Zeneszerző szak indul az SZFE-n

Alkalmazott zeneszerzés szakirányú képzést indít a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem a Színház és Filmművészeti Egyetemmel közösen.

 

 

Az új szakról művész- és reklámfilmzenék, tévéműsorok, rádiójátékok, videóalkotások hanganyagának alkotói kerülhetnek ki.

 

Azok a magyar fiatal zeneszerzők, akik erre a speciális területre koncentrálnak, ma a Bécsi Zeneakadémián tanulnak. A 2011-ben először meghirdetett képzéssel a magyar érdeklődőket szeretnék itthon tartani - közölte a két intézmény.

 

zsofia_tallerTallér Zsófia

 

Mint rámutattak, az egyetemek együttműködésével a zeneszerző hallgatók leendő filmes és színházi szakemberekkel tanulnak együtt. A kapcsolatrendszer e korai kialakítása olyan kooperációs lehetőséget kínál a fiatal művészeknek, amely akár éveken átívelő alkotótársi együttműködésben folytatódhat.

A leendő osztály vezető tanára a Bartók-Pásztory-díjas Fekete Gyula és a közelmúltban Erkel-díjjal kitüntetett Tallér Zsófia lesz.
 "Tragikusnak tartom, hogy a zeneakadémiai növendékeim közül nem egy más egyetemen “rendes szakmát” is tanul. Jó lenne, ha itthon a zenészlét elnyerné az értékét. Az egyik lehetőség erre a szeptembertől induló új képzés. Az alkalmazott zeneszerzői pálya nem csupán megélhetés, hanem a zeneszerzés másik oldalról való megközelítése" - hangsúlyozta Tallér Zsófia.

 

"Amit hosszadalmasan és fáradtságosan, élő munkák során tanultam meg, azt a fiataloknak az egyetemi évek alatt szisztematikusan és átgondoltan tudjuk megtanítani. Én Zsótér Sándorral, Gothár Péterrel dolgozva sosem érzem úgy, hogy alkotói elveimet adnám fel, vagy igába lennék szorítva. Ez olyan alkotótársi viszony mind a kettejükkel, amiből rengeteget profitáltam szakmai szempontból a kreatív pályámra is visszacsatolva" - fogalmazott a zeneszerző.

Elmondta, hogy már sokan megkeresték őt és Fekete Gyulát is, az egyetemeken minden adott a szeptemberi induláshoz, és mire az alapfokon tanuló osztály kifut, addigra terveik szerint megnyílik a master fokú képzés is.

 

"Senkit nem hitegetünk azzal, hogy ezáltal milliomos lesz, nem lehet a színházból és a zenéből milliomos senki. De legalább nem jogi egyetemre jár a Zeneakadémia mellett, hanem a színművészetire, és az már jobb" - jegyezte meg Tallér Zsófia.

 

süti beállítások módosítása