"A konzervatív rendezéseket kedvelik"

Szőcs Géza és Horváth Ádám az ARTE televíziónak beszéltek a magyar kultúra helyzetéről.

 

A magyar kormány kultúrpolitikájáról készített terjedelmes riportot az ARTE francia-német közszolgálati kulturális televízió. Ebben azt állapítják meg: "Itt is minden a Facebookon kezdődött a médiatörvény elleni tüntetésekre való felhívással ... a Parlament előtt tiltakozók nem hajlandók engedni az öncenzúrának, és általában az új magyar kultúrpolitika ellen tiltakoznak, amely például megkurtította a független színházak állami támogatását, a tradicionális kultúrát preferálja, támadást indított az értelmiség ellen, és lecseréli a kulturális intézmények vezetőit".

horvathadam_szocsgeza

Horváth Ádám és Szőcs Géza

 

Horváth Ádám, az Operaház miniszteri biztosa a riportban elmondta: "A politikának nem szabadna beleszólni a kultúrába, mert az soha nem szül jót. Véleménye szerint a kultúrának pozitív példát, valamint szép és idealista dolgokat kell mutatnia a közönségnek. Az Operaház alapvetően konzervatív intézmény, de modern műveket is be kell mutatnia. A magyar közönség viszont a konzervatív rendezéseket kedveli jobban".

 

Az ARTE megállapítása szerint Orbán Viktor miniszterelnök a konzervatív nemzeti kultúra fejlesztését tűzte ki célul. A kulturális büdzsé húsz százalékkal csökkent, de a riport szerint a hiányt a tárca uniós pénzekből reméli kipótolni. Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár ennek kapcsán megjegyezte: "Az államkassza gyakorlatilag üres, de ha lenne is benne pénz, azt nem valószínű, hogy a kultúrára lehetne fordítani".

 

A konzervatív nemzeti kultúrpolitika értékválasztásait Szőcs történelmi okokkal magyarázta a televíziónak. A Monarchián belül a magyar kultúra egy erős osztrák nyomás alatt formálódott, majd a két világháború közötti időszakban az akkori Németország részéről negatív befolyások érték, azt követően pedig a bolsevik mentalitással kellett megküzdenie. Ezek után szerinte érthető, hogy az ország vezetője a nemzeti kultúra gyökereihez kíván visszatérni azért, hogy független lelkületű nemzetet vezethessen. "Vagyis a nemzeti történelem kisajátítása jelentős tétkérdéssé vált Magyarországon" - véli az ARTE kommentárja.

süti beállítások módosítása