„A fösvény"-en nem fog múlni

A Janus Egyetemi Színház 2005-ben mutatta be a Tartuffe-öt, és játszotta hosszú éveken át. Most Moliére legismertebb művét állították színpadra, bízva abban, hogy újból tartalmas szórakozást tudnak nyújtani. „A fösvény"-en nem fog múlni - mondják.

INHP9967

 


A fösvény, Moliére egyik legérettebb alkotása, a klasszicizmus szabályainak megfelelő, de prózai formájú - így saját korában kevésbé sikeres és befejezetlennek tekintett - jellem-(szenvedély) komédia, középpontjában a világirodalom egyik legismertebb (merész torzításokkal megrajzolt) tragikomikus figurájával, Harpagonnal.

 

 

INHP9973

 

 

A fösvénység minden korban (és más műfajokban is) foglalkoztatta az alkotókat, és a komédiairodalomban ez az egyik leggyakrabban kipellengérezett hiba, mert ez a személyiségtorzító tulajdonság örökké él és aktuális.

„Pénz, pénz, mindig az a pénz! Mást se tudnak mondani: „Pénzt, pénzt, pénzt!" Folyton ezt hajtogatják: „Pénzt" Csak a pénzről tudnak beszélni."- mondja Harpagon, és halljuk gyakran ma is.

 

 

INHP9917



Molière

A fösvény

 

HARPAGON Cléante és Élise apja: szerelmes Mariane-ba Tóth András Ernő

CLÉANTE Harpagon fia, Mariane szerelmese Kuti Gergely

ÉLISE Harpagon lánya, Valere szerelmese Agócs Réka

VALERE Anselme fia, Élise szerelmese Kormos Balázs, Czéh Dániel

MARIANE Cléante szerelmese, Harpagon választottja  Ahmann Tímea

ANSELME Valere és Mariane apja Inhof László

FROSINE intrikus nő Pásztó Renáta

JACQUES Harpagon szakácsa és kocsisa Zakariás Máté

LA FLECHE Cléante inasa Szabó Márk József

A RENDBIZTOS Inhof Kornél

CSUKA Harpagon szolgája Kiss László

ÉNEKES Papp Krisztina

ZONGORISTA Dargó Szilvia

Díszlet, jelmez: Mikuli Dorka
 díszletfestő: Vig Diána, Balastyán Judit, Paróczi Nóra, Mezei Izabella

jelmezkészítő: Várady Zsóka
Műszak: Regényi Gábor, Tolnay Donát
Zenei válogatás: Papp Krisztina, Dargó Szilvia
Asszisztens: Tulik Tímea, Vadász Gabriella

Dramaturg, rendező: Mikuli János

 

Bemutató: 2011. március 9-10. este 8 óra

Janus Egyetemi Színház
Pécs, Szántó Kovács J. u. 1

 

INHP9820 

 

 

 

A Janus Egyetemi Színház története


A Janus Egyetemi Színház 1996-ban jött létre. Pécsen korábban is nagy hagyományai voltak az egyetemi színjátszásnak, de eddig jobbára a város művelődési intézményeiben megtűrtként jelenhetett meg, s léte számtalanszor veszélybe került az egyre gyakoribb intézményi átszervezések során. (Országos szakmai visszhangot keltett a Tanárképző Fõiskola Nyitott Színpadának Örkény trilógiája a nyolcvanas években, a Pécsi Kisszínházban működõ Egyetemi Színpad pedig nagy közönségsikerrel hozta létre a produkcióit a kilencvenes évek elején.) Az intézményi átszervezések és a költségvetési keretek csökkenése azonban kiszorította az egyetemi színjátszást a város művészi - művelődési intézményiből.

Mikuli János és Tóth András Ernő kezdeményezésére, több egyetemi tisztségviselő és oktató támogatásával jött létre az a szerződés, amely alapját képezte a működésnek. Az egyetem támogatásán kívül az Alternatív Színházi Műhely Alapítvány pályázati tevékenysége segíti a produkciók létrejöttét.
A színház az elsõ évadát a Pécsi Harmadik Színházban valósította meg. Itt alakult ki az a program, amely ma is alapjaiban meghatározza a JESZ tevékenységét.

1. A Janus Egyetemi Színház saját bemutatói (professzionális, kísérleti előadások, hivatásos és alternatív színészekkel)
2. Képzések, tréningek, táborok és az ezekhez kapcsolódó egyetemista előadások
3. Befogadó színházi előadások (a hazai alternatív és kísérleti színházak legjobb előadásai)

1997 őszén a Janus Pannonius Tudományegyetem vezetése lehetővé tette, hogy az egyetem épületében kapjon helyet a Janus Egyetemi Színház. Színházvezetők, színészek, egyetemisták sok munkával alakították ki a színháztermet, irodát, előcsarnokot, raktárt, ruhatárat. 1997. november 11-én nyílt meg itt a JESZ. Az intenzív munka során kialakult és mindinkább képzettebbé vált az egyetemista színészgárda, de idősebb alternatív színészek és hivatásosok is erősítik a társulatot. A JESZ a kezdetetektől fogva több rendezővel dolgozik: Mikuli János, Tóth András Ernõ, Szabó Attila, Szilágyi Eszter Anna, Szabó Máté, Katona Imre. Talán ez tette lehetővé, hogy a társulat nyitott tudott maradni, többfajta színházi nyelven képes megszólalni, és munkája folyamatos. 

A JESZ 1997-től jelen van a legfontosabb hazai alternatív fesztiválokon, produkciói több díjban részesültek. 1999-tõl pedig külföldi találkozókon képviselheti a hazai alternatív színjátszást.(Németország, Litvánia, Románia) A Janus Egyetemi Színház 1999 óta szervezi az Országos Egyetemi és Főiskolai Színjátszó Fesztivált.
2000. tavaszán a JESZ színháztermének födémje megrepedt, alkalmatlanná vált a színházi munka befogadására, ezért a Janus Egyetemi Színház 2000 és 2002 között a Pécsi Nemzeti Színházban dolgozott, itt mutatta be előadásait. 2003 február elején elkészült a JESZ új játszóhelye az egyetemen (Szántó Kovávs János u. 1.). Generációk váltották egymást, de a színház munkája folyamatosan magas szintű maradt. 2005-től a JESZ bekapcsolódott a Pécsi Szabadtéri Játékok programsorozatába bemutatakozva a város közönségének is. 2008-ban az egyetem átépítette a színházat. Megújult a stúdiótér, az öltözők. Önálló mosdót, zuhanyzót kapott a színház.



Fotók és forrás: JESZ (Janus Egyetemi Színház) 

süti beállítások módosítása