Kulturális mecenatúra

A múlt évben a nyereséges vállalkozások csaknem 6 milliárd forintot fordítottak színháztámogatásra, amelynek révén megközelítőleg 6,6 milliárd forint adókedvezményt vehettek igénybe.

money

 

A színháztámogatás egyrészt kulturális mecenatúra, másrészt adóoptimalizációs eszköz is.

A színháztámogatások az Európai Bizottság 2009. októberi határozata alapján történnek, ami lehetővé tette, hogy az előadó-művészeti szervezetek támogatása adókedvezmény igénybevételére jogosítson - emlékeztetett Hegedüs Sándor, az RSM DTM Hungary adópartnere.

A társasági adóalanyok 2010-től egyszerre jogosultak a támogatás összegét ráfordításként elszámolni, illetve az adójukat - legfeljebb 70 százalékos mértékben - ugyanazon összeggel csökkenteni.

Ily módon egy társaság 100 egység támogatás befizetése esetén 110 egységgel csökkentheti társaságiadó-fizetési kötelezettségét. Amennyiben pedig a társaság adóalapja az 500 millió forintot meghaladja, az adókulcs változása miatt a támogatásból származó adóelőny is növekedhetett.

A támogatások pénzügyi teljesülése az év második felére koncentrálódott. Míg az első fél évben a pénzügyi teljesülés nem érte el a 8 százalékot, addig az előadó-művészeti szervezetek az év utolsó hónapjában jutottak a támogatások mintegy 70 százalékához, majdnem 4 milliárd forinthoz.

 

Az APEH hivatalos összegzése az előadó-művészeti szervezeteknek nyújtott támogatások adójogi megítéléséről:

2010. január 1-jétől az előadó-művészeti szervezetnek juttatott támogatás összegével nem kell megnövelni az adózás előtti eredményt és e mellett a támogatásra tekintettel adókedvezmény is igénybe vehető, valamint közhasznú, kiemelkedően közhasznú előadó-művészeti szervezet részére nyújtott támogatás esetén - az előzőeken felül - az adózás előtti eredményt csökkentő tétel is érvényesíthető.
részletek >>>

süti beállítások módosítása