A Gyulai Várszínház 48. évada

Az idén 48. évadába lépett Gyulai Várszínház programjában négy új bemutató, hat vendégjáték, és a VII. nemzetközi Shakespeare Fesztivál alkotja a színházi kínálatot. Ezen kívül jazz és blues koncertek, Liszt Krisztus oratóriuma, valamint gasztronómiai, népzenei és gyerekprogramok lesznek, közülük több ingyenes. A Gyulai Várszínház összművészeti fesztiválja július 1-től augusztus 14-ig szinte minden este más-más programmal várja a kultúra és a művészetek barátait.

 

gyulai_varszinhaz

 

 

Világpremier bérletben Gyulán

 

Mint Gedeon József, a gyulai Várszínház igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, a rendkívül gazdag kínálatot úgy szervezték, hogy mindenki ízlése szerint találhasson neki tetsző eseményt és a családok is jól érezhessék magukat napközben.

A határon túli művészek jelentős produkciókkal vesznek részt a programban, és a kortárs magyar irodalom több generációja a legnagyobb nevekkel képviselteti magát színpadon és beszélgetésekben egyaránt. A zenei sokszínűséget amerikai vendégek és magyar muzsikusok együtt kínálják.

A gyulai nyár különlegessége a magyar és a külföldi produkciók egymást kiegészítő gazdagsága, különösen a Shakespeare Fesztiválon. A VII. nemzetközi Shakespeare Fesztivál 10 napja alatt öt színpadi vendégjáték, köztük egy világpremier, filmek, zene és egy konferencia lesz. Az elmúlt években azzal vívott ki komoly rangot és elismerő sajtóvisszhangot a fesztivál, hogy a meghívott produkciókat a világ élvonalába tartozó előadások közül választotta. Idén is így lesz: Gyulán tartja A vihar premierjét a vilniusi, világhírű Oskaras Korsunovas. A magyar Shakespeare előadások között a Troilus és Cressida Horváth Csaba rendezésében és koreográfiájával a várszínház felkérésére készülő bemutató. A programot gasztronómia és borkóstolás gazdagítja.

 

Az előadások a páratlan szépségű középkori, Európa egyetlen épségben megmaradt síkvidéki várának színpadán, a vár körül, a tószínpadon, a Ladics-házban és egyéb gyulai helyszíneken lesznek, és idén először bérletet is lehet váltani. A prózai és a zenés színházi előadások és koncertek mellett, jazz és blues, irodalmi humor, felolvasószínház, a gyerekeknek bábelőadás lesz Gyulán, ahol a népművészeti hagyományokkal is lehet ismerkedni a Körös-völgyi sokadalom három napja alatt.

 

A prózai és a zenés színházi előadások és koncertek mellett lesz jazz és blues fesztivál, irodalmi humor fesztivál, kortárs dráma felolvasószínház, és filmvetítések, konferencia, fotókiállítás, gasztronómia és borfesztivál is, valamint bábelőadások, sokféle tánc és megjelenik a népművészet minden ága. Az előadások a páratlan szépségű reneszánsz vár színpadán, a vár körül, a tószínpadon, a Ladics-házban és egyéb gyulai helyszíneken lesznek.

 

 

1274898278SFelfogadottRGB

 

 

Gyulai Várszínház 48. évada

 Az összművészeti fesztivál 2011. július 1. – augusztus 14. között lesz, melynek része a VII. nemzetközi Shakespeare Fesztivál július 7-17-ig.


 

Négy új bemutató


A Shakespeare Fesztiválon Horváth Csaba rendező-koreográfus állítja színpadra a Troilus és Cressida című Shakespeare művet László Zsolt és Tompos Kátya (Nemzeti Színház), valamint a Forte Társulat művészeinek közreműködésével. A ritkán játszott darab Shakespeare egyik legnehezebben besorolható színpadi játéka, amely groteszk és szatirikus komédia, de ugyanakkor tragikus is. A színdarab az ókori Trójában játszódik, cselekménye egy kalandos szerelem története a háború viszontagságaiban.

 

Spiró György Az imposztor című darabjának főszerepét játssza el a városban élő neves színész, Kovács Lajos. A színészkirály Boguslawskit alakítja, aki az orosz megszállás alatt lévő litván fővárosba érkezve egy színtársulat életének főszereplőjévé válik. Az Ikszek című regényből készült színpadi művet 1983-ban mutatták be a Katona József Színházban Major Tamás főszereplésével. A mostani gyulai bemutatót Árkosi Árpád rendezi, a Budapesti Kamaraszínházzal közös produkcióban.

 

A Gyulai Várszínház fennállásának 50. évfordulójára (2013) készülve az elmúlt fél évszázad legemlékezetesebb színdarabjait új produkcióként tűzik műsorra. Maróti Lajos A számkivetett című műve a Firenzéből száműzött Dantéról szól, akit Schnell Ádám alakít. A másik új bemutató Nemeskürty István Noé galambja című darabja, amelyben a főszerepet eredetileg a nemrég elhunyt kiváló színész Bánffy György játszotta több évtizedes sikerszériában. Most Papp János játssza el Bethlen Miklós, Erdély kancellárja szerepét.

 

Vendégjátékok

 

Kocsis István: Bolyai János című drámája új feldolgozásban látható, a monodrámát Sebestyén Aba, a marosvásárhelyi Yorick Stúdió színésze játssza el A tér címmel.

 

Sz. Medvegyev:  Fodrásznő című, többszörösen díjazott darabját a debreceni Csokonai Színház előadásában, Szűcs Nelli, Trill Zsolt, Tóth László, Kristán Attila briliáns játékával most Gyulán is bemutatjuk a várszínpadon.

