Hegedűs D. Géza: Kivont karddal nem lehet

MASZK elnöke a Nemzeti Színház körül zajló eseményekről nyilatkozott. Lapszemle.

A közelmúltban a színház körüli, valamint Alföldi Róbert menesztéséről szóló vitákra közleményben reagáltak a Nemzeti Színház színészei. Álláspontjuk szerint a politikának nincs helye a művészi munkában. Arra a kérdésre azonban, hogy tapasztalták-e, hogy a politikusok beleszólnak a munkájukba, nem válaszoltak. A MASZK Országos Színészegyesület elnöke szerint így nem lehet megoldást találni.

 

igohegedusIgó Éva és Hegedűs D. Géza a Hegedűs a háztetőn című előadásban

 

A Nemzeti Színház színészei kifejtették, hogy bár a „Nemzeti Színház sajátos politikai erőtérben létezik, de a politikus – jó esetben – néző, aki nézőként alakíthatja ki véleményét egy-egy színházi előadásról, és az előadás megszületéséhez vezető alkotófolyamatban nem vesz, nem vehet részt, hiszen nem ez a hivatása”.

A MASZK Országos Színészegyesület elnöke, Hegedűs D. Géza ennek kapcsán azt mondta a Helyi Témának: “A Nemzeti színészei csak azt szeretnék, hogy nyugodtan dolgozhassanak”.

 

“Szerencsétlen, hogy kivont karddal próbálunk megoldást találni, mert így nem lehet, és ez engem mint művészt elszomorít. Valóban, a politika és a színészmesterség két külön szakma, egyiknek sem kell a másik dolgába beleszólni” – tette hozzá.

 

 

Hegedűs D. Géza Színházi Világnapi üzenete

 

Arra a kérdésre, hogy ő a rendszerváltás óta lezajlott időszakban tapasztalta-e, hogy a politika beleszólt a művészi munkába, nemmel felelt. “Az elmúlt húsz évben soha nem tapasztaltam ilyesmit. Volt időszak, amikor ez volt, emlékszem a hetvenes évek néhány eseményére, amikor a színházak folyamatos kontroll alatt voltak. Egyik ilyen emlékem az, hogy Örkény István ’69-es novelláját, a Pisti a vérzivatarbant csak ’79-ben mutatták be. Manapság viszont már mindenki szuverén!” – nyilatkozta a Vígszínház színésze.

süti beállítások módosítása