Mácsai 50

Mácsai Pál negyvennek sem látszik, mégis az ötvenedik születésnapját ünnepli 2011. március 31-én. Ebből az alkalomból a Színházkolónián egy lelkes csapat 50 idézetet keresett Mácsaitól, Mácsairól. Ennek az anyagnak a szerkesztett változatát közöljük oldalunkon. Várjuk a további hozzászólásokat, idézeteket!

totek13

 

 

Mácsai 50

 

Mi a titka fiatalságának? Mondják, hogy a (jó) színház- konzervál. Ez alighanem igaz lehet, mert az Örkény Színház, Mácsai és a társulatának színháza, ma az egyik legjobb, ha nem a legjobb a színház Magyarországon.

 

Talán többen is emlékeznek arra, hogy a 90-es években gyakorta "az elmaradhatatlan garbójában" jelent meg nyilvános alkalmakkal. És tényleg, sokan így láttuk őt először a Lyukasóra műsorban.

Mácsai Pál a magánéletét féltve őrzi, jogosan. Amit tudható érdekesség róla, néhány szóban összefoglalható. Napi 35 percet tornázik, amiben van súlyemelés, relaxáció és jógaelemek. Felesége jogász, kisfia nyolc éves, akinek egy asztali várkastélyt épít. (Egy tavalyi cikk szerint 2009-ben kezdte építeni, tavaly már két bástya állt és idénre tervezte a befejezést.)

A napokban jelent meg a hír, hogy Mácsai Pál alakítja az idei Szegedi Szabadtéri Játékokon a Valahol Európában musicalbemutató egyik főszerepét, Simon Pétert, a karmestert. Nagyon sok Mácsai rajongó várja ezt a szegedi estét.

 

Itt a színház.hu-n külön Mácsai fórum is indult 2003. április 28-án, a máig friss fórum 7563 hozzászólással bír.

 

 

50 mondat Mácsaitól és Mácsairól

-szubjektív válogatás-

 

 

Mácsai Pál interjúit olvasva az embernek az az érzése, hogy egy szerkesztés előtt álló Füveskönyvet olvas. A Színházkolónia blogerei és fórumozói a napokban az alábbi 50 mondatot gyűjtötték össze Mácsaitól és Mácsairól, ezzel köszöntve Mácsai Pált az 50. születésnapján. Sorrendben visszafelé haladva közöljük az idézeteket.

 

50.

Lehet ez a titka Mácsai fiatalságának?

(...) Most 36 éves vagyok, és tulajdonképpen évek óta 20 évvel az életkorom fölötti szerepeket játszom: Salieri, Cipolla, Örkény, Scrooge - és már előtte is. (1997. május)

 

49.

"Sajnos az a helyzet, hogy premierre sosem vagyok kész a szereppel. A további előadásokon nagyon fontos tartalmak kerülnek bele, vagy maradnak el. Egy-egy szerepem nagyon sokat alakul, formálódik. Ez így van akkor is, ha nem szeretem meglepni a partnereimet."

 

48.

"A színészek szeretik, ha valaki tudja, mit akar, s ha a rendező olyan instrukciókat ad, amitől jobbak lesznek a színpadon. Ilyenkor ők minden áldozatra képesek. Csak akkor lusta a színész, ha kuszaság van körülötte."

 

47.

„Örkény 50 éves volt, amikor az első olyan könyve megjelent, amelyben megtalálta a saját hangját. Az apám éppen 40 éves volt, mikor azt a képet festette, amire ma azt mondják, ez Mácsai-kép. Én sem vagyok korán érő típus, de már csináltam olyan dolgokat, amikre azt mondják, ez olyan, amit a Mácsai tud" - nyilatkozta ezt nem egészen 40 éves korában.

 

  

 

 

46.

A kritikákról:

" A kritikákat többnyire írásműnek tekintem, s tartalmuk helyett inkább azt vizsgálom, milyen színvonalon írták meg őket."

 

45.

"Mint minden komoly játékot, a színházat is szigorú szabályokkal érdemes játszani. Azokat betartva végtelen a szabadságod."

 

44.

"Elbűvölt ez az emberi tevékenység, a színház."

 

43.
-

 

42.

Mácsai már a 90-es években is híres volt arról, hogy a magánélete tabu, interjúkban nem beszél erről. Ezekkel a válaszokkal tért ki az erre vonatkozó kérdések elől:

"Amit a színpadon tudunk meg a színészről, az számít. A többi lényegtelen. Ha a szerepében jó, mindegy például az, hogy szereti-e a pörköltet."

