Újabb őserdők

Alföldi Róbert a Nemzeti Színház igazgatója, már több, mint 20 éve a pályán van. Eleinte színészetéről írtak az újságok, később rendezéseiről, mostanában leginkább arról, milyen vádak érték a Jobbik részéről. A Színház.hu elővett egy olyan cikket, amely az embert vizsgálja. Fogadják szeretettel.

Szerkesztői megjegyzés: Sóvári Zsuzsa interjúja 1997-ben készült. Alföldi akkor harminc éves volt és nyolc évet töltött a pályán. Azóta sokat változott. Hogy mennyit? Kiderül a Színház.hu HOLNAPI, friss beszélgetéséből is.

 

„Elkezdett ugrálni a fejemen az első nap reggel fél hatkor, hogy menjünk sétálni. Felkeltem, kivittem Dorkát a konyhába. Leültem vele a kőre és elmagyaráztam: Ha te itt akarsz maradni, akkor tíz óráig nemhogy nincs ugrálás, moccanás sincs!” - Alföldi Róbert, a Vígszínház harmincéves színésze Dorkával, Sárával, Lucával él. Március 27.-én, nyilvános főpróbán, az ő irányításában látható a Tivoli Színházban Shakespeare darabja, A velencei kalmár. Majd következik Bécs. Ott nagy valószínűséggel A három nővért rendezi. A főszereplők ötven-hatvan-hetven esztendős színésznők. (Válaszol a lábait húzó, háromszor műtött bobtailnek, Dorkának: Én is, én is, én is, így hangzik a gyöngéd vallomás. És magához húzza Sárát is, a kegyetlenül kiszögezve talált keverék kutyát. A konyhabútorokon Luca macska barangol.)

 

alfoldi_lakasaban

 

Mitugrásznak tartják, meg rossz híre van, mert túl jól öltözik. Ezt ön nyilatkozta.

 

Alföldi Róbert: Ha nem elég koszos, loncsos valaki, és nem üvölt róla, hogy micsoda nagy problémákat okoznak neki az éppen aktuális munkái és művészi harcai, lehet egyáltalán elég mély művész? Én azzal a mondással értek egyet, miszerint a bűnözői energiáimat a művészetben élem ki, az életben viszont harmóniára törekszem.

 

És nem okoznak problémákat az aktuális munkái?

 

Alföldi Róbert: Erre szoktam azt mondani: ha az én kispárnám mesélni tudna! Viszont mindez az én magánügyem. Senkire nem tartozik, hogy mit hogy szülök meg. Az eredmény számít. Ne azért legyek híres-hírhedt, hogy mennyire hisztériás vagyok. Én a mamámtól abszolút jó nevelést kaptam.

 

Az miféle?

 

Alföldi Róbert: Teljesen normális, paraszti nevelés. Kalocsa mellett, Ordason éltem, laknak ott vagy ezren...

 

Lehet azt feszegetni..

 

Alföldi Róbert: ...abszolút balkézről születtem.

 

Az édesapja büszke önre.

 

Alföldi Róbert: Most már. Három éve ismerjük egymást. Amikor találkoztunk, rájöttem, fölösleges arról beszélni, mi hogy történt. Egyrészt ezt úgysem tudja kidumálni, másrészt ha csak ezzel foglalkoznánk, tönkretennénk azt, ami lesz, ami lett. Márpedig ő baromi jó fej! Nekünk nagyon zűrös életünk volt szegény anyámmal. Ő férjhez ment, lett egy öcsém, aztán elvált. És akkor sokáig csak hárman voltunk, illetve a dédnagymamával, nagymamával öten. Tizennégy éves koromban aztán anyám újra férjhez ment, és azóta nagyon jól vannak... Ebben a történetben mindenki nagyon jól viselkedett: a színházban egyszer csak megjelent egy fantasztikusan jó csaj, azzal: szevasz, én vagyok a húgod. Titokban keresett meg, mert azt mondta, elege van már ebből az egészből. És ezután hívott fel az apám. Ebből olyan jó dolgok születnek, hogy a két testvérem helyett egyszer csak öt lett, és amikor először mentem hozzájuk karácsonyra, hirtelen tizenegy embernek kellett ajándékot vinnem.

