"Egy intézmény nem tud megsértődni"

"Nagyon szeretném, ha az elmúlt hónapokkal ellentétben a lényegről, a munkáról beszélhetnénk" - mondta Alföldi Róbert. Ezzel azokra a támadásokra utalt, amelyek őt érték közelmúltban.
 Sajtótájékoztató keretében a következő évadról is elárult részleteket.

 

budapest-nemzeti-szinhaz-nagy

 

"Az év közbeni költségvetés-csökkentés ellenére a Nemzeti Színháznak sikerült elkerülnie, hogy hiányt halmozzon fel 2010-ben, méghozzá úgy, hogy közben nem maradt el program és tízezerrel még nőtt is a nézőszám - mondta a főigazgató, aki beszámolt arról is, hogy a 2011-12-es évadban kilenc bemutató várható.


Alföldi Róbert arról is beszámolt, hogy tavaly márciusban a kulturális tárca 1,7-ről 1,45 milliárd forintra csökkentette a Nemzeti Színház költségvetését, majd a kormányzat zárolt pénzeket, de mégis minden tervezett programot sikerült megtartani. A gazdálkodásról szólva elmondta, hogy dacára a támogatás csökkentésének és a zárolásoknak, az intézmény stabilan működik. Tájékoztatása szerint 2010-ben 50%-kal nőtt a bérleteladások száma, nőtt a színház nézőszáma, így összesen 120000 néző látogatott el a nemzeti teátrumba, a közönség egyharmada a fiatal, 14-25 év közötti korosztályból került ki.


Néhány változást is említett Alföldi, kiemelte, hogy jeltolmács segítségével havonta legalább 2-3 előadást a siketeknek és hallássérülteknek szánnak. A társulaton belül is lesz mozgás, ugyanis Péterfy Bori márciusban szülési szabadságra megy, Rátóti Zoltán, kaposvári színházigazgató elhagyja a társulatot, de szerepeit tovább játssza a teátrumban illetve Nagy Zsolt csatlakozik a teátrumhoz, valamint egy gyakorlatát töltő kaposvári színészhallgató, Váncsa Gábor.


Az igazgató azt is elmondta, ebben az évadban Darvasi László Gyújtogatók és Visky András Pornó című darabjainak felolvasószínházi bemutatójával és Esterházy Péter Én vagyok a Te című munkájának kamaraszínpadi bemutatójával zárul a színház Biblia-sorozata. A nagyszínpadon láthatja a közönség Kovács Márton-Mohácsi István-Mohácsi János Egyszer élünk, avagy a tenger azontúl eltűnik a semmiségbe című darabjának ősbemutatóját február 25-én. A Mohácsi János által rendezett színmű valós történelmi eseményeken alapul: 1946-ban egy falusi János vitéz-előadás résztvevőit a szovjetek Szibériába hurcolták. Ezzel a bemutató kicsit kapcsolódik a Nemzeti János vitéz-színreviteléhez is, amelyet ezen a héten levesznek a műsorról - jelentette be a teátrum vezetője. Ezt azzal magyarázta, hogy a produkció körüli "hisztéria" elijesztette a nézőket.


Az évad utolsó premierjét, Az ember tragédiája Alföldi Róbert által rendezett produkcióját május 6-ra tűzték ki.
 A főigazgató elmondása szerint a Nemzeti februárban az Örkény Színházzal és a Katona József Színházzal közösen nemzetközi szakmai showcase-t rendez, majd a következő hónapban a Budapesti Tavaszi Fesztivállal együtt ismét megtartják a Nemzetközi Színházi Találkozót.

 

A kortársak évadja után következik a klasszikusoké, kilenc bemutatóval - beszélt a 2011/12-es szezon terveiről a főigazgató.
 A műsortervben George Bernard Shaw Szent Johanna (rendező: Alföldi Róbert), Moliére A fösvény (rendező: Rába Roland), Sütő András Egy lócsiszár virágvasárnapja (rendező: Znamenák István), Bródy Sándor A tanítónő (rendező: Novák Eszter), Ulrich Hub Náthán gyermekei (rendező: Gigor Attila) és William Shakespeare Hamlet (rendező: Alföldi Róbert) című darabja mellett egy Andrei Serban-féle Shakespeare-rendezés, illetve John Osborne A Patriot for Me (Ide nekem a hazafival!) című Redl ezredes-feldolgozásának különleges, színpad alatti bemutatója szerepel. Arlen-Baum-Harburg Óz, a csodák csodája című munkáját pedig Pelsőczy Réka felnőtt előadás keretében viszi színre.


"Attilára nem reagálnék, megtette ezt a debreceni Jobbik (...), ugyanazokkal a jelzőkkel, amiket ő aggatott rám" - utalt a debreceni Csokonai Színház igazgatójának közelmúltbeli Lúdas Matyi-bemutatójára. "Egy intézmény nem tud megsértődni" - kommentálta, hogy a Müpa 2010 novemberében egy nappal a bemutató előtt közölte: "technikai okok" miatt nem ad otthont Závada Pál Magyar ünnep című darabjának.

süti beállítások módosítása