Varázslatos helyen az 50. Szörprájzparti

A HOPPart, március 29-én és 30-án este új - és ígéretük szerint - varázslatos helyszínen adja elő az 50. Szörprájzpartiját.  A társulat, a tatabányai színház és a Sirály koprodukciójában létrehozott előadást eddig egy titkos lakásban játszotta.

 


„Van egy csajom, vagyis volt egy csajom a Damjanich utcában és egy másik a Rumbach Sebestyénben. A Rumbach Sebestyén azt hiszi, hogy a Damjanichban lakom, a Damjanich meg hogy a Zichy Jenő utca valahányban. És igazából hol laksz? Itt. Mától. De erről... erről a fekete lyukról, erről senki nem tud. Csak te... meg a Nyúl."

 

 

Az alkotók közös játékra hívják a nézőket, akik hol megfigyelők, hol résztvevők lehetnek – ahogy a helyzet éppen kínálja. Everyman (Akárki) parafrázis ez, egy a fiatalok számára jól ismert formába, a házibuliba rejtett haláltánc. A Szörprájzparti központi témája a szakítás-elválás halálként értelmezése, párhuzamba állítása.

 

 

nyul


"Dagad a kíváncsi és némileg riadt sokaság. Mielőtt megérkezne a rendőrség: a bejegyzettek névsorolvasását követően tízes csoportokra osztva megközelítjük a Kossuth Lajos utca egyik lakóházának első emeleti középosztályi lakását. Helyre gyömöszölődünk. Bánki Gergely rutinos komolysággal ugratja a közönséget. Megerősíti az általános bizonytalanságot. Lassanként oldódik a feszesség. Majd minden néző rááll a közös fesztelen hülyéskedésre. Ki-ki megtalálja szerepét a részvételben.

Késve érkezik a főszereplő Nagy Zsolt. Dramaturgiailag primadonnaként vezetik fel. A nézők is csak statisztálnak belépéséhez. Nagy felcsinálás, csinnadratta színre jutása. Megérdemli. Bravúrosan egyszerű. Olyan, mintha élne. Hóna alatt kíváncsiskodó nézőfejekkel egyedül tud lenni a figyelemben. Acélosan összpontosít, miközben partnerként farkasszemet néz az egyes nézőkkel, gyakorlatilag mindenkivel. Ellenőriz. Ellenőrzi saját magát. Erőt merít a nézők figyeléséből. És átad erőt figyelmével. Miközben egyszerűbb őszintének lenni, ha nem áll színész meg néző közé a rivalda vámhatára, nem kell a harmadik emeleten ülőknek is érthetően artikulálni, nehezebb is, ha belefigyelnek a színész veséjébe tíz centiről, valamint azonnal észrevehető, ha tikkad a közönségből akárcsak egy is.

Kárpáti Péter írt egy rögtönzöttnek érezhető színdarabot, működésbe hozta a színészekkel közösen. Szerelmi háromszög. Hisztérikusan önjáró férfi, számos csalással, lendületes öncsalással" - írja Molnár Gál Péter a Népszabadságban a darabról.

 

 

 

hoppart3

Szörprájzparti - Nagy Zsolt
Fotó: Balázs Juli

 

 

Tompa Andrea mondatai pedig az előadás mottójául is szolgálhatnának: „Semmi sem olyan édes és nevetséges, mint egy kiadós szakítás, mert mindig minden utoljára van, ez van a lét legmélyén, lehet, hogy mi is most jártunk utoljára ebben a lakásban, Kossuth Lajos utca akárhány, második emelet, utcára néző egyszoba-hall. Melyet sürgősen és ráfizetéssel elcserélnénk utcára néző, egyszoba-hallos, Kossuth Lajos utcai lakásra."

 

 

hoppart_1Szörprájzparti - Szilágyi Katalin
Fotó: Borovi Dániel


Kárpáti Péter

SZÖRPRÁJZPARTI

 

Szereplők

 

Nagy Zsolt, Kiss Diána Magdolna, Szilágyi katalin

Herczeg Tamás, Polgár Csaba / Bánki Gergely,  Baksa Imre.  Khaled- Abdo Szaida

Produkciós vezető, dramaturg: Róbert Júlia

Tér, Ruhák: Balázs Juli

Munkatárs: Németh Fruzsina

Letépett kar: Kovács Dániel

Tánc: Krisztik  Csaba

Verekedés: Kristóf  Borcsi, Pálos Hanna


Rendezte: a SZERZŐ és a TÁRSULAT

A HOPPart, a Jászai Mari Színház és a Városi Színház Kht./Sirály közös produkciója.

 

 

 

hoppart2

Szörprájzparti - Kiss Diána Magdolna 
Fotó:  Borovi Dániel




 

 

50. SZÖRPRÁJZPARTI

Új, varázslatos helyszínen!

 

2011.03.29 20:00 Találkozó a Trafóban.

2011.03.30 20:00 Találkozó a Trafóban. Előadás után fergeteges HOPPart koncert.

Az előadás időtartama 80 perc.

A Trafó bérlet érvényes.

 

JEGYVÁSÁRLÁS>>>

 

 

 

 

Fotó és forrás:: HOPPart

süti beállítások módosítása