„Az emberek meghalnak, és nem boldogok."

Március 23-án, szerda este 8 órától a kolozsvári színház nagytermében kerül sor az évad kilencedik bemutatójára. Albert Camus Caligula című darabjának rendezője Mihai Măniuţiu. 

A kolozsvári rendező legutóbb George Büchner Danton halála című drámáját vitte színre a színházban. Ezúttal nem politikai drámát állít elénk, nem is a zsarnokság természetrajza érdekli, hanem azt a tulajdonképpen hátborzongatóan izgalmas kérdést vizsgálja, hogyan érhető el a boldogság? Vajon legyőzhető-e a halál? És mire vezet az, ha az embert megfosztják a kíméletes hazugságoktól és a saját valódi helyzetével szembesítik? Az ő Caligulája a lehetetlent kísérti meg, amikor a világot újra akarja rendezni, mert „ahogyan a világ most van elrendezve, engem nem elégít ki". A császár húgának a halála váratlanul a lehető legegyszerűbb igazság felismerését teszi lehetővé a számára: „Az emberek meghalnak, és nem boldogok."

 

caligula

 

Nincs aki ne ismerné Caligulát és nevét ne az elvakult, istenek hatalmával versengő zsarnoksággal kötné össze. Mihai Măniuţiu azonban meglepő, rendkívül eredeti látószögből értelmezi Camus remek drámáját. Az ő Caligulája a lehetetlent kísérti meg, amikor a világot újra akarja rendezni, mert „ahogyan a világ most van elrendezve, engem nem elégít ki". A császár húgának a halála váratlanul a lehető legegyszerűbb igazság felismerését teszi lehetővé a számára: „Az emberek meghalnak, és nem boldogok." Nem politikai drámát állít elénk a rendező, nem is a zsarnokság természetrajza érdekli, hanem azt a tulajdonképpen hátborzongatóan izgalmas kérdést vizsgálja, hogyan érhető el a boldogság? Vajon legyőzhető-e a halál? És mire vezet az, ha az embert megfosztják a kíméletes hazugságoktól és a saját valódi helyzetével szembesítik? /Visky András/

 

mihai-maniutiuMihai Măniuţiu

 

 

Albert Camus:

Caligula

Caligula: Dimény Áron

Caesonia: Kézdi Imola

Helicon: Molnár Levente

Scipion: Bodolai Balázs

Cherea: Váta Loránd

Metellus: Sinkó Ferenc

Senectus: Keresztes Sándor

Lepidus: Salat Lehel

Mucius: Szűcs Ervin

Mereia: Orbán Attila

Patricius, az intendáns: Köllő Csongor

Octavius: Balla Szabolcs

Drusilla: Kántor Melinda

 

dramaturg: Visky András

koreográfus: Sinkó Ferenc

díszlettervező: Adrian Damian

jelmeztervező: Vladimir Turturică

zene: Şerban Ursachi

rendezőasszisztens: Visky Andrej

ügyelő: Nagy Yvonne

rendező: Mihai Măniuţiu

 

Bemutató: 2011. március 23.

Időtartam: 2 óra egy szünettel.

Nagytermi előadás

 

További előadások:

Március 30 Szerda 20:00 Román nyelvű fordítással

Április 9 Szombat 20:00 Román nyelvű fordítással

Április 29 Péntek 20:00 Román nyelvű fordítással

 

Fotó és forrás: Kolozsvári Állami Magyar Színház

süti beállítások módosítása