Armel Operaverseny 2011

2011. március 10-én tartotta évadnyitó sajtótájékoztatóját az Armel Operaverseny és Fesztivál.

Havas Ágnes, az Armel Operaverseny és Fesztivál igazgatója közölte: a fesztivál életében ez az első év, amikor a Kulturális tárca központi támogatást ítélt meg. Bár minden évben meg kell küzdeni a fesztiválért, annak három éve alatt a verseny megszilárdult szerkezetében, nemzetközi és hazai ismertségében és elismertségében is annyira, hogy rendszerén és szabályzatán már lényegi változtatásokra ne legyen szükség.
Annyi módosulás történt, hogy a verseny összes első fordulóját Kesselyák Gergely, a Magyar Állami Operaház vezető karmestere felügyeli és az ő döntése alapján kerül összesen harminc operaénekes a második fordulóba.
Európa legnagyobb kulturális televíziója, az Arte és az Operaverseny alapító partnere, a Mezzo az idei évben is támogatják a fesztivált. Míg az Arte és az Arte Live Web a produkciókat közvetíti és a magyar partnerek (Szeged, Debrecen) bemutatását célozza, a Mezzo főként a fesztivál promotálásával és a fesztivált bemutató összeállításokkal foglalkozik.
Az Operaverseny idei műsorával is exkluzív és izgalmas kulturális ínyencségeket - ősbemutatót, és magyarországi premiert - kínál majd az opera, s kiváltképp a kortárs opera szerelmeseinek.
Az idei ősbemutató Michael Dellaira A titkos ügynök c. kortárs operája, az ismert amerikai rendező, Sam Helfrich rendezésében. A magyarországi bemutató Joseph Mysliveček Antigona című operája lesz.
A Gála keretében a nézők megtekinthetik a debreceni Csokonai Színház előadását. Ezzel is az a fesztivál célja, hogy minél több magyar produkciót mutasson be a világnak.
Az igazgató a sajtó kérdésére válaszolva arról tájékoztatott: a közeljövőben magyar szerző operájának bemutatását is tervezik.

 

_mg_1130_big

(fotó: Kelemen József)

 

Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója elmondta, büszke arra, hogy a Szegedi Nemzeti Színház ad ismét helyet az Operaverseny döntőjének. A Színház a fesztivál keretén belül Riccardo Zandonai Francesca da Rimini című operáját mutatja be Juronics Tamás rendezésében, amelyet Magyarországon 1925-ben mutattak be utoljára. Elmondása szerint a darab óriási lehetőségeket rejt a rendező számára.

 

Dr. Solymos László, Szeged Megyei Jogú Város alpolgármestere beszámolt arról: a fesztiválnak nagy jelentősége van a város kulturális jövője szempontjából, ezért annak befogadását és támogatását a következő három évre egyöntetűen megszavazták.

 

Bátyai Edina, Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója elmondta, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékok által is alapított Armel Operaverseny és Fesztivál szép példája lehet annak, hogy az egész országban megvalósuljon az a kultúrpolitikai egység, ami a versennyel kapcsolatban tapasztalható.

 

Az idei magyar rendezők képviseletében Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház igazgatója szólalt fel. Míg ő eddig három ismeretlen kortárs darabot rendezett a fesztiválon, most Verdi Rigolettóját viszi színpadra nem mindennapi módon. Megtudtuk, a rendezés kevésbé lesz romantikus, mint ahogy azt eddig megszokhattuk, erősen az emberi viszonyokra koncentrál.
Véleménye szerint a fesztivál azt mutatja, hogy politikai oldaltól függetlenül, csakis összefogással lehet kulturális területen működni.

 

 

AZ OPERAVERSENY PARTNER OPERAHÁZAI, PRODUKCIÓI ÉS RENDEZŐI 2011‐BEN

 

Szegedi Nemzeti Színház (Szeged, Magyarország):
Riccardo Zandonai: Francesca da Rimini
Rendező: Juronics Tamás

 

Théâtre Bienne‐Soleure (Bienne, Svájc)
Joseph Mysliveček: Antigona - MAGYARORSZÁGI BEMUTATÓ
Rendező: Andreas Rosar

 

Opera Krakowska (Krakkó, Lengyelország)
Viktor Ullmann: Atlantisz császára - MAGYARORSZÁGI BEMUTATÓ
Rendező: Beata Redo‐Dobber

 

Josef Kajetán Tyl Színház (Plzeň, Cseh Köztársaság)
Giuseppe Verdi: Rigoletto
Rendező: Alföldi Róbert

 

Center for Contemporary Opera (New York, USA)
Michael Dellaira: A tikos ügynök - ŐSBEMUTATÓ
Rendező: Sam Helfrich

 

 

Forrás: Armel Operaverseny és Fesztivál

 

süti beállítások módosítása