 

41

"Egy alkotónak, interpretáló művésznek nem kell feltétlenül műveltnek lennie. Ennek a tehetséghez semmi köze."

 

40.

" A műveltség- kíváncsiság. A kíváncsiságon azt értem, hogy valaki állandóan kérdez. S ettől előbb-utóbb művelt lesz. (...) Aki összefüggéseket keres, az művelt lesz."

 

39.

A tekintélyre nem lehet utazni, az következmény.

 

38.

Aki nem tud magán röhögni, az már el is veszítette a tekintélyét.

 

37.

Mácsai humoráról egy történet

Szemere Katalin a nol. presszóban feltette neki ezt a kérdést:

Mindig ilyen fegyelmezett vagy? Megengeded magadnak, hogy ne legyél az?

Mácsai erre csak ennyit mondott: gyerekkoromban nyaraláskor a társaim mirelitnek hívtak. (Szemere kezéből erre majdnem kiesett a mikrofon úgy nevetett. És ekkor Mácsai megjegyezte, hogy: Nem vagyok mindig fegyelmezett. (Még most is nevetnek.))

 

36.

A kutya érdeke, hogy nekem ne legyen, mert én túl sokat vagyok magammal elfoglalva.

 

35.

Én mohó vagyok, mindig elsőként végzek az ebéddel.

 

34.

Sok kávét iszom, mohón felhörpölöm.

 

33.

A kávézás nálam egy villámgyors privát aktus.

 

32. Ha színészként van egyáltalán védjegyem, azt hiszem, az, hogy néha tudok úgy elmondani szövegeket, mintha azok ott helyben, a saját mondataimként születnének meg. Legalábbis ezt mondta egy kollégám, akinek adok a véleményére. (2010)

 

31.

A színész attól jó vagy nem jó, hogy van-e a személyiségének súlya, vonzása. (2001)

 

30.

A világot sok szempontból nem szeretem, de a világ nem is arra való, hogy szeressük. Van, amikor meg akarjuk változtatni, van, hogy el akarjuk fogadni. A lényeg talán az, hogy a viszonyunk vele sose legyen merev vagy végleges. (2005)

 

29.

A színház a szenvedélyek, a gondolkodás, a fantázia terepe, közéleti helyszín is, szellemi, erkölcsi, esztétikai kérdések felvetésének és megválaszolásának műhelye is a maga folyamatosan változó eszközeivel, nagyon gazdag műfajkinccsel, amiben a tragédiától a bohózatig minden lehet jó vagy rossz - a darabválasztás tehát nagyon összetett dolog, vannak mérhető és érzetbeli elemei, és mindez szorosan összekapcsolódik a társulat, a színészek munkájának, pályájának folyamatos építésével, tehetségük lehetőleg jó kondíciókkal való kibontakoztatásával.

 

28.

Nekem nem tűnt föl, hogy különösebben udvarias lennék. Különben is, ha vélt vagy valódi jó tulajdonságaimról van szó, én inkább következetes szeretnék lenni. ... igyekszem azt mondani, amit gondolok, s azt csinálni, amit mondok. (...) Nyugtalan, türelmetlen, izgő-mozgó sajtkukac vagyok. (2005)

 

27.

A színészeknél lényeges a kielégült nárcizmusból táplálkozó önbizalom, ez egy önbizalmi pálya. Önbizalom nélkül nem lehet kimenni a színpadra. És hallatlanul nagy szükség van arra, hogy ez néha összetörjön, vagy ha nem megy magától, valaki összetörje. (2002)

 

26.

Arra a kérdésre: Mit lehet átadni egy gyereknek, ha ilyen jövő elé nézünk?

Hát mintákat. Kíváncsiságot, nyitottságot, hogy legyenek saját gondolatai; a kritikai érzéket, mesélni kell a saját tapasztalatainkról, a csalódásainkról, a múltról, a meggyőződéseinkről, és hogy mi miért az, ami, hogyan alakult ki. És persze tudjon nyelveket, tanuljon zenét, teniszezzen, focizzon, ússzon, nyerje meg a matekversenyt, szavaljon fejből klasszikusokat, legyen tisztelettudó, szeresse a szüleit és nevelőit, mosson kezet... szóval békén hagyni is kell, akármilyen nehéz.