 

alfoldimuranyitundeAlföldi Róbert és Murányi Tünde a Bűn és bűnhődésben

 

Emlegeti, hogy volt egy halálos szerelme, csak önök nem haltak meg. Ki a hibás, hogy vége lett?

 

Alföldi Róbert: Azt hiszem én. Ezért rendeztem meg öt éve a Trisztán és Izoldát. Murányi Tündével mi négy évig együtt éltünk. Két évig el is tiltottak minket egymástól a főiskolán, szakmai értelemben, mert folyamatosan egymással csináltuk a gyakorlatokat. Én a szerelmeimet mindvégig szeretem. Azért nem állok velük szóba, mert mindig fáj, akár engem hagytak el, akár fordítva. Csak a Murányival ezt nem lehetett, mert évekig együtt játszottunk.

 

Magyarázza meg ezt nekem, miért pont akkor lesz szerelmes egymásba két színész, ha éppen együtt játszanak. Évekig ülnek egymás mellett egyébként is a színházi büfében...

 

Alföldi Róbert: Igen, de akkor az kit érdekel. De egyszercsak az a feladata, hogy minél inkább belemásszon a másikba, és az a másik meg beléje másszon. És ha kisülnek az indulatok a banketton, akkor lehet, hogy az érzelmeknek nincs folytatása. De ha nem sülnek ki, akkor szokott lenni! Én mindenesetre nem azon gondolkodtam, hogy életem egyik legnagyobb szerelmét rendezésemben, a Trisztán és Izoldában majd kivel hozom össze.

 

Pedig szerelem született. Nem volt féltékeny közben?

 

Alföldi Róbert: De. Ezt viszont még Artúréknak (Trisztán szerepét Kálid Artúr kapta, a szerk.) sem vallottam be. De én vagyok a gyerekük keresztapja.

 

Nyolc éve van a pályán, harminc évesen elért egy olyan szintet, mint kevesen...

 

Alföldi Róbert: Mi az hogy nyolc év! Az rettentő sok idő! Ne hülyéskedjünk már! Ez olyan, amit most mond, mint úgy szeretkezni valakivel, hogy még ne olyan hevesen, ne olyan hevesen, mert még nagyon sokszor fogunk. És milyen szintet mond? Én a saját életemet éltem, és nem viszonyítok a többiekéhez. Ha X kilométerre nyugatabbra élnénk, akkor nem 260, hanem 480 négyzetméteres lakásom lenne úszómedencével, 800 ember ugrálna körülöttem, és az összes kóbor kutyát befogadhatnám. Ha valaki végigcsinálta azt, amit én, annak ott ez megvan.

 

alfoldi_baaal

Alföldi Róbert a Baalban

 

Nyolc év után azt mondja, rengeteg dolgot csinált végig. Harminc év után mit fog mondani?

 

Alföldi Róbert: Az Új Színházbéli pályázatom után azt mondták: zseniális, kitűnő, meg kell csinálni, de várjál még. Annyi időd van. Nincs! Nincs annyi időm! Ki tudja mennyi időm van?!

 

Ehhez a lakáshoz gratulálok!

 

Alföldi Róbert: Mondják is többen: zokogtunk a szegény, szerencsétlen árva gyereken, és tessék! A mamám is azzal lépett be ide: a Göncz Árpádnak sincs ilyen. Én szeretek élni! Mindenféle problémával együtt azt tartom fontosnak, hogy vagyok. Az ember csak saját magának rontja el az életét, ha egyfolytában azt sulykolja, hogy az mennyire nem jó.

 

Tanára, Kapás Dezső tulajdonképpen a fiaként kezelte?