 

Móricz Zsigmond: Erdély című nagyregényéből Závada Pál készített történelmi drámát Bethlen címmel (alcíme a Fejedelmi magánügyek). Az Új Színház előadásában, Bethlen Gábor szerepét Gáspár Sándor alakítja.

 

Márai Sándorért az emigrációban sokat tett Simonyi Imre, József Attila-díjas költő Gyuláról. Ez az irodalmi kapcsolat is megidéződik a budapesti Pinceszínház Fizess nevetve! című előadásban, Kőváry Katalin rendezésében.

Az Indul a bakterház, Rideg Sándor műve kultuszdarab lett Magyarországon. Eperjes Károly főszereplésével, a veszprémi Petőfi Színház előadásában, Bereményi Géza rendezésében lesz látható.

 

 

A VII. nemzetközi Shakespeare Fesztivál


2011. július 7-17-ig tart a Gyulai Várszínházban. 10 nap alatt öt színpadi vendégjáték, filmek, zene és konferencia teszi egyedülállóvá a programot. Az elmúlt években azzal vívott ki komoly rangot a fesztivál, hogy a meghívott produkciókat a világ élvonalába tartozó előadások közül választotta. Idén is így lesz: világhírű előadásokat, rendezőket, színészeket hívnak meg, és természetesen lesznek magyar Shakespeare előadások is.

Vendégek: a világhírű grúz rendező, Robert Sturua a Vízkereszt, vagy amit akartok című darabot hozza el a tbiliszi Rustaveli Nemzeti Színház előadásában.

Új bemutatóval készül a litván Oskaras Korsunovas. Shakespeare: A vihar című művét a rendező társulata, az OKT játssza el a gyulai fesztiválon világpremierként.

Dél-Koreából érkezik a többszörös fesztiváldíjas Szentivánéji álom a Yohangza Társulat produkciója.

A magyar Shakespeare előadások közül meghívást kapott a sepsiszentgyörgyi A velencei kalmár, amelyet Bocsárdi László állított színpadra. A Shakespeare Fesztivál bemutatója a Troilus és Cressida Horváth Csaba rendezésében, László Zsolt és Tompos Kátya (Nemzeti Színház), valamint a Forte Társulat művészeinek közreműködésével.

Szórakoztatónak ígérkezik a londoni Musician of the Globe együttes koncertje és a fesztivál felkérésére készül a Jazzonett program, amelyben Shakespeare szonetteket jazz zenével ötvöz Lantos Zoltán és a Mirrorworld együttes, Tompos Kátya közreműködésével. A fesztiválon találkozhatnak Bereményi Géza íróval, a szokásos konferencia témája szokatlan: Shakespeare és a multikulturalitás. Nem maradnak el a kedvelt filmvetítések és a gyermekműsorok, ismét lesz korabeli ételkínálat egy-egy vendéglőben és egy mini borfesztivál Midsummer Wine's Dream címmel.

Részletes info: www.shakespearefesztival.hu.

 

Egyéb programok

A gyulai nyári program élén áll a 3 napos Körös-völgyi sokadalom, amelyben a Dél-Alföld legszebb kézműves termékeit, néptáncait, népzenéit ismerhetik meg, lesznek gyermekprogramok, a felnőtteknek főzőversenyek, vásári komédia és sok más népi vigasság.

Az ötödik Irodalmi Humor Fesztiválon tíz neves magyar író olvassa fel az erre az alkalomra írt művét, és hozzájuk kapcsolódva zongorán improvizál Vukán György.

Az idén húsz éves Gyulai Vár Jazz Fesztivált húsz magyar jazz zenész köszönti, a sort a Gyulai Big Band koncertje nyitja meg. Vendég a világsztár Victor Bailey Group (USA).

A blues fesztiválon fellép a nagyszerű fekete énekes, Eb Davis az USA-ból. Játszik a magyar blues zenészek egyik sztárja Deák Bill Gyula. Az osztrák Ripoff Raskolnikov duóban játszik a nemzetközi hírű szájharmonikással Pribojszki Mátyással. Póka Egon basszusgitáros az Experience nevű zenekarával Jimi Hendrixet idézi meg a fesztiválon.

 

A Liszt-évben kiemelkedő komolyzenei koncertre kerül sor a Várszínházban: Liszt Ferenc egyik legnagyobb műve, a Krisztus oratórium hangzik el a Debreceni Filharmonikus Zenekar, a Kodály Kórus, a Lautitia gyermekkar és a szólisták előadásában, Kocsár Balázs vezényletével. Kiemelt zenés produkció lesz a szezon végén Andrew Lloyd Webber: Az operaház fantomja című musical, amelyet a budapesti Madách Színház ad elő a tószínpadon.

A néptáncot kedvelők az Állami Népi Együttes új műsorának tapsolhatnak. Az Álomidő című táncjáték zeneszerzője Nikola Parov, énekel Herczku Ágnes.

A gyerekeknek a Tekéntetes úr című mesejátékot játsszák a beregszászi színház előadásában, de lesznek ingyenes bábelőadások is.

A Gyulai Várszínház ezen a nyáron is szeretettel várja a nézőket összművészeti fesztiváljára.

 

Info: www.gyulaivarszinhaz.hu, e-mail: gyulaivarszinhaz@t-online.hu;

tel: 66-463-148, 0630-639-9062

 

Forrás: Gyulai Várszínház

süti beállítások módosítása