Jordán: a színház az igazi vesztes

Jordán Tamás szerint az új szombathelyi színház a 2011-es költségvetés igazi vesztese.

Jordán Tamás direktor szeretné a sajtó segítségét kérni abban, hogy a Weöres Sándor Színház önkormányzati támogatásával és működésével kapcsolatban végre eloszlassanak néhány súlyos félreértést, ezért sajtóebédre invitálta az újságírókat.

 

Miközben mindenhol arról hallani – mondta Jordán –, hogy a szombathelyi kulturális ágazatot sújtó megszorítások ellenére a színház jól járt, hiszen támogatása a tavalyi összeghez képest 11 millió forinttal nőtt, addig a tények épp az ellenkezőjét bizonyítják. A költségvetésben szereplő 196 millió forintból a színház ténylegesen csak 145 milliót fordíthat saját működésére. Ugyanis 15 millió forint a Mediawave-nek jár, a színházon csak keresztülfuttatják ezt a pénzt. Öt millió forint pedig a Karneválszínházé. Továbbá szerepel egy 36 milliós tétel is, amit a színház bérleti díj címén a városnak fizet. Ez az összeg azonban a város egyik zsebéből a másikba vándorol.

jordan_tamas_nagy

A valóság tehát az,  hogy a tavalyihoz képest 20 millióval kevesebbet kapnak, viszont ezzel együtt megnövekedtek a terheik – így a költségvetésükből összesen 45 millió hiányzik. A városatyák nem vették figyelembe, hogy az új színházban nemcsak a feladataik nőttek meg, hanem méretében is nagyobb intézményt kell működtetniük. Saját számításaik szerint 25 millióval több a rezsijük.

 

A direktor hangsúlyozta, a normális működésükhöz még legalább 11 embert kellene szerződtetniük. Ha körbenézünk a környékbeli vidéki színházaknál (Sopronban, Zalaegerszegen, Veszprémben) legalább 120 fő dolgozik, ezzel szemben a szombathelyiben jelenleg mindössze 68-an. A jelenlegi feltételek mellett 50-60 millió forintos működési hiánnyal kell számolniuk. Ezért öt százalékos bércsökkentést terveznek, és az új munkaerőt (világosítókat, fodrászokat) példátlan alacsony bérért tudják csak szerződtetni, 100 ezer forint bruttóért, úgy, hogy nyáron nincs fizetés. Aki ennyiért eljön – kesergett a paradox helyzeten Jordán - azt viszont már ő maga sem szeretné alkalmazni. A 2011-es költségvetés igazi vesztese Jordán szerint a szombathelyi színház, ekkora hiánnyal ugyanis egy kulturális intézménynek sem kell szembenéznie Szombathelyen.

süti beállítások módosítása