Bánk bán ősváltozat jelent meg

A Bánk bán ősváltozatát adta ki lemezen az Operaház.

 

A Magyar Állami Operaház Erkel Bánk bánja bemutatásának 150. évfordulójára háromlemezes CD-felvételt adott ki; az anyag a mű ősváltozatának zenei anyagát örökíti meg, azt a változatot, amely a szerző születésének 200. évfordulója alkalmából tavaly novemberben több mint hetven év után csendült fel újra az Operaházban.

 

A Bánk bánt 1861. március 9-én mutatták be Pesten a Nemzeti Színházban. A bemutató évfordulójára készült lemezfelvételen a Magyar Állami Operaház zenekara, kórusa és magánénekesei hallhatók: Bándi János, Kertesi Ingrid, Lukács Gyöngyi, Fekete Attila, Kálmándy Mihály, Perencz Béla, Busa Tamás, Szegedi Csaba és Beöthy-Kiss László. Vezényel Héja Domonkos - tájékoztatta Várkonyi Judit, az Operaház sajtóreferense csütörtökön az MTI-t.
A most kiadott ősváltozat a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének 2008-as kritikai kiadása. A Bánk bán több szempontból is az érett mester pályaművének összegzéseként értékelhető, amelyben Erkel céltudatosan aknázta ki a külföldi (főleg olasz és francia) és a magyar zenei stílusokban rejlő dramaturgiai lehetőségeket.


Erkel Ferenc nemcsak a hazai operatörténet, hanem a Magyar Állami Operaház történetének is meghatározó alakja, az intézmény ezért kiemelt feladatának tekintette a Bánk bán ősváltozatának rögzítését az ünnepi alkalomra.


Az Operaház hosszú távú céljai közé emelte a CD-felvételek kiadását, a maradandó alkotások létrehozása az értékteremtést szolgálja. A bemutató 150. évfordulója alkalmából kiadott CD-felvételből Horváth Ádám miniszteri biztos szándéka szerint oktatási intézményeknek is juttat az intézmény. A kiadást a Nemzeti Kulturális Alap és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatta.

süti beállítások módosítása