Schwajda György Drámapályázat

Csütörtökön délben a Csiky Gergely Színházban Rátóti Zoltán, a Csiky Gergely Színház igazgatója és a szakmai zsűri tagjai kihirdették a Schwajda György Drámapályázat eredményét.

schwajda

Schwajda György

 

A zsűri tagjai Morcsányi Géza, dramaturg és műfordító, a Magvető Kiadó igazgatója, Kamarell Márta, a Csiky Gergely Színház művészeti titkára, Bérczes László, a színház művészeti munkatársa, Schwajda Gergő televíziós riporter és szerkesztő, valamint Fándly Csaba, a Csiky Gergely Színház színművésze voltak. A 232 beérkezett pályázatból a zsűri öt pályaművet emelt ki.

 

ifjschwajda
Schwajda Gergő

 

 

A Schwajda György Drámapályázat nyertesei:

 

I. díj megosztva:
Albert Csilla: Fényes tisztás (dráma)

Mikó Csaba: Földrengés a mennyországban (szocioperett)

 

II. díj:
Gschwindt Balázs: Szinyor Béla (komédia)

 

külön elismerés:
Kárpáti Orsolya: Bűnöst vegyenek (játék egy felvonásban)

Joó Zsuzsa: Aranyhal (dráma)

 

Az eredményhirdetésen Rátóti Zoltán elmondta, mennyire fontos szerepet játszott az életében Schwajda György barátsága, bizalma, mellyel megtisztelte őt, s támogatása, mely meghatározta pályáját. Az ő tiszteletére életre hívott drámapályázat felhívására több, mint kétszáz ember válaszolt, a színház szándéka – nemcsak Schwajda György emlékét ápolva, de szellemét is megőrizve – e pályázat életben tartása, meghirdetése a következő évadokban is.

 

ratotiRátóti Zoltán

 

Morcsányi Géza abbéli örömét fejezte ki, hogy a megalkuvást nem ismerő, elszánt lázadó és mégis józan ítélőképességű Schwajda szelleme nem szorul palackba, de termékeny munkára ösztönöz nem kevés alkotót.

Schwajda Gergő úgy gondolja, voltak olyan drámai szövegek a pályázatok között, melyek biztosan tetszettek volna édesapjának is. Ő maga, mint újságíró, igyekezett irodalommal foglalkozóként olvasni, és nem rendezőként, akinek színre kell majd vinnie a szöveget. Összességében kifejezetten jó olvasmányoknak találta a pályaműveket.

 

 

morcsanyi

Morcsányi Géza


Albert Csilla Kecskeméten él, a Katona József Gimnáziumban dolgozik magyar szakos tanárként. A Fényes tisztás az első drámája, lányai unszolására küldte el a pályázatra. Tolsztoj életrajza adta az alapötletet, hiszen mindig is izgatta az orosz író személyisége. Érdekelte "Tolsztojnak az a gyötrő dilemmája, hogy hogyan egyeztesse össze a gazdagságát azzal az erkölcsi kényszerrel, hogy segítsen a nincsteleneken. Aki kimegy az utcára, vagy leül egy padra a vasútállomáson, látja a nylonzacskóból eszegető hajléktalanokat. Nekik írtam. Azt hiszem, a szolidaritás az egyik legaktuálisabb kérdés ma. Amiatt is írtam, hogy kicsit fordítsuk a fejünket kelet felé, ne csak nyugatra."

Mikó Csaba: Gödöllőn született, Budapesten él, eddig megjelent könyvei: Testínség, Tükörváros titka. Színdarabjai: Az idegen tanítvány (dráma), Apa, avagy egy gyilkosság anatómiája (emlékszimfónia), Kútból mentett királyság (mesejáték), Előjáték (emlékszimfónia), A messiás (sufnidráma), Testínség (emlékszimfónia), Idill (emlékszimfónia)

Szocioperettjéről a következőket mondta: Társadalomkritika kicsit felnagyítva, kifordítva, stilizálva, ezért is "operett". Hogy mennyiben kapcsolódik a Csodához? "Hétköznapi csodák vannak benne, elvágyódások: ahogy emberek kitalálnak maguknak egy világot. Itt jelesül Jóska, aki egy elbontott kunyhó egyik fala mögé elképzel egy világot, és azt mondja, hogy ha sokáig képzeli, akkor kinyílik, és ő beléphet ebbe a vágyott világba. Ahogy halad előre a történet, ezt a világot egy nő veszi át, ő lesz a vágyott kép, a csoda."

Gschwindt Balázs Kaposváron él, énektanár, sokműfajú alkotó: regényei lapulnak a fiókban, a Somogyi Írók Antológiájában jelentek meg versei, drámákat ír és fest, a Roxínház tagjaként színpadon is játszik. Az utóbbi időben pedig fogtechnikusnak tanul.

 

forrás: Csiky Gergely Színház

süti beállítások módosítása