Selymek találkozója az Aranytízben

Március 6-án vasárnap a művészetek találkozásának lehetünk tanúi az Aranytíz Kultúrházban. Alessandro Baricco: Selyem című könyvéhez kapcsolódóan színházművészet, zene és iparművészet összekapcsolódását láthatjuk. Vereczkey Szilvia, Ferenczy Noémi-díjas textilművész selyemkiállításának megnyitóját követően Pápai Erika Baricco: Selyem című könyvének adaptációját adja elő . Az előadás folyamán hegedűn kísér Horváth János.

selyem

 

 

„Textilek tervezésével és kivitelezésével foglalkozom, női öltözködési valamint nagyméretű fal- és tértextilekkel egyaránt. Különböző struktúrájú, színes anyagokat használok. Szívesen alkalmazok leheletvékony, áttetsző, színjátszó kelméket is. Munkáimhoz ezek a 'talált' anyagok csak az alapot adják. A feladatnak megfelelően kiválasztom a szükséges textíliákat és elkezdem átalakítani, gazdagítani az anyagok felületét: színes szálak kézi és gépi varrásával, ráncolással, gyűréssel, csavarással. Kis darabokból építem fel munkáimat oly módon, hogy a mozgalmas, gazdagon díszített felületet 'lecsendesítem' egy nagyobb, sima felülettel. Ezt az ütköztetést alkalmazom autonóm textiljeimen és használati tárgyaimon egyaránt." Vereczkey Szilvia


A megnyitón közreműködik Termes Rita zongoraművész és Pápai Erika színművésznő.

 

 

papaierika

Pápai Erika


Ezt követően, 19 órától Baricco: Selyem című könyvének adaptációját adja elő Pápai Erika. Az előadás folyamán hegedűn kísér Horváth János.

„Ez nem regény. Nem is elbeszélés. Ez egy történet. Olyan férfiról, aki beutazza a világot, s a végén egy szeles tó partján ül egész nap. Mondhatnánk, hogy szerelmi történet. De ha csupán az volna, nem érné meg elmondani. Szerepel benne vágy és fájdalom, mindkettőről tudjuk, mi fán terem, még sincs rá igazi szavunk. Ebben a történetben egészen új arcát mutatja meg a szerelem. Visszafogott és mindent felforgató, életre szóló és halálos. Ilyen az, ha valaki akár az egész életét képes kockára tenni egy érzésért. Aztán rá kell döbbennie, hogy az igazi nőt mégsem ott találta meg, ahol kereste.

Minden történetnek zenéje van. Ennek fehér zenéje. Ez fontos, mert a fehér zene különös muzsika, időnkint zavarba ejtő: halkan szól, és lassan kell táncolni rá Átkozottul nehéz a fehér muzsika. Sok hozzáfűznivalóm nincs. Talán jobb, ha tisztázom még, hogy tizenkilencedik századi történetről van szó: fontos, hogy senki se várjon repülőgépeket, mosó-automatákat és pszichiátereket. Nincsenek. Bár ma se volnának." (A regény fülszövege)

 

A kiállítás megnyitó 18.00 órakor kezdődik.

A kiállítás megtekintése ingyenes, az előadásra 800 Ft-os kedvezményes áron vásárolhatók jegyek.


forrás: Aranytíz

süti beállítások módosítása