 

Alföldi Róbert: Halála előtt egy nappal elbúcsúzott, kért, hogy figyeljek a feleségére. Különben mindig azt mondta: ki nem állhat engem, frászt kap tőlem és hideglelést. Merthogy én elviselhetetlen szörnyeteg vagyok, akivel nem tud mit kezdeni, mert a színpadon mégis működöm. Nagy mázlim volt, hogy vele és Horvai Istvánnal találkoztam... Szerencsés pasi vagyok. Gyerekkoromban is minden szarságon, szegénységen, egyedülléten az segített át, hogy nem baj, színész leszek. Hároméves koromtól tudtam. Tizennégy esztendősen voltam először színházban. Ez kicsit misztikus. Ordason mindez elérhetetlen álomnak tűnt. Utólagos megfejtés már, de azért kezdtem rendezni, hogy újabb őserdőket keressek magamnak...

 

Érzelmi biztonságban nőtt fel?

 

Alföldi Róbert: Nagy szeretetben.

 

Tehát nem arról szól, hogy...

 

Alföldi Róbert: De. Be kell bizonyítanom a világnak, hogy nem véletlenül vagyok, főleg, ha úgy születik az ember, ahogy én születtem. Bizonyítani kell a létemet. Persze. És mindebből csak az a lényeg, hogy csináljuk meg azt, ami belőlünk jön. Mert akkor csak saját magunkkal van elszámolnivalónk. A világgal nem.

 

alfoldiifju_a

 

Ön hogyan áll saját magával?

 

Alföldi Róbert: Nem érek rá, mert dolgozom... Rosszul. Ötször ennyit kellene rendezni. Már régen negyven előadásomnak kellene mennie a városban.

 

Mit szeretne még, mondja?

 

Alföldi Róbert: Kertet, egy kúriát, és nagyon nagyon gazdag szeretnék lenni. Most bevallom, hogy igazán vonz a műgyűjtés, mert imádom a képeket. A szobrokat. A régi tárgyakat. A birtoklási vágy...

 

Nyilván.

 

Alföldi Róbert: ....és tudja miért szeretnék gazdag lenni? Ha van egy jól, vagy rosszul sikerült próba, mondhassam vagy tizenöt színészemnek: gyertek, elmegyünk ebédelni. Vagy a színésznő elé, akivel előző nap összevesztem, letennék egy Dior kosztümöt. Abszolút önző a dolog. Egyszer látnám, milyen boldog, és ettől én is halálosan az lennék. Gondolja el az arcát, amint kibont a csomagból egy nercbundát! Az azért úgy rendben lévő, nem?

 

Most mit vásárol ilyen esetben?

 

Alföldi Róbert: Virágot. Pontosabban hóvirágot.

 

 

 

CÍMSZAVAKBAN

 

Fontosabb tulajdonságai: Nagy fejfájás. Minden rendkívül mélyen érinti. Állandóan összeakad a nyelve, ha a boltban meg kell szólalnia, miközben persze mutatni akarja, hogy ez neki nem okoz problémát. Nem bír összeveszve lenni sokáig senkivel, mert rosszul érzi magát tőle.  De mindig őszinte, bár nem szereti a konfliktusokat. A dolgokat normálisan intézi. és ha ahhoz van kedve, hogy az asztalon táncolva a Süss fel napot énekelje, akkor azt teszi.

 

Meglepetés: civilben szöszög, pöszög, édeskedik, aranyoskodik. Beszédhibás. Két-három órás alvással is beéri, Gálffy László szerint legalább öt ikertestvére van, azért tud mindenütt ott lenni. Nem bírja az alkoholt. Szomorú-zokogós depressziós lesz tőle.

 

Szakma: Úgy érzi, a Vígszínházban elfogadták. Olyan lehet, mint amilyen valójában. Olyasféléket rendez, melyeket maga is átélt.

 

Cél: Őrjöngve tapsolják.

 

Forrás: Kép és Írás, 1997

süti beállítások módosítása