Vidnyánszky: a Nemzeti az egyetlen

Vidnyánszky Attila újra beszélt arról, milyen feltétellel hagyná ott Debrecent. Lapszemle.

 

A haon.hu arról faggatta, miként tekint a 2006 óta eltelt debreceni alkotói éveire. “Nem csak én kaptam elismerést a színházból. Kristán Attila Jászai-díjas, Ráckevei Anna Érdemes Művész lett, Hobo pedig szintén Kossuth-díjban részesült. A debreceni biztos, hogy az ország egyik legerősebb társulata. Kialakult egy csapat: akik itt vannak, olyan szintű művészek, hogy akárkiket már nem hozhatok melléjük.
 Fantasztikus történet a debreceni így öt és fél, hat év távlatából, mert kételyeim nagy része szertefoszlott. Amikor idejöttem, még nem tudtam, hogy egy vidéki repertoárszínházban lehet-e komoly dolgokat véghezvinni, össze lehet-e állítani egy olyan csapatot, amely képes erre, lehet-e rendezőket idehívni, akik ezt a gárdát kondícióba hozzák; nem tudtam, hogy ez a rendszer elbír-e egy kísérletező, másfajta színházcsinálást, és elsősorban nem tudtam, hogyan fogadják a debreceniek"  - mondta az igazgató.

 

vidnyanszkyVidnyánszky Attila

 

"Komoly visszaigazolást kaptam"

 

"Ám komoly visszaigazolást kaptam: a tavalyi, tizenháromezernél is több bérletessel, százezernél is több nézővel. Kialakult egy mag, egy közönségréteg, amely már olyannak szereti ezt a színházat, amilyen, büszke ránk, jár az előadásokra. A kételyek közt azt is említhettem volna: nem tudhattam, lesz-e operába járó közönség, s fel lehet-e építeni egy tisztességes operatagozatot. 29-en vettek operabérletet az első alkalommal, most egy háznyian vannak. Komolyak tehát a visszaigazolások, nemzetközi szinten is, például a párizsi turné, az oroszországi szereplés, vagy az a külföldi sorozat, amely vár ránk a Mesés férfiakkal. Visszajönnek hozzánk rendezők, köztük abszolút élvonalbeliek, megbecsültek…” – fogalmazott Vidnyánszky Attila.

 

"A Nemzet az egyetlen.."

 

Arról is szót ejtett, hogy felröppent a hír, miszerint ő a Nemzeti Színház igazgatói posztjának várományosa. Ennek kapcsán megismételte, amit a Színház.hu-nak is elmondott, hogy a Nemzeti az ő szemében a pálya betetőzése. “Az az egyetlen színház, amelyért hajlandó volnék otthagyni Debrecent. Másikért nem. Sem külföldiért, sem magyarországiért. A Nemzeti Színház különleges feladat – itt, Magyarországon meg végképp. Nyilván, ha megérik, és menni kell, arra nagyon nehéz nemet mondani. Viszont valahogy úgy szeretném folytatni Debrecennel -ha lehet –, ahogy most teszem Beregszásszal. Megmaradna egyfajta bázisnak. Nem készülök kifejezetten arra, hogy váltsak, de végiggondoltam stratégiákat, hogyan lehetne az itteni eredményeket megőrizni, a csapatot, amely itt kialakult, nagyrészt megtartani, s egyfajta „Debrecen–Beregszász–Budapest tengelyt” működtetni. Vannak mindenféle ötleteim. De most is rengeteg a feladat, és közben tervezzük a következő évadot. Mindenesetre, ha eljön a pillanat, valószínűleg nem fogok nemet mondani rá. Azt talán elárulhatom, hogy polgármester úrral megegyeztünk: minden csak úgy lehetséges, ha folytatódik Debrecenben a megalapozott siker” – összegzett a rendező- igazgató.

 

"Nem tiszta a játszma"

 

A 168 órának pedig azt is elárulta: "A Nemzeti Színház körüli játszma számomra nem tiszta. És ügyetlen is". Szerinte nem szerencsés, ha a kultúrpolitikai vezetés nem fogalmaz pontosan a szándékairól. "Senkinek nem jó a lebegtetés" - vélte Vidnyánszky. 

 

A spirituális üzenet a probléma

 

Azt is elmondta: nem sok produkciót látott a Nemzetiben, de ismeri az ott dolgozó rendezők munkásságát. "Nem a színház gyakorlati működésével van gondom, inkább a spirituális értelemben vett üzeneteit látom problémásnak" - tette hozzá. Nem tetszett neki például az a döntés, hogy a színház Vlagyimir Szorokin Jég című darabját választotta nyitóelőadásnak, mert "egy nemzeti színháznak a karakteres nemzeti értékekre kellene fókuszálnia, nem pedig az arctalan vagy marginális, hamis ideológiákra".

 

"Sosem volt műfajom a direkt politizálás"

Alföldi Róbert támadásával kapcsolatban kifejtette: határontúli magyarként őt is érzékenyen érintette, hogy a Nemzetiben akarták megrendezni Románia nemzeti ünnepét. "Ez nem jelenti azt, hogy elfogadnám a Jobbik nézeteit, vagy a Jobbik azonosulna az én ízlésemmel" - tette hozzá. "Az általam vezetett intézményben senkit nem érhet hátrányos megkülönböztetés a világnézete miatt. És sosem volt műfajom a direkt politizálás" - közölte Vidnyánszky. Szerinte "ennyi cirkusz után" jobb lenne megvárni, amíg Alföldinek lejár a mandátuma 2013-ban. "Ha a politikai vezetés máshogy dönt, az megint egy új helyzet. Akkor nagyon komolyan el kellene gondolkodnom az egészről" - jelezte Vidnyánszky.

 


süti beállítások módosítása