Frenák Pál Temesváron rendez

Frenák Pál legújabb darabjával a kortárs tánctól némileg eltávolodva egy merőben új útra indul a temesvári színház színészeivel és a társulata tagjaival. A sWitch című darabjában hosszú idő után ismét a Nő alakja áll a középpontban.

switch_plakat

Frenák Pál legújabb darabjában hosszú idő után ismét a Nő alakja áll a középpontban. A Temesvári Nemzeti Színház színésznői és saját társulatának táncosai kifejezetten nőket érintő kérdéseket vetnek fel, melyek elsősorban a női integritáshoz és egyenjogúsághoz tartoznak.

A darab egy futurista vízión keresztül tekint a jelenbe. Az obszervatórium-szerű színpadon lombikbébi: a Férfi, aki egyszerre a jövőbeli spermabank eredménye és az emberiség letéteményese. A Férfi minden egyes mozdulatát uniformizált lények figyelik, akik rákapcsolódnak, hogy olyan kollektív emlékképekhez jussanak, melyeken keresztül visszaérkezhetnek a számukra már ismeretlen jelenbe. Abba a világba, ahol még léteztek emberi kapcsolatok, szenvedélyek és szenvedések. Csak az emlékképekből, a múlt világát megismerve képesek a nők kialakítani és megfogalmazni egyéniségüket.

A nők uralta jövő nem a rend világa, a nő vagy a nőiség definíciójához szükségszerűen hozzá tartozik a férfi is. Ádám és Éva képe is megjelenik az obszervatóriumban. Így bármennyire meglepetésszerűen hat, mégis determinisztikus a kifejlett Férfi megjelenése az előadás végén. I am because we are.

A koreográfiát minimalista mozgásrendszer jellemzi, melyet az a gondolat határoz meg, hogy akkor is kommunikálunk, ha nem akarunk. Ezt a letisztult mozgásrendszert Frenák egyrészt a szöveghasználattal, másrészt attraktív táncos jelenléttel ellenpontozza. A Varga Mátyás írásaiból és vendégszövegekből álló anyagból az elmúlt század tragikus kataklizmái is kirajzolódnak, melyek középpontjában végig a nők kiszolgáltatottsága áll.

Frenák Pál e darabjával a kortárs tánctól némileg eltávolodva egy merőben új útra indul a temesvári színház színészeivel és a társulata tagjaival. Ebben a kísérletező munkában Varga Mátyás költő, dramaturg, továbbá a korábbi darabjaiból már ismert Gilles Gauvin zeneszerző és Philippe Martini videóművész voltak az alkotótársai.

 

sWitch

A Frenák Pál Társulat és a Temesvári Nemzeti Színház: sWitch

 

Szereplők:
Claudia Ieremia, Cătălin Ursu, Andrea Tokai,
Ana Maria Cojocaru, Daniela Bostan, Laura Avarvari,
Irene Flamann Catalina, Mirela Puia, Luminiţa Tulgara, Simet Jessica és Major László

Kellékek: Majoros Gyula

Díszlet és kosztüm: Fehérvári Zsolt

Zene: Gilles Gauvin

Videó: Philippe Martini

Fény: Marton János

 

Rendező-Koreográfus: Frenák Pál

Előadás hossza: 60 perc

Temesvári Román Nemzeti Színház

2011. április 09., 10., 12.. szombat, vasárnap, kedd 19.00

Újrajátszás: 2011. május 11. szerda 19.00

süti beállítások módosítása