Éjszakai állatok a Bakelitben

A két átlagos házaspár (Magasék és Alacsonyék) akár a szomszédaink vagy a rokonaink is lehetnének. A társadalmi magány jelenségét feszegeti Juan Mayorga kortárs spanyol író műve, amely London után Budapesten mutatkozik be a Hetek Csoportja előadásában február 21-én 20:00 órakor a Bakelit Multi Art Center színpadán.

Hetek_Csoportja

 

A két pár tagjai különböző túlélési technikákat fejlesztenek ki, mert azt hiszik, egyedül vannak a problémáikkal. Az Alacsony feleséget alakító színésznő, Melkvi Bea mesélt a darabról.

„Fontos problémákról, egész problémaszövetről van benne szó" - mondja Melkvi Bea. „Bár egészen különös humora van a darabnak. Központi mondanivalója az a folyamat, mely a régebbi korokban is tetten érhető volt, de a mai európai államok kultúrájának nagy keresztje: az adott állam társadalma miként viszonyul az általa „idegennek" tartottakhoz. Mert azt hiszi az ember, hogy csak akkor ér valamit, ha ő többnek tarthatja magát a többinél. Mindenkivel azt hiteti el a szélesebb társadalmi körökben most dívó gondolkodásmód, hogy folyton harcban állunk, hogy a csatáinkat is egyedül kell megvívni, folyton érvényesülni kell, győzni kell valaki más fölött. Azoknak pedig, akik kikiáltottan gyengébbek, oda kell tartozniuk valami szekértáborhoz, különben kívülrekednek, és felfalatnak."

 

Melkvi_Bea_az_Emberi_hang_c._darabban
Melkvi Bea az Emberi hang c. darabban

 

Először 2009 áprilisában mutatták be a londoni Gate Theatre-ben Mayorga színdarabját az angol közönségnek, Nocturnal címen. Hogyan állt össze a magyar szereplőgárda? „Mivel Attila és Berni is Miskolcon dolgozik (Harsányi Attila, az előadás rendezője és Szirbik Bernadett színésznő, aki a Magas nőt játssza - a szerk.), adott volt a helyzet, hogy a két férjet játszó fiú is legyen miskolci színész. Ráadásul Fandl Ferenc és Lukács Gábor is szeretnek kísérletezni, frissek és érdeklődőek." - meséli Melkvi Bea. De téved, aki azt hiszi, ebben az előadásban a Magas név a gazdag, az Alacsony pedig a szegény szinonímája. „A társadalmi státuszt nem a nevek árulják el, mert az a darab lényege, hogy kibontakozzon, ki kinek is tartja magát, és ki kinek engedi lenni a másikat. Valamiféle lelki beállítottságot jelez inkább."

A Hetek Csoportja eddigi, a Bakelitben játszott előadásaiban (Nyílt tengeren, Emberi hang, Radnóti-est), közös nevező volt a minimális díszlet - maximális színészi jelenlét kombinációja. Az Éjszakai állatok-nál is ez a cél. „Bár az eddigieknél több a díszlet, hiszen ez nem abszurd, nem monodráma, és nem is előadói est, hanem egy olyan darab, amelyben a váltakozó, reális helyszíneket jelölni kell valamiképpen." - vázolta Bea.

Az egyik legjobb magyar zenekar, a Quimby muzsikája lesz a darab zenei aláfestése. Első hallásra szokatlan választásnak tűnik egy spanyol szerző előadásához. „Azt tudtuk, hogy valami nagyon határozott zene kellene, de sokáig nem tudtuk meghatározni, hogy mi is az, amit keresünk." - meséli a színésznő. „Aztán egyszer, miközben hallgattam a Quimby albumait kedvtelésből, eszembe jutott, hogy az egész darabot össze lehetne rakni a szövegeikből. Mintha egy másik fordítás lenne, de ugyanazokkal a problémákkal. Természetesen a cél nem az, hogy minden szereplő, és minden jelenet egy Quimby számban fogalmazódjon meg a színpadon, ezért csak egy pár részlet maradt. De szerintem nagyon jó kis zenés darabot lehetne belőle csinálni."

Gödöllei Anna

----------
 

A Hetek Csoportja független színtársulat 2006 óta működik sikerrel.
A társulat két alapítója Melkvi Bea, aki jelenleg a Kassai Thália Színházban játszik, valamint Harsányi Attila, a Miskolci Nemzeti Színház tagja. A Csoport két másik tagja Borovics Tamás és Gömöri Krisztián, akik több előadásban is részt vállalnak, jelenleg a Szegedi Nemzeti Színház színészei. Az Éjszakai állatok c. darabot Duró Gábor és Eija Horváth Faller fordította magyarra.

A Hetek Csoportja eddigi előadásai:
• Alina Nelega: Rudolf Hess 10 parancsolata
• Fernando Arrabal: A tricikli
• Móricz Zsigmond: A Zördög
• Hangya küzdj és bízva bízzál!
• Slawomir Mrozek: Nyílt tengeren
• Ki látott engem? - Ady Endre-est
• Más is Örök! - Juhász Gyula-est
• Kassák Lajos: A ló meghal és a madarak kiröpülnek
• Meddig még?! - előadói est - Hervay Gizella és Szilágyi Domokos verseiből
• Utolsó hónapok - József Attila-est
• Jean Cocteau: Emberi hang
• Veled is megtörténhet - Radnóti est

Bővebb információ a társulatról és előadásaikról:
http://www.hetekcsoportja.hu/


------

Hetek Csoportja: Juan Mayorga: Éjszakai állatok (budapesti bemutató)
Időpont: 2011. február 21. 20:00
Helyszín: Bakelit Multi Art Center, 1095 Budapest, Soroksári út 164.
Jegyárak: felnőtt: 1600 Ft, diák/nyugdíjas: 1200 Ft, szakmai: 1000 Ft
Jegyfoglalás telefonon: +36 1 347 0803 (hétfőtől péntekig munkaidőben) és +36 30 516 5225 (hétvégén és ünnepnapokon).
E-mail: jegy@bakelitstudio.hu
Web: www.bakelitstudio.hu


EA_plakat_copy


forrás: Bakelit M.A.C.

süti beállítások módosítása