 

25.

A mi korunk kulturális, szellemi jellemzői nem nagyon biztatóak, az én ízlésemhez képest túl erős tere van az üzleti kultúrának, ami hasonlít ugyan a művészethez, de nem az. Az egész fogyasztói kultúrának, amely körülvesz minket, alig van köze a művészethez.

 

24.

A színházi életforma egyébként egyben tartja az embert, fegyelmezett hely, szoros időbeosztással, tehát nem illik szétesni.

 

23.

Arra a kérdésre, hogy nem öregszik, így válaszolt: "

Ha így látszik, akkor talán szerencsés génjeim vannak – hiszen meglehetősen koptatom magam, az életformám sem éppen egészséges: reggel 9-től este 11-ig színházban vagyok, levegőtlen, zárt terekben, műfényben, össze-vissza étkezem zavaros, füstös büfékben; szóval, várjuk ki a végét..."

 

22.

"A színházi előadás szerződés a néző és a játszók között: „én hajlandó vagyok neked elhinni, ha te képes vagy velem elhitetni"." (2001)

 

21.

"...a nagy színészek éppen hogy nem mások arca mögé bújnak, hanem saját magukat mutatják meg a színpadon, akkor is, ha történetesen maszk takarja az arcukat. Ők a saját belső világukat viszik a színpadra."

 

20.

"Az esztétikám egyetlen mondatban: olyan színházat szeretnék, amit nem felejtenek el másnapra." (2002)

 

19.

Gálffi László mondja Mácsairól, mint rendezőről: "Mácsai szívóssága, keménysége hihetetlen. Amikor pedig arra van szükség, olyan türelemmel kezel, ahogyan egy derűs elmebeteget szokás. Megértő jóindulata lenyűgöz és kihoz belőlem mindent."

 

18.

"A szórakoztatóipar helyett gondolatokat, hiteles érzelmeket ajánlunk - természetesen ez is szórakoztatás, de talán nem ipari jellegű. Én azt meghagynám a televízióknak."

 

17.

Mácsai Pál üzenete a 2011-es Színházi Világnapon: "A színházi világnapon eszembe tud jutni, hogy én szeretem a színházat, ami az év összes többi napján praxis és cselekvés, és nem pedig egy érzelmi kérdés vagy valami meghatott állapot."

 

  

 

 

16. A színház erotikus vonzalom.

 

15.

Annál önzőbb vagyok, hogy állatot tartsak. Majd ha feltalálják azt a kutyát, amelyik megtetet, megitat, minden jóval ellát, és a fülem tövét vakargatja...

 

14.

A kutya szuverén lélek, gazdájától bizonyos áldozatot követel meg, ugyanúgy, mint egy szerep. Nekem most tulajdonképpen 7 kutyám van, ha a most futó szerepeimre gondolok. Úgy érzem, nem kell nyolcadik.

 

13.

Hamarabb játszottam Salierit, mint Liliomfit.

 

12.

A rendezés sokkal többet vesz ki belőlem, mintha szerepet próbálnék. Fordítva képzeljük, de a rendező sokkal kiszolgáltatottabb.

 

11.

A rendezés állandó döntéskényszer és harc a döntésed elfogadtatásáért.

 

10.

Ha magamba nézek, a Téli regét szeretem a legjobban.

 

9.

A próba felfedező út. Az ember fehér foltokat térképez fel saját lelkében.

 

8.

Gyakran előfordul, hogy megvisel egy szerep, főleg próbák alatt.

 

7.

Erre a kérdésre: Mi teszi Önt boldoggá?- így felelt 2000-es évek elején:

Az, hogy az életemnek világos értelme van. Boldognak érzem magam az utóbbi másfél évben, mióta a Madách Kamaraszínház művészeti vezetője vagyok, mert az életemnek világos értelme van. Egy sikeres, de nem az ízlésem szerint játszó színházat új útra indítunk, és eddig megtartottuk nézőinket is - ez értelmes munka. A szórakoztatóipar helyett gondolatokat, hiteles érzelmeket ajánlunk - természetesen ez is szórakoztatás, de talán nem ipari jellegű. Én azt meghagynám a televízióknak.

 

....

További bejegyzések itt olvashatók a Színházkolónián.

 

 

Várjuk a további kedvenc idézeteket!

süti beállítások módosítása