Fahrenheit 451

2011. február 25-én mutatja be a Bárka Színház Anger Zsolt rendezésében Ray Bradbury Fahrenheit 451 című híres science fiction kisregényének színpadi adaptációját.

anger_zsolt-foto_Balogh_Edina

 

Anger Zsolt rendező, Jászai Mari-díjas színész a tavalyi évadban Lars von Trier dogmafilmjét, a Dogville-t rendezte a Bárka Színházban. Most hasonló, új vállalkozásba fog. Ray Bradbury, a science fiction irodalom egyik óriásának kisregényét állítja színpadra a Bárka társulatával. A Fahrenheit 451-ből 1966-ban Francois Truffaut készített játékfilmet, Anger Zsolt azonban elsősorban a regény üzenetét szeretné újrafogalmazni és a nézőknek átadni.

Bradbury Juan Ramun Jimenezt idézi regénye elején:
„Fahrenheit 451 fok - az a hőmérséklet,
amelynél a könyvnyomó papír tüzet fog és elég.
Ha vonalazott papírt tesznek eléd - másra írj."

Anger Zsolt a Bibliából keresett mottót a munka kezdetén:
„Lássátok, tanítottalak titeket rendelésekre és végzésekre, amint megparancsolta nékem az Úr, az én Istenem, hogy azok szerint cselekedjetek azon a földön, amelybe bementek, hogy bírjátok azt.
Megtartsátok azért és megcselekedjétek! Mert ez lesz a ti bölcsességtek és értelmetek a népek előtt, akik meghallják majd mind e rendeléseket, és ezt mondják: Bizony bölcs és értelmes nép ez a nagy nemzet!"
MÓZES V. 4:5, 4:6 (Károli Gáspár)

 

tuzjelzo


Ray Bradbury: Fahrenheit 451

Szereplők:
Blaskó Péter m. v., Dévai Balázs, Kardos Róbert,
Kálid Artúr, Pásztor Tibor, Réti Adrienn, Szorcsik Kriszta, Telekes Péter, Vitányi-Juhász István e.h.

Bemutató: február 25. BÁRKA SZÍNHÁZ (1082 Budapest, Üllői út 82.)
További előadások: február 26., március 1., 17., 28., 31.
JEGYVÁSÁRLÁS >>>


Betegség miatt március 17-ig Seress Zoltán veszi át Blaskó Péter szerepét a Fahrenheit 451 produkcióban.


Fahrenheit 451 könyvtár

További érdekesség, hogy az előadáshoz kapcsolódóan a Bárka Fahrenheit 451 könyvtárat hozott létre, azaz könyvőrök lettek. A Bárka kávézójában az olvasósarokban lehet hagyni könyveket - és olvasgatni, ami már ott van. Akik könyvet adnak, azokat arra kérik, hogy az első lapon tüntessék fel a nevüket, és a napot, amikor a polcra teszik a könyvet. A nézőtéri felügyelők katalogizálják a gyűjteményt.

 

berczes_adta_konyv

 

forrás: Bárka Színház

süti beállítások módosítása