"Az embernek egy becsülete van"

Legkorábban áprilisban folytathatják le azt a versenyvizsgát, amelynek eredményeként újra állandó igazgatója lehet a Marosvásárhelyi Nemzeti Színháznak. 

 

Vlad Radescut, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház ideiglenes vezérigazgatóját 2010 októberében menesztette Kelemen Hunor romániai művelődési miniszter, mivel a néhány hónappal korábban lefolytatott minisztériumi vizsgálat alapján elégedetlen volt a munkájával. Radescu utódjának - szintén ideiglenesen - Csapó Györgyöt nevezte ki Kelemen Hunor, aki egyúttal versenyvizsgát is hirdetett a színház vezérigazgatói posztjára.

 

vlad_radescuVlad Radescu


Radescu bíróságon támadta meg a minisztériumi döntést, és a pert idén március közepén meg is nyerte, így vissza kellett őt helyezni ideiglenes posztjára.
A vezérigazgatói versenyvizsga időpontját a szaktárca először március 11-ről 23-ra halasztotta, majd a per miatt újabb időpont-változtatás vált szükségessé. Kelemen Hunor az ügyről az Új Magyar Szó című bukaresti napilapnak úgy nyilatkozott, hogy a bírósági ítélet miatt "valamikor áprilisra" írják ki újból a versenyvizsgát a színház vezetői tisztére.


A Krónika című kolozsvári napilapnak Csapó György azt mondta, hogy már nem jelentkezik a versenyvizsgára. "Én nagyon régóta vártam a lehetőségre, de nem adatott meg. Az embernek egy becsülete van, ezt nem lehet eljátszani" - fogalmazott a Krónikának Csapó György.


A lap emlékeztetett arra, hogy Csapó György Kelemen Hunor biztatására ősszel a kézdivásárhelyi színház igazgatói székét hagyta ott a marosvásárhelyiért. Csapó György a marosvásárhelyi Rádió GaGa műsorában egyértelműen a kulturális minisztériumot tette felelőssé a kialakult helyzetért. Szerinte elődje visszahelyezését megelőzhették volna, ha a művelődési minisztériumban alaposabban előkészítik a Vlad Radescu távozásáról szóló dokumentumot, és az indoklás megfogalmazásában nem nyújtanak támadási felületet az érintettnek. 

 

csapogyorgyCsapó György


A Krónika által megkeresett Kelemen Hunor a vádra úgy válaszolt, hogy "nem igaz, hogy nem készítettünk elő mindent kellőképpen. Jogászaink most is azt állítják, hogy egy ideiglenes kinevezést bármikor vissza lehet vonni, annál is inkább, mivel a minisztérium ellenőrző testülete számos rendellenességet talált. Erre már volt példa, olyan is, amikor a megbízott vezető, akárcsak Vlad Radescu beperelt, ám a bíróság nekünk adott igazat." A Krónikának ugyanakkor elmondta, hogy a "félresikerült kaland" után ő tökéletesen megérti Csapó Györgyöt, ha nem akar részt venni a versenyvizsgán.
A Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban román és magyar nyelvű előadásokat játszanak, utóbbiakat a magyar tagozat, a Tompa Miklós Társulat előadásában.

süti beállítások módosítása