Búcsú a társulattól

Igazgatói minőségben utoljára találkozott az egri társulattal Csizmadia Tibor. - Ilyen anyagi kondíciókkal lehetetlennek tartom egy kéttagozatú színház működését, de garanciát kaptam az évad befejezéséhez, nem változnak a meghirdetett előadások vagy szereposztások - mondta.

kep.php
Csizmadia Tibor


Eger és Heves Megye önkormányzata 51-51 millió forinttal járulna hozzá a költségvetéshez. Ez 28 millió forinttal kevesebb támogatást jelent a 2009/2010-es évadhoz képest. A központi támogatás is 43 millió forinttal csökkent. Bízom benne, hogy a közgyűlés Blaskó Balázsnak nagyobb segítséget ad majd. Felelősen gazdálkodtunk, előkészítettük a 2011-es évet, így kevesebb lesz a kiadás - jelentette be a direktor.

10 évvel ezelőtt úgy kezdtem, hogy nem érdemes kisebb célt kitűzni, mint hogy az ország legjobb színháza legyünk. Sikerült elérni, hogy odafigyel ránk az országos sajtó, minden évben meghívást kapunk a POSZT-ra, sok helyre hívnak bennünket, s ha színházról beszélnek, az egri műhely is eszükbe jut.
Először a fő gondolatom az volt, hogyan lehet az értékekre alapozva tovább építkezni. Voltak fontos előadásaink, dolgozott itt Máté Gábor, Radoslav Milenkovic és Zsótér Sándor. De azt is fontosnak tartottam, hogy a színészek is rendezzenek: így kipróbálhatta magát Anger Zsolt, Blaskó Balázs, Görög László és Pálfi Zoltán. A második ciklusban meg kellett fogalmazni, mi a továbblépés útja. A társulat összekovácsolódott, megalakult a tánctagozat, nyitottunk a diákság felé, megjelentünk külföldön. Nem exportra készítettünk előadásokat, elsősorban az egri közönséget szolgáltuk ki. Rendeztünk Monodráma- és Stúdiószínházi Fesztivált, Quartet Nemzetközi Színházi Találkozót, vendégszerepeltünk Belgrádban, Lodz-ban, Pilzenben és a Vajdaságban. Tudatosan próbáltam építeni a társulatot, fiatalokat hívtam. Azt hiszem, vidéken nem lehet nem népszínházat csinálni. Műfajgazdagság, rengeteg magyar szerző és a mai írók mellett klasszikusok jellemezték a munkánkat. Visszatekintve olyan akciókat szerveztünk, mint a HírlapSzínház, a költészet napja vagy táncprodukciók, amelyek máshogy néznek a színházra, muníciót adtak számunkra is. Hálás vagyok azért, amit tőletek kaptam - köszönt el a társulattól a direktor.
Csizmadia Tibor 2001 óta vezette az egri színházat. Miután idén lejárt a mandátuma, nem adta be újra a pályázatát. A fenntartó Heves Megyei Közgyűlés január 28-án két pályázó közül Blaskó Balázst választotta igazgatónak. Csizmadia Tibor munkaviszonya közös megegyezéssel február 1-jén megszűnt. Rendezőként azonban tovább dolgozik a társulattal: Molnár Ferenc Olympia című vígjátékát mutatja be március 11-én.
Blaskó Balázs február 3-án délután mondja el elképzeléseit a társulatnak.

Forrás: Gárdonyi Géza Színház

 

Kapcsolódó cikkek:
- Új igazgató Egerben | Csizmadia után Blaskó
- Kell egy kicsit tisztulni | Interjú Csizmadia Tiborral

süti beállítások módosítása