Az ős-Bánk bán CD-n

A Bánk bán ősváltozatát adta ki lemezen az Operaház.

A Magyar Állami Operaház az Erkel-mű bemutatásának 150. évfordulójára háromlemezes CD-felvételt adott ki. A kiadvány a Bánk bán ősváltozatának zenei anyagát örökíti meg - azt a változatot, amely a szerző születésének 200. évfordulója alkalmából 2010. november 6-án és 7-én, több mint hetven év után csendült fel újra az Operaházban.

 

A bemutató évfordulójára készült lemezfelvételen a Magyar Állami Operaház zenekara, kórusa és magánénekes művészei hallhatók: Bándi János, Kertesi Ingrid, Lukács Gyöngyi, Fekete Attila, Kálmándy Mihály, Perencz Béla, Busa Tamás, Szegedi Csaba és Beöthy-Kiss László. Vezényel: Héja Domonkos.

 

A Bánk bán Erkel Ferenc legközismertebb operája. A teljes mű bemutatója 1861. március 9-én, tehát idén éppen 150 esztendeje volt a Nemzeti Színházban. Az Operaház megnyitó díszelőadásának műsorán, 1884. szeptember 27-én csupán a mű első felvonása szerepelt, a teljes operát néhány nappal később, október 1-jén adták elő, s azóta a dalszínház repertoárjának állandó darabja.

 

bankcd

 

A Bánk bán partitúráján az évek során több idegenkezű átdolgozás történt:
- 1939 (bemutató: 1940. március 15., Budapest, Magyar Királyi Operaház): Rékai Nándor-Oláh Gusztáv-Nádasdy Kálmán; a mű bariton címszerepre történő átdolgozása
-1939 (bemutató: 1953. március 23., Budapest, Magyar Állami Operaház): megalkotója Rékai Nándor-Oláh Gusztáv-Nádasdy Kálmán; az új változat tenor címszerepre történő átdolgozása
-1953, az 1939-es tenorváltozat Kenessey Jenő által végzett további átdolgozása

 

A köztudatban "Bánk bán-opera"-ként a Rékay-Oláh-Nádasdy féle változat él, a szerző által jóváhagyott, illetve vezényelt partitúra anyagát több mint hetven évig nem hallhatta a közönség.

 

A most kiadott ősváltozat a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének 2008-as, kritikai kiadása.

 

A Bánk bán több szempontból is az érett mester pályaművének összegzéseként értékelhető, amelyben Erkel céltudatosan aknázta ki a külföldi (főleg olasz és francia) és a magyar zenei stílusokban rejlő dramaturgiai lehetőségeket.

 

A kiadást a Nemzeti Kulturális Alap és a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma támogatta.

 

 

Forrás: Magyar Állami Operaház

 

süti beállítások módosítása