Debrecenistenasszony

Beszámoló Borbély Szilárd Debrecen-istenasszonyának felolvasószínházi bemutatójáról a Deszka Fesztivál 4., utolsó előtti napján.

BárkaOnline - 4. nap
Debrecenistenasszony (felolvasószínház)

barka_logo_web

 

Kora délután Borbély Szilárd Debrecenistenasszony című, Kazinczyról és Csokonairól szóló darabját olvasták fel a Csokonai Színház művészei. Mint ahogy azt a kezdés előtt a szerző elmondta, a művet eredetileg egy Kazinczy-pályázatra írta, de, minthogy hozzá közelebb áll Csokonai személye, lírája, mindkét költőt beleszőtte a történetbe. A szöveg 60-70 százalékban dokumentumokon alapszik, ezekhez írt hozzá Borbély, illetve tettek hozzá a színészek.

 

DSC_1247
Borbély Szilárd a Debrecenistenasszony
két szereplőjével,
Mészáros Tiborral és Mercs Jánossal

 

A Debrecenistenasszonyt korábban be is mutatták, mint előadást, úgyhogy most ehhez képest egy egyszerűbb verziót láthattunk - amit persze lefokozás lenne szimpla felolvasószínháznak nevezni. Sokkal több volt ez ugyanis annál, hiszen a színészek nem csupán felolvasták a szöveget, hanem gyakran el is játszották a jeleneteket, a nagy számban jelen lévő közönség örömére. A klasszikus szerzők emberi közelségbe kerülnek Borbély darabjában, ami nem nélkülözi a humort és a fentebb stílt sem. Az életrajzi tényeket követő történet szinte végig Debrecenben játszódik. Kazinczy Kufsteinből szabadulván jön a cívis városba, itt találkozik Csokonaival, udvarolnak ugyanannak a nőnek, és vetélkednek költőként is.
(...)

Tovább a teljes cikkhez a BárkaOnline oldalára >>>

 

Kapcsolódó cikkek:
- Meztelenség, trágárság, politikum - | BárkaOnline 3. nap
- Szépirodalom-e a dráma? | BárkaOnline - 2. nap

- Mesés férfiak, lottó ötös, Iduska | BárkaOnline - 1. nap
- Deszka 2011 | Teljes program


A Fesztivál képekben >>>

 

MAT_1029_web
4. nap

 

 

deszkaszutyok
3. nap

 

2nap
2. nap

 

 

1nap
1. nap

 

 

süti beállítások módosítása