Magyar Drámaíró Verseny Békéscsabán

A Békés Megyei Jókai Színház, a Körös Irodalmi Társaság és a XXI. Század Magyar Drámájáért Alapítvány idén is megrendezi a Magyar Drámaíró Versenyt.

 A nyitó napon, március 25-én, péntek este a Jókai színpadán Bengt Ahlfors: Színházkomédia című előadása előtt ezúttal a Magyar Nemzet napilap másnapi cikkei közül fognak sorsolni az alapítvány munkatársai. A megkapott szöveg tartalmából, azt asszociációs alapként felhasználva a meghívott írók Karafiáth Orsolya, Kiss Ottó, Zelei Miklós másnap reggelre egy-egy egyfelvonásos színdarabot írnak.

 

 

driroKarafiáth Orsolya,  Zelei Miklós és Kiss Ottó

 

A Magyar Drámaíró Verseny rendkívüli, három napig tartó irodalmi és színházművészeti kavalkád, amelyet immár tizenhatodik alkalommal rendeznek meg. Békéscsabán a tavalyi évben lelt új otthonra a rendezvény, ahol a színház társulata és a vendégszínészek–rendezők egyaránt szilárd kiszolgáló háttérrel vághatnak neki a három villámdráma színpadra vitelének.

 

 

XVI. Magyar Drámaíró Verseny
Békés Megyei Jókai Színház
2011. március 25-26-27.


 

Mindenki másképp csinálja


Zelei Miklós C-vitamint hozott Karafiáth Orsinak és titkos receptű innivalót Kiss Ottónak. A XVI. Magyar Drámaíró Verseny résztvevői sajtótájékoztatón néztek egymás szemébe. Karafiáth Orsi alvókúrára fogja magát, Kiss Ottó erkélyes szobát keres, Zelei Miklós színházba megy. Mindenki másképp készül a megmérettetésre.

 

Fekete Péter a Békés Megyei Jókai Színház igazgatója és Linka Ágnes, a XXI. Század Magyar Drámájáért Alapítvány vezetője voltak a sajtótájékoztató házigazdái, ahol az írók mellett a színészek és rendezők is találkoztak egymással. Az esemény már megelőlegezett valamit a drámaíró verseny hangulatából. Fekete Péter színidirektor kérdéseire komolyan válaszoltak az alkotók, a sajtó munkatársai mégis végignevethették a tájékoztatást. Például Karafiáth Orsolya egzakt módon levezette miért lehetetlen az ő alvásigényével megírnia a világirodalom összes remekművét, Zelei Miklós ismertette, hogy ha őt jámbornak és együgyűnek nézik az utcán, mennyivel könnyebben talál írnivalót, míg Kiss Ottótól egy húsz évvel ezelőtt „majdnemjól" megírt drámájáról is értesülhettünk.

 

A XVI. Magyar Drámaíró Verseny résztvevőire a szervezők közül a Bárka irodalmi folyóirat munkatársai, dr. Elek Tiborral az élen tettek javaslatot. A vezérelv az volt, hogy olyan más irodalmi műfajokban (regény, verseskötetek, musical szövegkönyv, esszék- glosszák-dalszövegek stb.) már bizonyított alkotókat invitáljanak küzdeni, akik egyfelvonásos színpadi darabot még sosem írtak. (S van, aki többet sem.)

 

A három író teljesen másképpen fog majd a munkához, ami biztos: 26-én reggelre a Magyar Nemzet napilap előző este kisorsolt cikkéből, kész szövegkönyvet kell prezentáljanak a három színészcsapat és az azokat vezető rendezők számára.

 

- A Jókai színház továbbra is teljesen elkötelezett a partner művészeti ágak felé, ezeken belül pedig különösen fontos az irodalommal való élő kapcsolat. – jelentette ki Fekete Péter, aki kitért a Jókai színház épületében és szervezetében működő Bárka irodalmi folyóiratra is. Az írók versenyműveit a Bárka azon melegében a vasárnapi előadásra már megjelenteti, nem kis vállalásként ez évben.

 

A XVI. Magyar Drámaíró Versenyt várhatóan jelentős médiaérdeklődés kíséri, hiszen több TV csatorna, az MR1-Kossuth Rádió, és a Magyar Nemzet is folyamatosan tudósít a rendezvényről, míg, akik valós időben akarják követni az eseményeket a www.jokaiszinhaz.hu weblapon vezetett blogokon keresztül tarthatnak majd a versenyző írókkal és csapatokkal. Az igazi élmény azonban mégiscsak a helyszínen vár a közönségre, ahol március 27-én este 6 órakor felgördül a függöny és három ősbemutatót láthat a publikum.

Köles István Jr.

Fotó és forrás: Békés Megyei Jókai Színház


süti beállítások módosítása