Tisztázatlan ügyek Egerben

A fideszes vezetésű Heves Megyei Önkormányzat létrehozott, egy eseti bizottságot, ami az egri Gárdonyi Géza Színház elmúlt ciklusának tisztázatlan ügyeit vizsgálja. Felmerült az előző igazgató, Csizmadia Tibor szakmai és gazdasági felelőssége.

 

 

Azt is elmondta, hogy jelentésüket továbbküldik az önkormányzat pénzügyi ellenőrző bizottságához, ugyanis tőlük várják a döntést arról, hogy munkajogi vagy büntetőjogi felelősségre vonják-e Csizmadiát.

 

cs

Csizmadia Tibor

 

 

Megállapították, hogy miközben a színházi büfét üzemeltető cég 7,5 millió forintos bérletidíj-tartozást halmozott fel, a cég által elvégzett egyéb szolgáltatások ellenértékét kifizette az intézmény, ahelyett, hogy a tartozásból vonta volna le az összeget.
 Több gazdasági társasággal kötött külső szerződés esetében pedig hiányoznak a teljesítési igazolások, illetve a direktor aláírása nem szerepel az általa használt hivatali gépkocsi menetlevelén.
Erről, Csőgér Bálint, a testület fideszes tagja számolt be.

 

Azt is elmondta, hogy Csizmadia Tibor – aki 10 éven át vezette a színházat - nem vett részt a bizottság ülésén, pedig meghívták, akárcsak Gulyás István, gazdasági igazgatót és Barta Dóra, tánctagozat vezetőt. Ők megjelentek. Gulyás Istvánnal, illetve feleségével szemben, aki a színház közönségszervezői feladatait látja el, kritikát is megfogalmazott a bizottság, mert hozzájuk fűződik az intézmény teljes hivatali célú saját gépkocsihasználatának 52,8 százaléka.
Barta Dórával kapcsolatban azt állapították meg, hogy nem rendelkezik a tánctagozat vezetéséhez szükséges felsőfokú végzettséggel. Ugyanakkor összeférhetetlenséget vet fel, hogy a tánctagozat-vezető által birtokolt betéti társaság számlákat bocsátott ki a színház, mint megrendelő részére - közölte Csőgér Bálint.

 

bartadoraBarta Dóra

 

 

Barta Dóra, ennek kapcsán elmondta: egyértelmű számára az a szándék, hogy Blaskó Balázs el kívánja távolítani a tánctagozat éléről, vagyis a bizottság megállapításai ennek megfelelően "mondvacsináltak".
Bár valóban nem végezte el a Magyar Táncművészeti Főiskolát, de tanított az intézményben. A betéti társasága által kiállított számlák jogcíme pedig eltér a munkaköri leírásában foglaltaktól, így az összeférhetetlenség nem áll fenn.

 

Blask-Balzs-nagy

Blaskó Balázs

 

A hevesi megyegyűlés - amely a tavaly őszi választások óta áll fideszes irányítás alatt, előtte 12 éven át szocialista vezetésű volt - február 1-jei hatállyal nevezte ki Blaskó Balázst, a teátrum színművészét pályázat alapján a színház élére. A másik aspiráns Barta Dóra volt.
 Az új vezető, a február 3-án megtartott rendkívüli társulati ülésen úgy nyilatkozott, hogy az eddigi törekvésekhez képest "180 fokos fordulattal" klasszikus konzervatív népszínházat kíván megvalósítani Egerben. Erről a Színház.hu-nak adott interjújában beszélt, amelyben azt is közölte: “A tánctagozat léte megkérdőjelezhetetlen. Objektív tény, hogy tizenegy tánctagozathoz tartozó státuszunk van, szubjektív lehetőség, hogy ezt kik töltik be. A mindenkori vezető ízlésbeli elvárásokkal léphet fel. Én közérthetőbb jelrendszert, más asszociációs pályákat érintő mozgáskultúrát várok. Szeretnék pl. Bartók Béla-Balázs Béla egyfelvonásosokat látni, a Fából faragott királyfit, a Csodálatos mandarint, a Kékszakállú herceg várát. Erről a mostani és a leendő vezetővel is egyeztettem”.

süti beállítások módosítása