Hány méter a szeretet?

 

Új "musical" vagy inkább "zenés kortárs keserédes" születik Debrecen legendás rock-együttesének dalaiból Vidnyánszky Attila rendezésében, mely egy debreceni lány és egy fiú szerelmének történetén és mára slágerré vált dalokon keresztül vall a városról.

 

 

Vilagvege_Szerelem_09web

 

 

A PG csoport a nyolcvanas évek végén alakult Debrecenben, a Kossuth Egyetem hallgatóiból. A zenekar az évek során koncerteket adott Moszkvában, európai turnén vett részt és eljutott az Egyesült Államokba is.

 

Megnyerte a Marlboro Rock-In '95 hazai tehetségkutató versenyt, amelynek Svájcban rendezett nemzetközi gálájára is meghívást kapott, ahol olyan világsztárokkal léphetett fel, mint Bob Geldof, Neil Young és a Pearl Jam.

Jantyik  Zsolt az együttes frontembere, énekese, Csokonai- és eMeRton-díjas szövegíró. A zenekar további tagjai: Jantyik Csaba (gitár), Fazekas László (bass gitár), Kiss Attila (dob). A lemezeiken olyan ismert zenészek működtek közre, mint Németh Alajos - Lojzi (Bikini), Tátrai Tibor, Lukács László (egykori PG tag, Tankcsapda) és Lovasi András (Kispál és a Borz). 2008-ban új CD-vel jelentkeztek „Nem sietünk sehová" címmel, amelyet egy jubileumi koncert-DVD egészített ki. A születő kortárs zenés keserédes egyik dala is e lemezen jelent meg.

 

 

Vilagvege_Szerelem_07web

 

 

Semmi nem változik. Semmi nem változik?

Vidnyánszky Attila rendező írása

 

A PG Csoport dalai az elmúlt húsz év, a rendszerváltozás időszakának szubjektív, ugyanakkor nagyon pontos, karakteres dokumentumai. Az egész korszakot átívelik, remekül érzékelhetőek bennük azok a hangulatok, történelmi helyzetek, melyekből születtek. Rá lehet ismerni konkrét eseményekre is, de ennél fontosabb, hogy az egésznek a lényegét mutatják, a történések magját, gyújtópontját. Nem aktuálpolitikai leképezések, hiszen a szerző már akkor, amikor írta a dalokat, kicsit eltávolodott az eseményektől, és azokat a vágyakat, hiteket vagy éppen frusztrációkat ragadta meg, melyek meghatározták ezt a korszakot. Talán ezért van az, hogy e szövegek félelmetesen megszólalnak a mában is, mintegy demonstrálva, hogy a leglényegesebb kérdések szempontjából semmi nem változik. Ezért is tanulságos végigmenni általuk ezen az időszakon.

Jantyik Zsolt úgy ír Debrecenről, hogy közben az egész országról ír. Sőt nem annyira az országról, hanem sokkal inkább a magyarságról, ily módon rólunk is, akik a határon túl éltük meg ezt az időszakot. A remény, a rendszerváltásba vetett hit, a túlzott naiv lelkesedéseink, a szárnyra kapásunk, ahogyan a csalódásaink is mindenütt hasonlóak voltak – határon innen és túl. Lehet, hogy nem esnek évek szerint egybe, de az egésznek a koreográfiája sajnos itt is, ott is ugyanaz volt. Jantyik dalaiban a magyarságot próbálja megfogalmazni, veszteségeinkkel, fájdalmainkkal – melyek ugyanazok Balassinál, Mikesnél, Petőfinél, József Attilánál, Nagy Lászlónál, Juhász Ferencnél... – közben egyfajta diagnózist ad a korról, de végül mégis a reményt, a hitet építi az emberekben.

Előadásunkban nincs konkrét sztori, történetfoszlányokat, felismerhető élethelyzeteket mutatunk meg, és ebből kerekedik ki valami. A dalok atmoszférájából, a színészek személyiségéből, élettapasztalataiból jönnek a szituációk. Ez feladat, de egyben lehetőség is, hiszen a magunk figuráira tudjuk alakítani az egészet. Nyilván figyelembe vettem a színészeim habitusát, amikor a dalszövegeket szétosztottam közöttük. A mindenkori lázadásból indulunk, és egy megtisztuláson keresztül valamiféle rezignált nyugalomig, bölcs, szeretetből táplálkozó hitig jutunk el. Azt az utat járjuk be, amit a szerző, akinek első dalai még nagyon lázadóak, de ahogyan érik, egyre inkább az elfogadás szólal meg soraiból, épp így az előadásunk is fokozatosan szelídül. Elfogadjuk a valóságot olyannak, amilyen, azzal hogy azért teszünk-veszünk, próbáljuk a saját energiáinkat világunk jobbítása felé terelni, de már tudjuk, hogy egész életünk kevés arra, hogy lényegeset fordítsunk a dolgok menetén.

 

 

 

 

Vilagvege_Szerelem_06web

 

 

Jantyik Zsolt és a PG Csoport:
Világvége szerelem

Zenés kortárs keserédes

Szereplők:

Bakos-Kiss Gábor, Bakota Árpád, Edelényi Vivien,

Katkó Ferenc, Kristán Attila, Oláh Zsuzsa,

Szanyi Sarolta, Szűcs Nelli, Tóth László, Trill Zsolt

Szöveg: Jantyik Zsolt
Zene: PG Csoport

A zenekar tagjai:

Jantyik Zsolt - ének
Jantyik Csaba - gitár
Fazekas László - basszusgitár
Kiss Attila - dob

Súgó: Pethő Zsuzsa
Ügyelő: Karl József
Rendezőasszisztens: Jóvér Csaba
Díszlet- és jelmeztervező: Ondraschek Péter
Film: Silló Sándor

Rendező: Vidnyánszky Attila

 

 

Előbemutató

 2011. március 7.

Bemutató előadás

2011. március 11. Víg Kamaraszínház

 

 

Vilagvege_Szerelem_05web 

 

 

 

„Megnőttek a fák a ház előtt,
a legkisebb ágnak is lombja nőt,
megöregedtek az állatok,
de régen voltam nálatok.

Apa pihen a fák alatt,

álmában gyermekként szalad,
Anya elteszi a befőttet,
ezek a gyerekek milyen gyorsan felnőttek.

Hány méter a szeretet, s ha mérhető ki méri meg?
Hány méter a szeretet, ami mindenhol mindennél édesebb?"

 

 

Vilagvege_szerelem_plakat_600

 

Fotó és forrás: Csokonai Színház 

süti beállítások módosítása