Dokumentumszínház a Trafóban

A túlélőkkel, családtagokkal, falubeliekkel készített interjúkon keresztül dolgozza fel a 2008-2009-es romagyilkosságokat a PanoDráma Szóról szóra című darabja; a dokumentumszínházi előadás szombaton látható utoljára a Trafóban.

"Megtörtént, holott nem követtem el, és nem történt meg, holott elkövettem." Pilinszky

A Szóról szóra a magyarországi 2008-2009-es romák elleni támadássorozat tényeiből kiindulva vizsgálja a magyarországi többségi társadalom reakciót és felelősségét a mai hazai légkör kialakításában. Mert két állítás igaz egyszerre: A gyilkosságokat egyértelműen elítéli a magyarországi fehér lakosság 90%a. Ugyanakkor több mutató szerint is ugyanezen csoport 95%-a kisebb-nagyobb mértékben rasszista, ha a cigányokról van szó. Ezzel az utóbbi adattal próbálják szembesíteni magukat és közönségüket a PanoDráma alkotói.

 

A Szóról szóra az első hazai verbatim, azaz szó szerinti dokumentumszínház. Ennek a műfajnak az a lényege, hogy kizárólag szó szerinti anyagokból épül fel: itt részben az internetről, blogokból gyűjtött anyagokból, de nagyrészt saját interjúkból - szólt a produkcióról. "Az interjúkat szigorúan szó szerint használjuk fel, semmit sem stilizálunk. Természetesen a szerkesztés így sem hiányozhat: hogy melyik interjúkból, azok melyik részeivel dolgozunk, milyen sorrendbe rakjuk össze, ez a mi kreatív művészi döntésünk, szem előtt tartva persze, hogy ne manipuláljuk az anyagot" - fogalmazott Lengyel Anna, az előadás ötletgazdája és kreatív producere.

 

 


Elmondta, hogy nem egyszerű színészeket, hanem olyan alkotótársakat keresett, akikről tudni lehetett, hogy képesek saját ötleteket hozni, hozzátenni az előadáshoz. "Tavaly, mikor az Amnesty International romagyilkosságokkal kapcsolatos jelentése készült, én tolmácsoltam nekik a legtöbb helyen, ekkor már elég sokat utaztam és interjúztam. Idén az egész csapat elkezdett utazni, különböző helyekre különböző teamek, már közösen gyűjtöttük az anyagot a színészekkel, dramaturgokkal" - számolt be a munkafolyamatról a koncepciógazda. Többek között Tatárszentgyörgyön, Sajóbábonyban, a galgagyörki polgármesterrel, illetve Lakon készültek interjúk. Ott január 23-án gyilkoltak meg egy idős asszonyt, és ezután négy gyereket vettek őrizetbe, majd a PanoDráma művészeinek jelenlétében két felnőttet is.

 

"Megtaláltuk egy lány blogját, aki gyerekkorától szőkére festette a haját, és kék kontaktlencsét használt, hogy ne nézzék cigánynak, első nagy szerelmének mégis az vetett véget, hogy kiderült a származása. Egy másik, mesés történet viszont hihetetlen humorral vág vissza az erőszaknak, azzal, hogy a "cigány superman" népmesei eszközökkel védi ki a gárdistákat" - árulta el a kreatív producer. 


A magyar nyelven, angol felirattal előadott darabban Bánki Gergellyel, Feuer Yvette-tel, Hárs Annával, Orsós Róberttel, Ördög Tamással, Schermann Mártával, Szamosi Zsófiával és Urbanovits Krisztinával találkozhat a közönség. A Szóról szóra dramaturgjai Bíró Dénes, Garai Judit, Hárs Anna és Merényi Anna voltak.

süti beállítások módosítása