Alföldi: Fehér öltönyben, akár

Alföldi Róbertet az RTL Klubon vállalt szerepéről, Trianonról és arról is kérdezték, mennyire rafkós. Lapszemle.

 

A Heti Válasz azt az elméletet fogalmazta meg, miszerint Alföldit, aki a ballib Heti Hetesben szerepel, azért „helyezhették” a Bárka Színház élére még 2006-ban, „hogy mégse csak színészből legyen a nemzeti főnöke”. „Ez olyan, mint amikor azt olvasom, hogy az MSZP-s apám miatt lettem színházigazgató. Az apám miatt, akivel 28 évesen találkoztam először. Házasságon kívüli gyerek vagyok ugyanis. Nem azért mentem a Bárkára, mert tudtam hogy két v múlva Jordán Tamás bejelenti: nem kívánja tovább vezetni a Nemzetit, hanem mert a társulat hívott. Esetleg úgy képzelik, hogy felhívtam Hillert, netán Gyurcsányt: mennék a Bárkára, hogy aztán onnan dobbanthassak a Nemzetibe? Vagy ők hívtak engem?” – fejtette ki Alföldi Róbert.

 

alfoldi1Alföldi Róbert a Kvartett című előadásban

 

Kultúrkampf és a barikád

 

A lap szerint azonban „jól jöhetett a szociknak az RTL reggeli műsorában ismertséget szerzett, a Heti Hetesben évekig vitézkedő „kutyájuk kölyke” a kultúrkampf egyik fő barikádján”. „Az RTL Klubos tevékenységem minden percét vállalom. Akkor álltam fel onnan, amikor már nem lehetett a műsorba behívni egy jelentős művészt, mert „nem hozná a nézettséget”. Az ismertségem tényleg onnan van, az, hogy nem kell nagy habot verni a köré, amit teszek, az érdeklődés szinte magától jön. A Heti Hetest pedig otthagytam, amint megnyertem az itteni pályázatot. Nem voltam sem az MSZP, sem az SZDSZ, sem a Fidesz, sem más párt tagja. Annyira politizáltam, mint minden állampolgár, ráadásul valamiféle normalitást igyekeztem képviselni minden megnyilvánulásomban. Jó, nem jövök azzal: azért mentem a Heti Hetesbe, hogy belülről bomlasszak, de az, hogy egyesek szemében kommunista lettem, abszurd. Igaz, nem mértem fel, hogy a műsor vörös posztóvá válik a politikai arénában, de sosem voltam elég rafkós. (...)Ha rafkós lennék, kiadtam volna a románoknak a Nemzetit december elsejére?” – kérdezett vissza Alföldi.

 

A rafkósságról

 

„Azt hittük az is rafkósság volt: ha már támadtok, itt egy ok, amiért kirúghattok” – hangzott a reakció, mire az igazgató elmondja, ennyire nem bátor és nem is anarchista barikádharcos. Egyszerűen nagyot hibázott, de a szándéka a román-magyar viszony erősítése lett volna.

 

A lap azt a kérdést is feszegette, mit jelent a színész-rendezőnek Trianon. „Fájdalmat. Mindig sajnálkozunk, hogy egyközpontú az ország. Persze, hogy az, ha egyszer összes kultúrvárosunkat elvették. Sosem gondoltam, hogy a fájdalmunkat le kellene tagadnunk, vagy azt mondani, ez remek. Csupán azt nem szeretem, ha mindenben hibátlannak láttatjuk magunkat. Annyit szeretnék, hogy magunkba is nézzünk” – válaszolt Alföldi.

 

„Fehér öltönyben, akár”

 

A Heti Válasz kíváncsi volt arra is élvezi-e Alföldi, hogy vele foglalkoznak a Parlamentben. „Egyáltalán nem élvezem, hogy egyesek decemberben, nyári öltönyben feszítve buziznak a parlamentben. Az a nyári öltöny, megjegyzem, sokat elárul” – nyilatkozta az igazgató. „Most finoman visszabuzizta a jobbikos Novák Elődöt?” – kérdi a lap újságírója. „Dehogy! Csupán elegem van abból, hogy többedszerre „melegedőnek” nevezik a Nemzetit egy demokratikus ország parlamentjében” – foglalta össze Alföldi, aki kérdésre válaszolva azt is hozzátette: ami elhangzott a sarkon, fasiszta jellegűnek hatott.

 

„Lehet rólam bármilyen véleménye a kormánynak, ilyen esetben viszont egy állami intézmény vezetőjét meg kell védeni. Nem személy szerint Alföldi Róbertet, hanem ennek az intézménynek a vezetőjét. Ha nem teszik, márpedig nem tették, az ember elkezd gondolkozni ezeken a kérdéseken. Ha egy parlamenti párt képviselője bármilyen állami intézmény vezetőjének vélt vagy valós felekezeti, nemi hovatartozásáról szónokol, az nem hagyható szó nélkül a kormánypártok részéről sem. Persze lehet engem anyázni, mert éppen az a közhangulat, csakhogy a munkámról kevés szó esik. A politikusok, vagy én is elsősorban azért kapjuk a fizetésünket, hogy jól végezzük a munkánkat. Tudom, nekik is nehéz dolguk van. Egy ilyen kis országban van olyan iskola, ahol nincs pénz fűtésre, vannak gyerekek, akik éheznek. Ha mindenki elvégezte a munkáját, amit vállalt, utána felőlem küldözgessenek el engem az anyámba. Fehér öltönyben, akár” – összegzett Alföldi Róbert.

süti beállítások módosítása