Mi máshogy agitálunk!

"Ne higgy a jelszavakat skandáló álságos honatyáknak! Elegünk van a félelem és nosztalgia vezérelte macsó dumából! Ugatni, mint a kutyák, mi is tudunk! Mi máshogy agitálunk! Nem félünk az ismeretlen kihívásoktól, attól, amit az élet kínál. Hiszünk a türelemben és a meghitt beszélgetések erejében! Nem adjuk a lelkünket, nekünk olyan propaganda kell, amiben hinni tudunk!" (Frans Poelstra, Robert Steijn)

propaganda_image_3_kicsi

 

A Tünet Együttes és a holland-osztrák united sorry művészduó közös produkciójukban kreatívan gondolják újra a politikai közbeszédet. Megalkotják a hétköznapok propagandáját, amely a dolgok alapvető bonyolultságát hirdeti és lemond az ismert kampányfogásokról: a jól hangzó szlogenekről és a frappáns megfogalmazásokról. Az ismeretlent kutatják és előcsalogatják a benne rejlő költőiséget. Hozzuk divatba a türelmet!

Az előadásban arra keresik a választ, mit jelent az otthonosság és az identitás a folyamatosan változó társadalmi környezetben. Az én törékenységét ünneplik, és magyarázatot szeretnének találni arra, hogyan alakul ki a „másik", a kívülálló fogalma a társadalomban. A társadalmi szerepektől és nemi sztereotípiáktól lecsupaszított jelenlét intimitását hirdetik. Ültess bogarat!

A Tünet Együttes és a united sorry előadása a retorikus színház és a performanszművészet határán mozog. A projekthez kapcsolódóan koreografált sétákat, zenés felvonulásokat, beszédmaratonokat terveznek, házilag előállított eszközökkel és saját zenével.

A Frans Poelstra és Robert Steijn alapította united sorry művészduó 2004-ben jött létre. A Propaganda! a páros korábbi, az aktuális politikai helyzetre reflektáló munkáinak folytatása (lost in space; Holy Shit, Bécs, 2010). Előadásaikra, akcióikra jellemző a személyesség, a játékos képzelőerő, a színpadi létezés keresetlensége. Munkáikban fontos szerepet játszik a szemlélődés és a sajátos költői nyelv, amellyel a közéletet megmozgató témákra reagálnak. Rendszeresen fellépnek Európa és az Egyesült Államok jelentős fesztiváljain és befogadó helyein, de megfordulnak galériákban, múzeumokban és köztereken is.

A united sorry és a Tünet Együttes első közös produkciójának célja, hogy kreatív platformot nyisson, mellyel hozzájárulhat az európai politikai közbeszéd megváltoztatásához.

 

propaganda

 

Frans Poelstra és Robert Steijn rendezők a rendhagyó próbafolyamat során különleges eszközökhöz nyúltak: a meditációt, a bensőséges masszázst, a nemcserét, a próbaterem padlójának felmosását, a közös zenélést vagy éppen alvást is használják annak érdekében, hogy a szereplőket minél személyesebb színpadi létezésre, vallomásosságra, a bennük lezajló folyamatok tudatosítására és nyílt megmutatására bírják. Lassú színháznak nevezett, a hazai nézők számára egyelőre ismeretlen munkamódszerük lényege, hogy lelassítják és megszakítják a hétköznapokban és színpadon megszokott beidegződéseket, mozgássorokat. Ez nemcsak a szereplőknek, hanem a nézőknek is új élményt nyújt, hiszen az előadók nem csupán a végeredményt, de az ahhoz vezető utat is megmutatják.

Az előadás szereplői a munka során a politikai propagandából jól ismert eszközt, a szlogent felhasználva megfogalmazták azokat a dolgokat, amelyekben hisznek. Az ebben a témában készült kisfilmek a PROPAGANDA! YouTube csatornáján tekinthetők meg: https://www.youtube.com/propagandabudapest

A Tünet Együttes továbbgondolva mindezt, a közönség körében is szlogenpályázatot hirdetett: a szlogenkommandó felhívására beérkezett jelmondatokat a Trafó kávézójában felállított installációban, a produkcióhoz kapcsolódó utcai akcióban és az előadásban is felhasználják majd.

 

IDEOLÓGIA, HÉTKÖZNAPOK KÖLTÉSZETE, INTIMITÁS
united sorry (A/NL) & Tünet Együttes (HU):
PROPAGANDA!

Szereplők :
GŐZ István, KÖVESDI László, SZABÓ Réka,
SZÁSZ Dániel, VADAS Zsófia Tamara
, SZABÓ-SZÉKELY Ármin, VASS Imre

Fény és tér: SZIRTES Attila
Grafika: LAKI Eszter
Rendező: united sorry (Frans POELSTRA, Robert STEIJN)

Premier:  2011. február 24. 20.00
További előadás időpontok:  2011. febr. 25., 26. - 20:00 h
JEGYVÁSÁRLÁS >>>

Koprodukciós partner: Trafó , MU Színház
Támogatók: NKA, Főváros Kulturális Bizottsága, NEFMI, Holland Királyság Magyarországi Nagykövetsége

forrás: Trafó

 

süti beállítások módosítása