Kubik Anna: új úton indultunk el

Nagyon felemelő érzés Kossuth-díjasnak lenni - mondta Kubik Anna, aki a legjobb színészi hagyományokat megtestesítő játékáért, a drámairodalom nagy szerepeinek emlékezetes megformálásáért, sokoldalú művészi munkássága elismeréseként vehette át hétfőn a Parlamentben a díjat.

 

Nagyon felemelő érzés Kossuth-díjasnak lenni - mondta Kubik Anna, aki a legjobb színészi hagyományokat megtestesítő játékáért, a drámairodalom nagy szerepeinek emlékezetes megformálásáért, sokoldalú művészi munkássága elismeréseként vehette át hétfőn a Parlamentben a díjat. Felidézte, "voltak már jelei" az elismerésnek, hiszen két évvel ezelőtt Alternatív Kossuth-díjban részesült, mégis egészen váratlan és furcsa érzés volt, amikor megjött az értesítés. "Harminc éve vagyok a pályán és elmondhatom, hogy végigjátszottam a világirodalom és a magyar drámairodalom legszebb nőalakjait, a naivákat, a hősnőket, az asszonyszerepeket. Van olyan darab, amiben a koromnak megfelelően minden fontos női szerepet eljátszottam. Tényleg úgy érzem, hogy ami egy színésznőnek megadatik, az nekem jött szerepekben és elismerésekben is" - összegezte eddigi pályafutását a Pesti Magyar Színház művésze.

 

kub


Meghatározó szerepeire kitérve Kubik Anna megemlítette Júliát, Melindát, Tündét, Gertrudist, Portiát, Yermát, Grusét, Pollyt, valamint az Advent a Hargitán, valamint az István, a király Rékáját. "Volt olyan szerencsém, hogy tévéjátékok is készültek velem, nagyjátékfilmeket is forgathattam, tavaly Az ügynökök a paradicsomba mennek című filmben kaptam egy szép szerepet. Mi voltunk talán az utolsó generáció, akik pályájuk kezdete óta megmutathatták magukat televíziós és mozifilmekben" - mondta el Kubik Anna, hozzátéve: országszerte sok meghívást kap versekkel is.


Kubik Anna ebben az évadban két bemutatóban is részt vett. Háy János Háromszögek című családi színjátéka még egészen friss darab a színházban, hiszen március 9-én tartják a premiert.

 

"Nagyon szép darab és nekem is gyönyörű szerepem van benne; kifejezetten a mi színházunk számára írta Háy János. Már egy ideje nagy sikerrel megy nálunk a Házasságon innen és túl, a Háromszögek talán annak a folytatása vagy inkább esszenciája. Göttinger Pál rendezte, így az a vágyam is teljesült, hogy fiatalok között dolgozhatok" - beszélt az előadásról. A színésznő fontosnak tartja, hogy minél több kortárs magyar dráma szülessen, mert "kibeszéletlen dolgaink vannak": az elmúlt húsz-harminc évet nagyon hiányosan dolgozta fel az irodalom. "Remélem, efféle modern nőalakok még bőven kerülnek elém. Egyébként is erős affinitást érzek a magyar darabok iránt, mindig is fontos volt számomra, hogy ne csak klasszikusokat, hanem kortárs magyar darabokat is játsszunk. Szerintem a mi színházunk most erre kapható lesz, ezért várom, hogy erős, fiatal tehetségek jelentkezzenek" - fűzte hozzá.

 

 

Háromszögek - Ajánló videó

 

"A Magyar Színház nemrég új úton indult el, ami sok fájdalommal is jár, de az minden változásnak jellemzője" - tért ki a teátrum új vezetése által kidolgozott koncepcióra Kubik Anna. Mint hozzátette, az állami fenntartású teátrum anyagi helyzete az elvonások, zárolások miatt nem a legjobb és így nagyon nehéz lesz új bemutatókat tartani. "Reméljük, a kultúrára is jut figyelem a gazdaság mellett, mert elengedhetetlen az ország megújulásához a lelki megerősödés. Ebben a kultúrához bátran nyúlhatunk" - figyelmeztetett a Kossuth-díjjal frissen kitüntetett színművész.

süti beállítások módosítása