Találkoznak a színművészetik

Hétfőtől egy héten át Kecskeméten rendezik meg immár második alkalommal a színészképzéssel foglalkozó hazai és határon túli egyetemek találkozóját.

 

Réczei Tamás, a kecskeméti Katona József Színház művészeti vezetője, az esemény ötletgazdája ennek kapcsán elmondta, hogy az eseményre mind az öt intézmény, ahol magyar nyelvű egyetemi szintű színészképzés van, elfogadta a meghívást. Ennek eredményeként színészhallgatók érkeznek Marosvásárhelyről, Kolozsvárról, Újvidékről, Kaposvárról és Budapestről. A találkozót egyébként a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál keretében rendezik meg.
Az elmúlt évben nagy sikerrel megrendezett találkozó után ebben az évben is várjuk a színészhallgatókat, tanárokat, színházi szakembereket és a közönséget az izgalmasnak ígérkező előadásokra - fűzte hozzá.


Réczei Tamás hangsúlyozta: a színinövendékek előadásait a Kelemen László Kamaraszínházban és a Ruszt József Stúdió Színházban tekinthetik meg a nézők. Egy előadás helyszíne lesz más: Brecht Félelem és macskajaj a Harmadik Birodalomban című darabját a Katona József Gimnáziumban mutatják be.
Az ötletgazda kiemelte: nagyon érdekes darabok lesznek a koncerttől a szobaszínházig. Az előadások között lesz Vinnai András Motel című darabja, Varró Dániel és Presser Gábor Túl a Maszat-hegyen című műve, Ingmar Bergman Rítus című alkotása, Tasnádi István komédiája, a Finito, valamint Karinthy Márton A vihar kapuja című regényéből készült játéka. A kaposvári diákok Így vonulunk be című koncertje a 80-as évek avantgárd előadóit idézi fel.
Réczei Tamás a koncert érdekességének nevezte azt, hogy a negyedéves színészhallgató osztály minden diákja tud zenélni.
A találkozó ötletgazdája szerint az elmúlt évben is nagy érdeklődés mellett folyt a fesztiválklub, ahol szakmai beszélgetés folyt az előző nap látott darabokról; a klubot az idén is megtartják.


Ebben az évben is megrendezik a fesztivál zárásaként a rektorok találkozóját, melyen az öt intézmény vezetői a képzéssel kapcsolatos elképzeléseiket, problémáikat beszélhetik meg - tette hozzá a házigazda színház művészeti vezetője.

süti beállítások módosítása