Kegyelemdöfés az NKA-nál

A Magyar Bábjátékosok Egyesülete, a Magyar Drámapedagógiai Társaság, a Magyar Szín-Játékos Szövetség, az MSZ-JSZ Egyetemi Színjátszók Szekciója, a Magyar Versmondók Egyesülete nyílt levélben tiltakozik az ellen, hogy a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) több alap költségvetéséből zárolt pénzeket.

nka

 

Az NKA idei 8,69 milliárd forintos büdzséjéből 1 milliárd forintot érint a zárolás, így a kulturális alap pályáztatható keretéhez képest - a levélírók számításai szerint - 14, a kollégiumi kerethez képest 18,5 százalékos a kieső támogatás mértéke. A kultúrát felügyelő NEFMI-nek pedig 40 milliárd forinttal lett kevesebb az idei költségvetése.

"Az államot jogszabály kötelezi arra, hogy az ötös lottó játékadójának 90 százalékát a Nemzeti Kulturális Alap kaphassa meg. Az új számok tekintetében Magyarország felelős kormánya még 400 millió forintot sem hajlandó fordítani 2011-ben a kultúra gerincét jelentő közművelődésre, az alkotómunkára és a művészetoktatásra, továbbá az ezzel kapcsolatos tevékenységeket szervező, összehangoló civil szervezetek munkájára" - hangsúlyozzák a nyílt levél szerzői, és azt is hozzáteszik, hogy a zárolás több ezer rendezvény megvalósítását, több ezer műalkotás megszületését akadályozza meg.

Az öt szervezet vezetői szerint már a 2010 júliusában elrendelt kormányzati zárolások felháborították a kulturális élet valamennyi szereplőjét, ehhez "a kegyelemdöfést" a stabilitási tartalék képzése adja. Emellett hiányolják a döntést megelőző "Nemzeti Konzultációt" és Szőcs Géza kulturális államtitkár stratégiai koncepcióját ugyanúgy, mint a civil szervezeteknek juttatott 1 százalékos adófelajánlások átláthatóságát és nyomon követhetőségét. A tiltakozók tájékoztatása szerint a Facebook közösségi portálon létrehozott Összefogás a magyar kultúráért oldalon bárki csatlakozhat az aláírókhoz.

süti beállítások módosítása