Bozsik Yvette: nem tervezek dolgozni

Bozsik Yvette elmondta, mi a valóság Trafó-ügyben. Lapszemle.

Március 21.-én Szőcs Géza, a NEFMI államtitkára váratlanul közölte a parlamentben, az a terve, hogy állandó fedelet adjon Markó Iván társulatának és a Bozsik Yvette Társulatnak. Másnap Králl Csaba kritikus nyílt levélben fordult Bozsik Yvettehez. "A dolog nem csak azért pikáns, mert a Trafó jelenleg még a főváros tulajdonában van, nem is csak azért, mert a kormányzat megint szakmai egyeztetés és pályáztatás nélkül megmondja a tutit, hiszen ő, mármint a hatalom – mint tudjuk – mindig mindenhez ért, és semmit nem kell szakmailag megindokolnia. Ezt már megszoktuk, sajnos, szinte hidegen hagy. Pikánssá igazából a Te személyedtől válik a történet" – fogalmazott Králl.

 

yvette1

Bozsik Yvette

 

Bozsik Yvette erre nem reagált, azonban Szemán Béla művészeti menedzser válaszolt: „Ön azt írja, nehéz elhinnie, hogy Bozsik Yvette nem tudott erről a tervről, mint az ügy „kedvezményezettje”. Hiheti ezt, de erre felépíteni egy számonkérést igen furcsa. Úgy esik neki, hitével felvértezve, mint egy bűnösnek, akit rajtakaptak a lopáson”.

 

A koreográfus ezután szólalt meg a Magyar Narancsban. Arról számolt be a lapnak, hogy azért nem nyilatkozott, mert már másnap „abszurditásba hajló és méltatlan” nyílt levelet kapott. Olyat, „amihez foghatót” még nem látott. „Át kellett gondolnom, hogy akarok-e egyáltalán kommunikálni erről ezek után. Annyira rombolónak tartom, hogy ilyen hirtelen és így lerohantak. A történetnek a lényege egyszerű, és röviden le is zárom: arról valóban tudtam, hogy az államtitkárságnak van egy terve, hogy legyen kortárs táncműhely a Trafóból, mert ez ügyben kaptam egy megkeresést, hogy Szőcs Géza majd szeretne velem találkozni személyesen, ám egészen idáig nem történt meg ez a találkozó, tehát nekem is meglepetés volt ez a bejelentés. Az ügy körülötte pedig vihar a biliben, mert míg a Trafó sorsa eldől, vagyis átkerül állami kezelésbe, ha egyáltalán, az legalább egy év, és utána lehet szó bármiről. Különben sem tervezek dolgozni, a koreográfusi munkát is abbahagyom egy időre, mert gyereket várok” – mondta Bozsik Yvette.

 

„Amikor indultam a Szolnoki Színház igazgatói pályázatán Lukáts Andorral, és nem nyertük meg, akkor kikiáltottak mártírnak, most meg áruló vagyok, csak azért, mert azt rebesgetik, hogy kaphatok valamit. Valóban minden politikai tettnek tűnik, és ez szomorú. A győztes áruló, a vesztes mártír, miközben ami a kettő között van a valódi élet és az igazság. Ezek ugyanolyan címkék, mint amikor azt mondjék, hogy feminista vagy mainstream vagy szexmániás vagyok, holott csak arról van szó, hogy szeretem meglepni az embereket a darabjaimmal, és szembesíteni őket magukkal. A sokszínűség a fontos. Nekem például a gyerekdarabok a szívügyeim. Akkor azokat hova sorolják be?” – tette hozzá a koreográfus.

 

A Magyar Narancs kitért arra is, hogy a Bozsik Yvette Társulat nyitotta meg a Trafót, de sokáig nem lehetett őket ott látni. „Sok darabot készítettem ott, aztán a környékére sem mentem. Már évekkel ezelőtt is nyilatkoztam arról, hogy nem tetszik a Trafóban érvényesülő egyfajta ízlésterror, ami a szabadság, a kortárs és az innováció emlegetése közben valamiféle erőltetett sznobizmust takar. Engem meg –ennyi idősen és ennyi munkával a hátam mögött - már senki sem tud befolyásolni, nem tudja megmondani, hogy milyen jellegű műveket csináljak”.

süti beállítások módosítása