Nádasdy Kálmán-díjat kapott Somogyi Szilárd

Kiemelkedő zenés színházi rendezői, színháztudományi, dramaturgi és műfordítói tevékenységéért Nádasdy Kálmán-díjat kapott a Budapesti Operettszínház tagja, Somogyi Szilárd, valamint Várady Szabolcs költő, író, műfordító.

SomogyiszilardRéthelyi Miklós miniszter és Szőcs Géza államtitkár is gratulált Somogyi Szilárdnak

 

A március 15-i nemzeti ünnep alkalmából művészeti elismeréseket adott át pénteken a Néprajzi Múzeumban Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter. A Budapesti Operettszínház rendezője, Somogyi Szilárd Nádasdy Kálmán-díjat vehetett át. "Minden nemzet számára fontos alkotóinak megbecsülése. Meg kell becsülni azokat, akik nem elhallgatják, hanem működésbe hozzák az igazságot" - idézte a tárca közleménye Réthelyi Miklós köszöntőjét.

A kulturális területért is felelős miniszter a többi között az esszé- és tanulmányírói teljesítményt elismerő Balassa Péter-, a mozgóképes területen kifejtett kiemelkedő alkotói, valamint művészi és tudományos tevékenységért járó Balázs Béla-, a fotóművészeti tevékenységeket jutalmazó Balogh Rudolf-, az újságíróknak adományozott Táncsics Mihály, valamint az Erkel Ferenc-, a Ferenczy Noémi-, a táncművészeket jutalmazó Harangozó Gyula-, a kiemelkedő színművészeti és színháztudományi munkásságot elismerő Jászai Mari-, az irodalmi tevékenységért járó József Attila-, a zenei Liszt Ferenc-, valamint a Munkácsy Mihály-díjakat adta át.

szerdantavaszlesz01Jelenet a Szerdán tavasz lesz c. retroperettből (rendező: Somogyi Szilárd)

 

Somogyi Szilárd legutóbb Fényes Szabolcs 27 éve íródott művét, a Szerdán tavasz leszt rendezte meg a Pesti Broadway-n, mégpedig retroperettként, majd a Budapesti Operettszínház korábbi nagy musicalsikerét, a Rudolfot állította színpadra az idei évadban a Pécsi Nemzeti Színházban.

A Pécsi Tudományegyetemen diplomázott Somogyi Szilárd foglalkozik fordítással, dramatizálással, színészettel, énekléssel, rendezéssel, vagyis a színház valamennyi szegmense érdekli. Nyolc éven át vezetett amatőr színjátszó csoportot. Jelenleg a Budapesti Operettszínház rendezője, korábban fordítóként már a Rómeó és Júlia, a Mozart!, A Szépség és a Szörnyeteg, valamint a Rudolf című produkcióban is közreműködött. Első rendezése az Operett Raktárszínházában a Jövőre, Veled, Itt! című előadás volt 2005-ben, 2007 márciusában pedig a Thália Színházban az Oltári srácok című koncert-musicalt vitte színre. 2008-ban Szabó Magda Abigél című regényéből készíthetett az írónő külön engedélyével új magyar musicalt. Az ő nevéhez kapcsolódik a fiatalokkal fiataloknak szóló Tavaszébredés, valamint a nagysikerű Neoton-musical, a Szép nyári nap is.

 

Forrás: Budapesti Operettszínház

süti beállítások módosítása