Mese filmesekről

A filmipar nagy verseny, Hollywoodban ugyanúgy, mint a hierarchia legalján, ahol szinte már mindent vállalni kell. A húspiac óriási, esküvő-film készítéstől a potencianövelő-reklámon át a játékfilm költségvetésű futócipő kisfilmig, meteorológiai jelentésről és éjszakai jóslásról nem beszélve. A mozgókép mindenkié, mobiltelefonon leforgatható interneten terjesztett produkció a trend talán, de amire ez a mondat véget ér, lehet, hogy valami egészen más.

IMG_8275

 

Meddig lehet elmenni a versenyben? Egyre keményebb jeleneteket bevállalni. Fizetés nélkül dolgozni hónapokig. Van választási lehetőség? Lehet szembemenni az árral, és valami egészen újba fogni?

Golyó és Szilárd csapata megpróbálják: ki akarnak lépni a piac törvényeinek szorításából, hogy átírhassák azokat. Igazi nagyjátékfilmet akarnak forgatni. Független filmesként. A saját lábukra akarnak állni, hogy ne a nagy cég nagyfőnökének kényétől-kedvétől függjenek, és ne kelljen olyan filmet csinálniuk, amilyet ő rendel. Hogy a bevételből ki tudják fizetni a számláikat is. Talán megvalósíthatják elképzeléseiket. Önmagukat.

 

IMG_8459

 

Ez persze kemény meló. Pénzt kell szerezni, képezniük kell magukat, addig is hülye reklámokat vállalni, de most már legalább tudják, hogy miért: egyszer majd leforgatják a saját filmjüket! Ez a terv. El kellene jutni az ipari kamerától a harmincöt milliméteresig, ez hosszú út, de együtt sikerülhet.

Ha mindenki feláldozza az egyéni érdekeit a közösség érdekeiért.

Ha mindenki betartja a vállalati együttműködés rendszerét, és beteszi a közösbe, amije van.

Ha mindenki egyenlő.

 

IMG_8480

 

A gyakorlat nem ilyen egyszerű. Távolról sem. Mert a hatalom megrészegít, lassan elcsúszik az együttes értékrend, elhomályosul a közös cél, s megjelennek az egyenlőnél egyenlőbbek.

A játékfilm helyett pedig nem marad más, csak a munkahelyi terror meg a kiszolgáltatottság, az ipari kamera ismét, moziterem helyett pedig eljő a chatszobák ideje, mert az internet győz végül, a mátrix visz mindent, amit nem, azt meg úgyis ellopják.

Dömötör Tamás film- és színházi rendező darabja arról, lehet-e kiszállni a rendszerből.

 

IMG_8466

 

 

Dömötör Tamás: Emberfarm

Szereplők:
Gyuricza István, Kelemen József, Rátóti Zoltán, Kalmár Tamás,
Kovács Zsolt, Horváth Zita, Kovács Zsuzsa, Nyári Oszkár, Szvath Tamás,
Lecső Péter, Fábián Zsolt, Mózes Balázs, Serf Egyed, Kósa Béla, Grisnik Petra, Tóth Molnár Ildikó

Rendező: Dömötör Tamás

csak 18 éven felülieknek!

Premier: 2011. március 18. péntek 19.30 Stúdió Csiky Gergely Színház

süti beállítások módosítása