Arts Council szerint igazi brit nemzeti kincs, a London Metro című lap szerint pedig a fizikai színház rosszfiúja, Európa szerte ünnepelt előadóművész, most a Forte Társulattal dolgozik.
Nigel Charnock totális színháza, amely minden eszközt megragad, hogy kommunikáljon a közönséggel, viccesen komoly, felemelő, formabontó és megejtően emberi. Charnock 1995-ben vált ki a DV8 társulatából, majd létrehozta saját társulatát, hogy különböző médiumokon átívelő projekteket hozzon létre.
A szöveg, a mozgás, a zene és a tánc elegyítésével a Revolution kirobbanó örömmel mutatja meg azt, mit jelent a szabadságért és a szerelemért harcolni. Intenzíven fizikai, szemet gyönyörködtetően drámai darab, amelyet a világ forradalmárai inspirálták, de amely egyben az emberi lélek és a szabadság utáni vágy ünnepe is. A magyar történelem zűrzavarosnak is nevezhető epizódjai által inspirált darabban magyar költők (pl. Petőfi) versei, valamint magyar zenék is felcsendülnek. A rendező-koreográfus a saját kultúrájához és nemzeti identitásához fűződő viszonyát is segítségül hívja az alkotás folyamata során. A színpadon pedig az Arany Virággal, Juhász Katával, Simkó Beatrix-szel, Grecsó Zoltánnal és Újvári Milánnal kiegészült Forte Társulat.


JEGYRENDELÉS a Képek Ideje Fesztivál előadásaira >>>


Forrás: Trafó Kortárs Művészetek Háza

 

süti beállítások módosítása