Szőcs: Alföldi maradása feszültséget gerjeszt

Nagypolitikai kérdés Alföldi Róbert leváltása Szőcs Géza kulturális államtitkár szerint, akit a 168 óra faggatott.

alfoldi_robert_es_udvaros_dorottya

 

"Alföldi Róbert mennyi ideig lehet a Nemzeti Színház direktora?" - kérdi a lap Szőcs Gézától. A kulturális államtitkár erre azt felelte, ez már rég nem szakmai, hanem belpolitikai, sőt külpolitikai kérdés. "Magyarország soros uniós elnöksége kapcsán engem is meghallgattak Brüsszelben. Nem az európai léptékű kulturális elgondolásainkra voltak kíváncsiak. A médiatörvény, a filozófusok ügye került szóba és azt is a szememre vetették: le akarom váltani a Nemzeti Színház igazgatóját" - nyilatkozta.

 

"És nem?" - várja a választ a 168 óra. "Sokan a "nemzeti" jelző miatt tartják elfogadhatatlannak a színház előadásaiban megfogalmazódó üzeneteket. Több párt olyan feszültséget gerjeszt a kérdésben, amellyel számolnia kell a Fidesznek" - felelte Szőcs.

 

"Konkrétan a KDNP és a Jobbik. De kétlem, hogy láttak volna ott egyetlen előadást" - mondja az újságíró. "Ez megeshet. Azt látom: ha Alföldi Róbert a Nemzeti Színház élén marad, azzal fenntartunk egy polemikus, szenvedélyes, gyűlölködő légkört is. Ami nem jó sem az igazgatónak, sem a társulatnak, sem a közönségnek" - jelenti ki az államtitkár.

 

Arra a felvetésre, hogy európai demokráciában nem szokás leváltani valakit azért, mert alkotóként polémiákat vált ki Szőcs hozzáteszi: "Ha Alföldit mint művészt akarnánk eltávolítani, ellenezném. Ám ha olyan döntés születik, hogy igazgatóként kell távoznia a mondott okok miatt, akkor hiába is próbálnám más belátásra bírni a döntéshozókat". Hogy erről ő dönt-e? Szőcs Géza ennek kapcsán közölte: "Ez már egy kultúrpolitikai felületen megnyilvánuló nagypolitikai kérdés."

 

A hétfői parlamenti ülésen pedig újra felmerült Alföldi leváltásának ügye, ugyanis a jobbikos Novák Előd ismét mielőbbi eltávolítását követelte. Szőcs Gézától azt várta, hogy mondja meg a leváltás konkrét időpontját, majd újabb botránynak nevezte, hogy bemutatták a színházban Esterházy Péter „istenkáromló” darabját Én vagyok a te címmel. Érveit a sajtóban olvasott véleményekkel támasztotta alá.


Szőcs Géza válaszában kiemelte, hogy Magyarország jogállam, Alföldi Róbertnek pedig öt évre szóló szerződése van. "Nem azért van hajnal, mert a kakas kukorékol” – idézte az államtitkár Madách Imrét, utalva arra, hogy nem fogadja el, hogy más politikai erő mondja meg, mit kell tennie.

süti beállítások módosítása