"A halál árnyékában is játszunk"

Az ismert nehézségek ellenére az idei évad harmadik bemutatójára készül a József Attila Színház. A társulat 2011. február 26-án Eugène Labiche és Marc Michel Egy olasz szalmakalap c. komédiáját mutatja be. A darabot Zsótér Sándor Kossuth-díjas művész rendezi.

 

IMG_9494
Vándor Éva, Fila Balázs
fotók: Takács Zsolt
További képek a foto.szinhaz.hu-n >>>

 

Eugène Labiche a 19. századi Franciaország egyik legnépszerűbb színpadi szerzője volt. Zenés bohózatokat, komédiákat, úgy nevezett vaudeville-eket írt. Az Egy olasz szalmakalap, amit 1851-ben mutattak be Párizsban, a szerző legismertebb darabja. Bejárta a világ színpadait. Készült belőle film (René Clairs) és opera (Nino Rota) is.

 

IMG_9592
Jelenet az előadásból

 

A komédia főszereplője Léonidas Fadinard huszonöt éves, járadékból élő párizsi fiatalember, aki éppen az esküvőjére készül. A menyasszonya vidéki lány, rámenős apával, népes rokonsággal. Amikor reggel átkocsizik a vincenne-i erdőn, még nem sejti, élete legemlékezetesebb napja lesz ez. És nem az esküvő miatt. A lova ráéhezik egy különlegesen finom, pipacsokkal vegyes szalmacsomóra. Nem habozik, beleropogtat. A szalmacsomó sajnos egy Firenzéből származó, roppant drága és ritka divatholmi: egy pipacsokkal díszített olasz szalmakalap. Viselője férjes asszony, aki épp a férjét csalja egy katonatiszttel. Megjelennek Fadinard lakásán. Elűzik, hogy szerezze meg a kalap pontos mását. Mért engedelmeskedik? Mért lohol szenvedélyesen egy idegen, számára közömbös tárgy után? Nyomában, a fővárosban elveszetten mozgó vidéki rokonsággal, akik nem tágítanak mögüle az egyre lidércesebbé váló kalapvadászat során. Mért válik ez a közömbös tárgy a jeles nap főszereplőjévé? Megtalálja? Eléri célját? És amikor eléri: az csak a meglepetés...

 

IMG_9586
Krisztik Csaba

 

A József Attila Színház bemutatja
Eugène Labiche és Marc Michel
EGY OLASZ SZALMAKALAP
c. komédiáját 5 felvonásban, kuplékkal tarkítva

Szereplők:
Kádas József, Krisztik Csaba, Gieler Csaba, Andrássy Máté,
Fila Balázs, Ömböli Pál, Csórics Balázs, Dányi Krisztián, Adorjáni Bálint,
Blaskó Borbála, Herczeg Adrienn, Szabó Éva, Vándor Éva,
Márkó Eszter, Jakus Szilvia, Blazsovszky Ákos

Bemutató: 2011. február 26.
További előadás időpontok és JEGYVÁSÁRLÁS >>>

 

IMG_9614
Jelenet az előadásból

 

A József Attila Színház idén öt új darabot mutat be a közönségnek.

Ősszel Szálinger Balázs: A tiszta méz c. romantikus meséjét, valamint Miklós Tibor és Kocsák Tibor Jókai regényéből készült musicaljét, a Szegény gazdagokat mutatta be a társulat. Az évad legnagyobb sikert aratott bemutatója eddig a Mici néni két élete c. vígjáték volt Esztergályos Cecíliával és Bodrogi Gyulával a főszerepben. A darabot a bemutató óta állandó teltházzal játssza a társulat. Az Egy olasz szalmakalapot követően, április 16-án Claude Magnier Oscar c. vígjátékát Háda János rendezésében láthatja majd a közönség.

 

Kapcsolódó cikkek:
- "Látott már ilyen pályázatot?" | avagy feloszlatták a József Attila Színház társulatát
(2011. 02.25.)
- Méhes László felajánlotta lemondását | A színház megmarad
(2011.02.03.)
- Alma vagy körte | Interjú Méhes Lászlóval (2010.10.12.)

 

süti beállítások módosítása