Szerelem a kulisszák mögött

Színház a színházban, szerelem a színpadon és a kulisszák mögött, alakok, figurák, színészek, emberek. Egy tér, ahol elmosódik a színpad és az élet, összemosódik a színész és a szerep, csak egy valami biztos, az érzés: a szerelem. A végzetes szerelem játéka most a Bakelit színpadán játszódik le újra, egy olyan történetet elevenítve fel, ami régi, mint maga az érzés.

Capek_2

 

A Capek testvérek drámájával indítja az évad második felét a Bakelit Multi Art Center február 14-én este. A Soltis Lajos Színház már nem ismeretlen a Bakelit közönsége számára, hiszen Álomevők című mozgásszínházi előadásuk már nagy sikerrel futott az évad első felében. A 30 éves társulat kezdetben Sitkei Színkör néven ért el komoly szakmai sikereket Soltis Lajos vezetésével, ám Soltis 10 évvel ezelőtti hirtelen halálával a Színkör is veszélybe került. „Az akkori diákcsoportnak köszönhető, hogy mégis megmaradt, és 2001-től már mint Soltis Lajos Színház, Celldömölkön folytatta működését."- meséli Benkő Péter Pál, színész-rendező. Azóta is arra törekszenek, hogy méltóképpen vigyék tovább a Soltis Lajos alapította társulatot. A színháznak ma Celldömölkön már állandó játszóhelye és stúdiója van, így az utánpótlás is biztosított. Az évi 30-40 otthoni előadás mellett folyamatosan járják az országot, 80-100 vendégjátékuk van, emellett rendszeresen turnéznak Erdélyben is.

Comedia dell' arte, de mégsem az, egyensúly játék a színdarab, a szereplők valósága, múlt és jelen között. „Színdarab-részletekkel tagolt intermezzo." - mondja a műfajáról Benkő. A comedia dell' arte erősen jelen van, de mégsem jeleníti meg tisztán a műfaj sajáságait: "Gilles, Trivalin, Brighella, Dottore, Scaramouche, valamint Isabella és Zerbina. Maguk a nevek sem engedik, hogy reálszituációban, naturalisztikus eszközökkel nyúljunk az anyaghoz. Bár a szerzői instrukció külön kiköti, hogy nem korabeli, hanem mai, de átalakított fazonú ruhákban vannak a szereplők, és ez a megvalósítás során szándékunk is volt. Az első megszólalástól nyilvánvaló, hogy itt a legnépszerűbb commedia dell' arte alakok parádéját, valóságos örömjátékát lesz szerencsénk végigélvezni."
Josef és Karel Capek drámája egy színtársulaton belüli szerelmi háromszög története. A pillanatkép, amit kapunk egy előadás előtti állapot, itt bontakozik ki az egyre szövevényesebb érzelmi mélységeket és magaslatokat megjáró történet, ami a szerelmesek vívódásain, csatáin kívül, belátást enged egy vándortársulat életébe is: az állandó anyagi gondok, a féltékenység, az árulás, a hatalom kavalkádjába.

 

Capek_9

 

A nem mindennapi színészi formanyelv, a maitól eltérő, középkori formanyelv a színészektől is nagy teljesítményt követel. „A négy évvel ezelőtt nagy szakmai- és közönségsikerrel színre vitt A varázslatos gondola című előadás tapasztalataiból; a produkció létrehozása során kialakított, a középkori hagyományokat újrateremtő formanyelvet már elsajátított színészek munkájára számítva nagy igényekkel vágtunk bele a megvalósításba. A főbb szerepeket a már ezen a területen tapasztalt játszók keltik életre, míg a többi karaktert a színház stúdiójának tavaly végzett hallgatói. A Soltis Lajos Színház mindig is híres volt a „történeti játéknyelvek" terén folyó kutatásáról. Az előadás legtöbb szereplője vásári komédiákon nőtt fel, ami egy jóval kevésbé kifinomult, de lényegében egy tőről való commedia dell' arte." - meséli Benkő Péter Pál.

Az előadás egy olyan, ma már kevéssé ismert játéknyelvet próbál megmutatni elsősorban a fiatal közönségnek. Egy olyan formanyelvet, ahol a mozdulatok, a gesztusok sokkal több jelentést hordoznak, mint manapság, vallja Benkő: „Nem véletlen, hogy ki milyen karaktert kezdett el játszani egy középkori commedia dell' arte produkcióban. És a szerep gyakran apáról-fiúra szállt. Szóval ezek a „színészek" soha nem tudták úgy levenni a maszkjaikat, mint egy mai kolléga, és nem is gyakran nyergeltek át más szerepekbe. Talán kissé távoli ez a hozzáállás mai szemmel, de könnyebb, ha afféle kalandor-szerzetes-bohóc egyvelegnek képzeljük a kor vándorkomédiásait, akik bizony ebben az életmódban találták meg a boldogságot."

Az előadást 2011. február 14-én este 20 órától tekinthetik meg a Bakelit Multi Art Centerben.

Szendrei Veronika


Capek_3

 

Josef és Karel Capek:
A végzetes szerelem játéka

Brighella: B. Péter Pál
Gilles: Bruckner Roland
Trivalin: Marton Márió
Isabella: Nagy Zsuzsi
Dottore: Nagy Gábor
Scaramouche: Pesti Arnold
Zerbina: Kazári András

Díszlet, rendezés: Katona Imre

Helyszín:
Bakelit Multi Art Center
1095 Budapest, Soroksári út 164.

Bővebb információ az előadásról: program@bakelitstudio.hu
Diákcsoportoknak (10 fő felett) 20% kedvezményt adunk diák jegyárunkból!
Jegyfoglalás telefonon: +36 1 347 0803 vagy +36 30 950 37 80.
Jegyfoglalás e-mailben: program@bakeiltstudio.hu


vegzetes_szerelem

 

forrás: Bakelit Multi Art Center

süti beállítások módosítása