"Te egy öngyilkos merénylő vagy"

Blaskó Balázs, az új egri színidirektor Koltai Tamás kritikussal, a Színház című lap főszerkesztőjével vitázott arról, hogy milyen a korszerű színház, mit kell üzenni és hogy ki is öngyilkos merénylő.

 

eger

 

A Hír TV műsorában találkozott egymással a két fél, amelyben eleinte arról esett szó, szerintük mit jelent ma a korszerű színház. Koltai Tamás úgy vélte, a valóságot ábrázolja, azt kell tükröznie, amivel szembesülünk az életben, míg Blaskó azt mondta: „Egy picit tovább mennék. A valóságból leszűrt következtetést adja át a nézőnek. (...) mert nekünk, színházművészeknek az a dolgunk, hogy a valóságot kritikával is szemléljük és álláspontunkat szembesítsük a nézővel".

Egy kisvárosban, egy többtagozatú megyei intézménynél, és egy fővárosi színháznál mindez miként valósulhat meg - vetette fel a műsorvezető. „Azt gondolom, ismerni kell azt a közeget, amelyet meg szeretnénk szólítani" - felelte erre Blaskó, aki arról számolt be, hogy képet kapott a saját közegének ízlésvilágáról a visszajelzések alapján és érezte az elvárásokat a színpadról. Épp ezért vállalkozott az egri színház vezetésére.
„A közönségnek nincs kialakult ízlése, olyan ízlése lesz amilyet a színház kialakít" - hívta fel a figyelmet Koltai Gábor, aki azt is elárulta, hogy a szolgálni szót preferálja a kiszolgálnival szemben. „Az embereknek problémáik vannak, a színházba nem azért mennek, hogy ezeket elfelejtsék" - tette hozzá. Koltai szerint ha egy színház csupán a feledtetésre, szórakoztatásra, könnyedségre törekszik, akkor hamissá és hazuggá válik, hiszen nem az a cél, hogy a néző úgy távozzon, ahogy érkezett. „Nem lehet reményteli színházról beszélni, ha valaki például az Oidipusz királyra vagy a III. Richárdra gondol (...) és az operett is hamis valóság, ha nem megy keresztül a mi gondolati szűrőnkön" - fogalmazott.
Blaskó Balázs ezzel egyetértett, de leszögezte: „Azt a színházat szeretem, amit néznek". Szerinte a legfontosabb az, hogy milyen irányban szeretnék a nézőt terelni, ezért a valóság megmutatása önmagában kevés. "Föl kéne mutatni az erénynek önábrázatát. Erre szeretnék vállalkozni az Egri Gárdonyi Géza Színházban" - nyilatkozta. Azt is kifejtette a becsület, a tisztesség, a remény és "nem a minket körülvevő, reménytelenül egykedvű, lemondó világ" jegyében kíván majd dolgozni. "Azt szeretném elérni, hogy az emberek szeressenek kilépni ebből. Ember küzdj és bízva bízzál!" - üzente.

"Nagyon fontos amit mondasz, hiszen meg kell küzdeni a(z igazgatói) székben is. Meg kell szerettetni azt, amit mutatunk" - érvelt Koltai, aki hozzátette, Magyarorszgon alacsonyabb a színházi színvonal, mint a környező országokban, mert évtizedek óta hiányzik a szisztematikus gondolkodás és nevelés, ami a gondolatilag tartalmas és formailag is sokszínű színházra vezeti rá a nézőt. Felidézte, hogy az egrihez hasonló váltásra készültek Sepsiszentgyörgyön, de ott az egész színházi szakma fellázadt.

Ezután Blaskó beszámolt arról, hogy Sütő András, Székely János, Páskándi Géza, Móricz Zsigmond, Márai Sándor, Kocsis István, Csurka István darabjait kívánja elővenni az elkövetkezőkben. "Nem gondolom, hogy ez a bulvár felé tolná el a profilt" - jegyezte meg, ugyanis "a nemzeti öntudatot" ápolná és "a pudding próbája az evés".

 

Blaskó Balázs és Koltai Tamás vitája a HÍR TV-ben - 2.rész >>>

 

"A darabok önmagukban semmit nem jelentenek, én legalább tíz bulvárelőadást láttam a Hamletből. (...) Ha a világot nem értelmezzük, akkor az egész nem ér semmit" - közölte erre Koltai, aki annak a véleményének is hangot adott, miszerint egy színház szellemét az ott dolgozó rendezők alkotják. "Olyan vagy nekem, mint egy öngyilkos merénylő, aki az övére rak egy bombát és felrobbantja azt, amit tíz évig építettek" - mondta Blaskónak.

Az új igazgató ezt követően kifejtette, hogy sajnálja azokat, akik távoznak a társulattól, „mert elzárják magukat egy olyan értéktől, mint amilyet kínálok nekik, ez másfajta, mint amit eddig megszoktak és a főiskolán tanultak". „ Épp az a baj, hogy az egész képzési rendszert azok a rendezők viszik tovább, akik rosszul nevelték őket" - összegzett Blaskó.

A Színház.hu hamarosan többet is elárul arról, hogy mi a helyzet Egerben.

 

Kapcsolódó cikkek:

- Búcsú a társulattól | Elköszönt Csizmadia Tibor
- Új igazgató Egerben | Csizmadia után Blaskó
- Kell egy kicsit tisztulni | Interjú Csizmadia Tiborral

süti beállítások módosítása