Arany Maszk díjat kapott Keresztes

Arany Maszk díjjal tüntették ki Keresztes Attilát Lengyelországban.

 

A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának művészeti igazgatója az év legjobb rendezőjének járó rangos lengyelországi elismerést a katowicei Sziléziai Wispianski Színházban színre állított Yvonne burgundi hercegnő című előadással érdemelte ki. A produkció 2010 decemberében a katowicei színház vendégjátékaként Kolozsváron és Budapesten is látható volt. A helyi kritika szerint Keresztes „új értelmezési irányt” adott a lengyel klasszikusnak.

keresztesattila

Keresztes Attila

 

A hétfőn – idén negyvenharmadik alkalommal – kiosztott Arany Maszk-díjak talán az előadóművészek és a közönség által leginkább várt lengyel színházi elismerések. Érdekesség, hogy ebben az évben nem adtak ki „legjobb előadás” díjat, de a lapok kommentárjai szerint ez nem jelenti azt, hogy „színházi válság” lenne Lengyelországban. Mindössze arról van szó, hogy ez egy jó és kiegyensúlyozott szezon, amiben a díjat odaítélők nem találtak egyetlen kiemelkedő előadást. Rendezésből viszont igen, ugyanis Keresztes Attila mellett Greg Kempinski is kapott rendezői díjat, Ionesco A kopasz énekesnő című darabjának színpadra állításáért.

 

"A színház megfogalmazza a világnézetünket, a helyünket a nagy egészben, a szépérzékünkkel játszik, egyszerre kezel egyénekként és közösségként – rendkívül összetett folyamat, amely megpróbál eljutni minden igényhez és elváráshoz. A globalizáció, a szabad mozgás és a folyamatosan gyorsuló információáramlás következtében egyre fontosabbá válik, hogy európai minőségű színházat mutassunk a közönségünknek, ám ezt úgy tegyük, hogy közben önmagunkat is megőrizzük, az összes többi elengedhetetlen funkció mellett a magyar nyelv és kultúra szolgálatában maradjunk. Saját kultúránknak kell találkozni az egyetemes értékkel – csak ebben az esetben beszélhetünk színházról" - fogalmazott Keresztes nemrég a krónika.ru-nak.

süti beállítások módosítása