Digitális komédia Nagyváradon

Felveszi? Kikapcsol? Letöröl? Elküld? Megcsörren? Kicseng? Rögzít? Kinyomja? Sergi Belbel katalán író-rendező darabja mindennapi életünk elválaszthatatlan tartozékát - a mobiltelefont veszi nagyító alá, ráadásul olyan módon, hogy azt dramaturgiai eszközzé avatja.

Mi történik, ha a szereplők szinte kizárólag mobilon találkoznak? Mivé változnak a személyes kapcsolatok, ha azok a térerő mindenhatóságába hálózva bonyolódnak? Mivé változik az itt és most kimondott szó, ha azt egy készüléknek, hangrögzítőre, videofelvételre mondják? Mi történik ha az üzenet máshol ér célba?

mobil_plakat2

 

Kortárs spanyol drámát mutat be március 4-én, pénteken 19 órától a Szigligeti Társulat,  a Nagyváradi Állami Színház Magyar Nyelvű Tagozata.
A Romániában először színpadra állított Mobil című, digitális komédiaként meghatározott dráma bemutatójára a nagyváradi bábszínházban kerül sor, bemutató lévén az előadásra az Arany és a Szigligeti-bérletek érvényesek. Az előadást - részben a helyenként vulgáris nyelvezet miatt - 16 éven felülieknek ajánlják.

A vonalak komikusra hangolt összekuszálása egy szélsőséges, ugyanakkor hátborzongatóan valóságos szituációban zajlik: a négy szereplő - Sara, Rosa, Claudia, Jan - élete egy reptéri terrortámadás következtében keresztezi egymást. A valóságos bomba egy még valóságosabb, belső robbanást idéz elő bennük: a legrejtettebb érzéseiket, gondolataikat, vágyaikat hozza felszínre. A szeretet és gyűlölet szélsőségeiben tobzódva, kétségbeesetten keresik mindannyian azt, amibe - ebben a darabjaira hullott világban - még belekapaszkodhatnak.

Alexandru Colpacci rendező szerint a dráma cselekményében a reptéri robbantás csupán egy ürügy arra, hogy a szereplőkben végbemenő lelki explózió tanúi lehessünk, ezért a sokkoló és némileg meglepő történetben a felszínes diskurzusok mögött kibontakozó lelki folyamatokra helyezte a hangsúlyt. A néha vulgáris nyelvezet révén ugyanakkor az általunk is tapasztalható hétköznapi valóságba csöppenünk, amit már-már meghatároz a digitális technológia.

A négyszereplős drámában Sarát Fábián Enikő, a lányát, Rosát Gajai Ágnes, Claudiát Firtos Edit, míg a fiát, Jant Pál Hunor alakítja.
Sergi Belbel (1963) katalán író-rendező, a 2005-től a Katalóniai Nemzeti Színház igazgatója, egyik legismertebb és legtöbbet játszott kortárs katalán szerző. A Mobil című darabját először egy független koppenhágai színházi műhely, a Plan B mutatta be 2006-ban, magyar nyelvű ősbemutatója 2009-ben volt (Neptun Brigád).

Alexandru Colpacci (1945) - jelenleg Párizsban élő rendező. Karrierje Nagyváradon indult, 1981-ig számos sikeres előadást jegyzett. A magyar társulatnál bemutatott Mrozek Tangó című előadásával 1979-ben több díjat is elnyert. Legutóbb 2004-ben az Janusz Glowacki Antigoné New York-ban című előadást láthatta az ő rendezésében a nagyváradi közönség.

 

belbel2
Sergi Belbel

 

 

Sergi Belbel
Mobil
(Móvil)

digitális komédia
Fordította: Duró Gábor és Baksa Mercédesz

Szereplők
Sara: Fábián Enikő
Rosa: Gajai Ágnes
Claudia: Firtos Edit
Jan: Pál Hunor

Díszlet- és jelmeztervező: Florina Bellinda Birea
Ügyelő: Vajda Zoltán
Súgó: Ţentea Katalin
Világosító: Nosz Botond, Nagy Imre
Hangosító: Zsurka József, Bősze László

Rendező: Alexandru Colpacci m.v.


Bemutató: 2011 március 4., péntek Nagyvárad, Bábszínház

 

További előadások:
2011. március 4. péntek 19:00    
2011. március 12. szombat 17:00 
2011. március 13. vasárnap 19:00    
2011. március 16. szerda 19:00    
2011. március 17. csütörtök 19:00    
2011. március 18.péntek 19:00

 

szh_nagyvarad
A Nagyváradi Állami Színház épülete


 

nezoter_nagyvarad
A Nagyváradi Állami Színház nézőtere

 

süti beállítások módosítása