Szőcs már tud Alföldi sorsáról

Az Országgyűlés hétfői plenáris ülésén Szőcs Géza a Jobbik kérésére válaszolt arra, miért nem távozott eddig Alföldi Róbert a Nemzeti Színház éléről. Az igazgató az őt ért támadásokról a Magyar Narancsnak beszélt.

alfldikep
Alföldi Róbert
forrás: nemzetiszinhaz.hu

 

"Mikor váltják már le?"

A Jobbik arra a kérdésre várt választ, mikor váltják már le Alföldi Róbertet? Novák Előd azt kérdezte a kulturális kormányzattól: meddig hagyják még, hogy a "Nemzeti Színházat melegedőnek használja a színház igazgatója, aki "perverz átírásokat" enged megjelenni a színházban" és "színpadra viszi a devianciát".
 A párt szerint ugyanis semmi akadály nem lenne akár évad közben is meneszteni Alföldi Róbertet, aki ezzel szemben már 2012-re tervezi a bemutatókat.


"A megfelelő pillanatban"

Szőcs Géza államtitkár erre azt mondta: "Nem az Országgyűlés hatásköre eldönteni, hogy mi a művészi szép, a jó, a követendő és a nemzeti igazgatójának személye sem törvényhozói, hanem szakmai kérdés. Alföldi Róbertnek határozott idejű szerződése van és a kormány a jogszabályok és tisztesség keretein belül fog eljárni, a kérdésben kialakították az álláspontjukat, a döntést a megfelelő pillanatban nyilvánosságra hozzák." Azt hozzátette: "Nem fogadjuk el, hogy egy másik párt mondja meg, mikor mit csináljunk."

Bár az Országgyűlés 176 igen, 39 nem szavazattal és 42 tartózkodás mellett elfogadta a választ, Novák Előd ismét felháborítónak nevezte, hogy "keresztényellenes, polgárpukkasztó darabok" kerülhetnek a Nemzeti színpadára.



"Erős volt a felütés"

Hogy erről és általában a Jobbik támadásairól mit gondol Alföldi Róbert, arról nemrég, a Magyar Narancs tudósított. Az igazgató Csáki Judit kritikusnak számolt be arról, hogyan tűrte a társulat a Nemzeti elleni hadjáratot és mocskolódást.
 "Ember módjára viselték. Ebben benne van a gyarlóság és a bátorság is. Hiszen úgy érezték, hogy nemcsak engem bántanak, hanem őket is".

Arról, hogy ő miként reagált, a következőket árulta el: "Nem gondoltam, hogy ott fogok állni az erkélyen, de olyan erős volt a felütés, hogy ott álltam a sötétben, és néztem. (...) Hát... nagyon megrendültem. Előtte már... én elég jól bírom az ilyen helyzeteket, és bár voltak hegyek és völgyek, sosem egyszerre omlottunk össze. Volt, hogy valaki csak föltépte az ajtót, beordította, hogy "azért sem!", majd kiment. Vagy hogy aznap délelőtt én egy kengurujelmezben szökdécseltem a folyosón, és azt kiabáltam, hogy álruhában vagyok... Félelemből, meg hogy röhögjünk. Azon például, hogy a Hevér Gábor bejött, hogy szeretne túsznak jelentkezni a jobbikos gyűlésre, vagy azon, hogy másvalaki bejött, hogy akkor ő most elmenne föllépni oda, ha elengedem... Próbáltuk csinálni az életet... De ott állni, nézni, hallgatni - az megdöbbentő volt. És félelmetes. Mert egyszer csak érzem, hogy kicsi vagyok. És az szar, na. (...) ...az emberi viselkedés legalja, és csak azt célozza, hogy bántsanak; az a végtelenül primitív ösztön hajtja őket, hogy nekem rossz legyen. És akkor belém villant, hogy: jó. Akkor ez van, akkor legyen ez. Nem valamiféle dühödt harci hév fogott el, nem is omlottam össze, hogy akkor most befejezem. Hanem az egyetlen lehetséges út nyílt meg, vagyis még csak dönteni sem kellett: jó, ez van, de akkor is csinálom..."


"Félgőzzel nem lehet"

Arra a kérdésre is válaszolt, meg van-e lepődve, hogy maradhat a posztján. "Igen és nem. És nem a választ akarom kikerülni" - nyilatkozta Alföldi, aki arra sokkal inkább számított, hogy a Jobbik akciói után rúgják ki. Ha így történt volna, már nem lenne itthon, mert volt B terve: életújrakezdés. "Nem csinálnék mást, mert nem tudnék mást csinálni, de nem itthon. De több B terv volt. Köztük az is, hogy keresni kéne valami színháznak alkalmas helyet. Ez a mai pénzügyi helyzetben nem könnyű - én meg úgy éreztem, hogy lelkesedéssel, lendülettel nem bírnám végig, félgőzzel meg az ilyesmit nem lehet. Volt olyan terv is, hogy nézzük meg, mi történik. Hogy hívnak-e dolgozni, például" - mondja.

"Volt néhány hét, amíg naponta lehetett olvasni, hogy mi lesz velem. De hivatalosan nekem senki nem szólt. Közben elindult az új költségvetési év, a pénzek normálisan jönnek, a kapcsolat a kulturális kormányzattal normális" - összegzett Alföldi Róbert, aki elhatározta, hogy amíg a leváltását taglaló szóbeszédek nem öltenek hivatalos formát, addig nem foglalkozik velük.

 

Kapcsolódó anyagok:

 

- Megszólalt Alföldi - Reméli marad (2011.02.10.)
- "Egy intézmény nem tud megsértődni"  - Alföldi a  Nemzeti jövőjéről beszélt (2011. 02. 03.)

- A gittegylet, a maffia és legalább két füstölgő (2011. 01.20.)

- Érzékeny hely - Mi lesz a Nemzetivel? (2010. dec. 17.)

- 10 perc Vidnyánszkyval - Teátrumi hírek (2010. dec. 15.)
- Árpádsávra váltanák Alföldit - Demonstrációk a Nemzetinél (2010. 12. 02.)

- Hangsúlyeltolódás- Interjú Vidnyánszky Attilával (2010. júl. 29.)
- Interjú Alföldi Róberttel - 2. évad a Nemzeti Színház élén (2009. okt. 21.)
A 2008-as pályázat nyertese: Alföldi - Mozgóképes anyag

süti beállítások módosítása