Élni

Az, akinek hite, tudása és gyökerei vannak vagy az, aki erős fizikumú, rátermettebb, életrevalóbb? Kinek áll jogában továbbadni az életet? Honnan jövünk, hol tudunk élni, és hová tartunk? Négy Akárki története: az emberé, aki valamiben hisz, az erős férfié, a jólelkű baráté és a mindenek fölött álló, örök nőé.

IMG_7214_czb
Miklós Marcell és Székely B. Miklós

Fotók: Czitrovszky Balázs

 

 

John Steinbeck Burning Bright című színműnovellája 1950-ben született, s magyar nyelven Lángolás címen jelent meg Német Anikó fordításában. A szerző maga határozza meg így a szöveg műfaját, s művei közül még kettőt - az Egerek és emberek, valamint a Lement a Hold címűeket is - ebbe a kategóriába sorolt. A színműnovellát nem új formának nevezi, hanem sok régi kombinációjának. „Egy színdarab, melyet könnyű elolvasni, vagy egy kisregény, melyet el lehet játszani a dialógusok egyszerű kiemelésével". Természetesen a Burning Bright színpadra állítása bonyolultabb ennél.

Hidvégi Nóra rendezésében a Tudás, a Hit, az Egyetemesség és az Erő kérdésének és témájának egysége és a hatásos képi megjelenítés dominál. Hiszen maga a cselekmény „... olyasmi, ami megtörténhet bárkivel, bárhol és bármikor - egy farmerrel vagy egy tengerésszel, egy ránctalan, arctalan Akárkivel." Steinbeck főszereplőjét, Joe Sault a Mindenségről beszélteti, az emberiség nagy korszakairól. Arról, hogy az utódlás, a szeretet, a hűség, a méltóság, a hit, az erő problematikája örök. Eldöntendő kérdésként teszi fel, hogy ki, azaz melyik Akárki lesz a győztes. Az, akinek hite, tudása és gyökerei vannak vagy az, aki erős fizikumú, rátermettebb, életrevalóbb. Kinek áll jogában továbbadni az életet. Honnan jövünk, hol vagyunk képesek megteremteni a körülményeket az életre, és hová tartunk. A szöveg hármas tagolása a három őselemre, a Levegőre, a Földre és a Vízre hajaz, s a mű címe hordozza a negyedik őselemet, a Tüzet, a lángoló szenvedélyeket - mindezt négy Akárki történetén keresztül: az emberén, aki valamiben hisz, az erős férfién, a jólelkű barátén és a mindenek felett álló, örök nőén.

 

IMG_7351_czb
Székely B. Miklós és Fátyol Kamilla

 

A négy karakter mindegyike egyszerűen csak jót akar. Egyik sem magának, hanem egy másik félnek, vagy Joe Saul esetében a jövő nemzedékének. Joe Saul legnagyobb vágya, hogy gyermeke szülessen. Legyen utódja, aki tovább viszi a vért, örökli a földet. Nem is sejti, hogy nem képes a gyermeknemzésre. Fiatal felesége, Mordeen bármire képes lenne azért, hogy a nála sokkal idősebb szerelmét gyermekkel ajándékozza meg. Neki Joe Saul boldogsága mindennél fontosabb. Három év után, utolsó lehetőségként úgy dönt, hogy titokban megcsalja férjét az őt folyamatosan ostromló, vele egykorú Victorral, hogy megszülethessen az áhított gyermek. Joe Saul hihetetlenül boldog lesz az utód hírétől. A terhesség kilenc hónapja alatt Victor többször próbálja rábeszélni Mordeent, hogy hagyja el a vénembert, és szökjön meg vele, hiszen tudja, hogy az ő gyermekét hordja a szíve alatt. Mordeen makacsul állítja, hogy az apa Joe Saul, még akkor is, ha a gyerek mástól fogant meg. Victor mindennek ellenére az asszony közelében marad. Első karácsonyi ajándékként Joe Saul a még anyaméhben lévő gyermeknek egy orvosi leletet akar adni, mely azt bizonyítja, hogy egészséges, s a gyermek is tökéletes géneket örököl. E vizsgálat kapcsán természetesen kiderül az igazság: nem képes a gyermeknemzésre.

 

IMG_7373_czb
Horváth Kristóf és Fátyol Kamilla


Az eseményeket negyedik résztvevője Joe Saul barátja, Ed, aki mint egy mindenek felett álló lelkipásztor tudomásul veszi mások döntését, nem ítélkezik, segít ott, ahol tud, annak, akinek szüksége van rá. Ezt teszi akkor is, mikor Mordeen helyett gyilkol. A kétségbeesett asszony azért, hogy gyermekét és férjét védje, képes lenne leszúrni Victort, aki már nem tud uralkodni indulatai, szenvedélye felett és mindenre képes lenne azért, hogy a szeretett nőt és gyermekét megszerezze. Ed kikíséri a szobából Victort, aki többet nem jelenik meg, és akiről már csak múlt időben beszélnek. De lehet-e Joe Saul boldog azután, hogy kiderült az igazság? Mi az, hogy igazság? Hazudott-e Mordeen? Mihez lett volna joga Victornak? És becsapott-e bárkit Ed a hallgatásával?

 

IMG_7411_czb
Miklós Marcell és Székely B. Miklós

 

ÉLNI
John Steinbeck Burning Bright című színműnovellája alapján
Fordította: Nánay Fanni

MORDEEN: Fátyol Kamilla
JOE SAUL: Székely B. Miklós
VICTOR: Horváth Kristóf
ED: Miklós Marcell

Fény: Varga Laca
Jelmez: Pirityi Emese
Dramaturg: Garai Judit

Rendező: Hidvégi Nóra

Bemutató: 2011. február 17. 20:00
Helyszín: Sirály,  VI. ker. Király u. 50.
További előadások: 2011. február 18., 19. 20.00

Támogatók: NKA, Főváros Kulturális Bizottság, Merlin Színház, Sirály

Levegő. Föld. Víz. Tűz.
Hit. Erő. Jóság. Hűség.
És az Ember. Akárki.
Melyik a legfőbb?
Ki lesz a győztes?

 


süti beállítások módosítása