Versre fel!

A Költészet Napját József Attila születésnapjára emlékezve 1964 óta minden évben április 11-én ünneplik Magyarországon. Irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal, képzőművészeti kiállításokkal tisztelgünk a magyar líra előtt. Országszerte rendezett programokon klasszikus és kortárs költők versei szerepelnek. A színház.hu szerkesztősége a budapesti és vidéki színházak kínálatából  szemezgetve egy összeállítást készített a költészet napi programokról.

jozsef_attila_ir

 

 

 

 

Költészet napi programajánló

 

 

VersZene Fesztivál 2011

Énekelt Versek  
2011. április 10. 19.00 - 22.00
Fogasház (VII. ker. Akácfa u. 51.)

 

A Költészet Napja alkalmára első alkalommal kerül megrendezésre Budapesten a kortárs költők megzenésített verseit előadó együtteseket és művészeket felvonultató VersZene Fesztivál. A fesztivál önkéntes munkával, magánszemélyek kezdeményezésére valósul meg a dokk.hu szakmai támogatásával. A rendezvény helyszíne a Fogasház lesz. (Eredetileg a Tűzraktér volt a tervezett helyszín, de a kulturális központ és alkotóház helyzete időközben megváltozott, és április hónapban csak korlátozottan fogad be rendezvényeket.)
Fellépnek: Radványi-Balog-Borzsák Trió, Pécsi Marcell Szólóprojekt, Berényi György, Aphonia együttes, Tonett, Cirkusz-KA, MacskaSzem

 

verszene_logo

 

A Hangraforgó együttes 12 órás maratoni verskoncertje 2011. április 11-én 9.00 – 21.00 óráig, a Költészet napján, Győrben.

A Hangraforgó verséneklő együttes nagyszabású koncertsorozattal tiszteleg a magyar Költészet Napja előtt. A győri Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár karöltve a Városi Művészeti Múzeummal szervezi a 12 órás ünnepi programot. Ez a különleges, rendhagyó zenés irodalmi esemény 12 tematikus műsort foglal magába. Óránkénti váltással különféle témájú irodalmi összeállítások szólalnak meg, melyekben más és más hangszerek kapnak szerepet – ezenkívül alkalmanként vendégmuzsikusokkal is kibővül az előadás.

Az eseményt egy képzőművészeti pályázat és kiállítás megnyitója kíséri: VersKépek címmel Illusztrációs pályázat és kiállítás nyílik a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatóinak munkáiból. A képzőművészeti pályázat témája a Hangraforgó Maratonon elhangzó költemények vizuális feldolgozása.

 

 

A kígyó bőre - költői est
Csokonai Színház,
Debrecen

2011.április 11. 19 óra Horváth Árpád Stúdiószínház

Vasadi Péter és Végh Attila költő nyilvános dialógusa. A Magyar Írószövetség és a Csokonai Színház költészet napi eseményét megnyitja Szentmártoni János költő, a Magyar Írószövetség elnöke. Közreműködik Oláh Zsuzsa és Jámbor József színművész.

 

 

A Költészet napja a Csiky Gergely Színházban

2011. április 11. 9-19 óráig

 

Mit lehet kezdeni egy verssel?

Feltesszük magunknak ezt a kérdést, és megpróbálunk válaszokat is adni rá. Együtt. Veletek. Ha eljöttök. Ha érdekelnek a kérdések és a válaszok. Mire teszünk kísérletet?

Lehet Verseket...

 

MONDANI: idén a színházban kerül megrendezésre a Polgári Casino versmondó versenye, természetesen a zsűriben a Csiky színészei is képviseltetik magukat (9.00-13.00)

(F)ELOLVASNI – akinek kedve van leülni, saját és mások verseit el- vagy felolvasni, csatlakozzon a versolvasókhoz az olvasó-beszélgető sarokban (9.00-től egész nap és 17.00-18.00 a Libri könyvesboltban)

ÜZENNI – ha magaddal hozod a kedvenc versed egy lapra leírva, kinyomtatva, vagy megtaláljuk együtt a rendelkezésünkre álló kötetekben vagy a neten, készítünk egy verstablót, amin mindenki verse helyet kaphat HOZZ EGY VERSET a falra! (egész nap)

FELKUTATNI – Holt Költők Ligete – társas játék: nyomozás költők után: a színház zegzugos, titkokkal teli épületében és a mögötte nyújtózkodó parkban ül hat költő. Arra várnak, hogy rájuk találjatok, és megfejtsétek titkukat: kik ők? lidérces, messze fény? vézna, szánalmas figura? átlátszó, mint az üveg? (10.00-11.30)

MEGHÁNYNI-VETNI – Üdvözöljük az olvasót! – a II. éves színész hallgatók Szerb Antal szemével közelítenek a magyar költészethez (középiskolás fokon vagy nem középiskolás fokon? az itt kérdés?) (10.00-11.00)

MEGHALLGATNI – versfolyam: a Csiky Gergely Színház színészei mondanak verset másfél óra hosszat megállás nélkül (a paletta színes, sem formai, sem tematikai megkötés nincs: azokat a verseket választják ki, amik valami miatt jelentéssel, jelentőséggel bírnak számukra) (11.30-13.00)

MEGÍRNI – versíró workshopot tartunk, ahova mindenkit várunk, aki maga is ír verseket, (akár a nyilvánosságnak, akár szigorúan csak magának, akár a saját nevével, akár anonim bloggerként), aki soha nem írt még verset, egyetlen egy ritmust vagy rímet, de van kedve játszani a szavakkal (megpörgetni, feldobni, elkapni, szétszedni, összerakni) (13.00-14.00)

MEGZENÉLNI – szöveg és zene: megzenésülnek a szövegek: improvizációk ritmusra: szállj be,

HOZZ EGY VERSET A ZENÉHEZ! (13.00-14.00)

VILÁGBA KIÁLTANI – verskommandó támad a város különböző pontjain! boltokban, bevásárlóközpontokban, utcákon, tereken, étteremben, bankban, megállókban: ma mindenhol VERSelés van! (12.30-14.30.)

MEGOSZTANI – Háy János költővel beszélgetünk manókról, líráról, epikáról, drámáról, lányokról, gitárról... meg arról, ami Téged érdekel (17.30-18.30)

TOVÁBBADNI – este Cseh Tamást idézzük, a IV. éves színész hallgatók érzékeny és értő fülekkel nyúltak hozzá az indián dalaihoz, hozzátették a maguk energiáit, gondolatait, s ami rajtuk keresztülszűrődve újra világra néz, az a Füst a szemében koncert. Gyertek el meghallgatni, táncolni rá, együtt énekelni, hogy tíz év múlva is ez a dal legyen! (19.00)

MOBILIZÁLNI – versek a mobilodon, felvételt készítünk

A programok ingyenesek, a koncertjegy ára 750 Ft.

 

 

 

Ferencvárosi költészet napi programok

 

Április 11. Ferencváros számára különösen fontos ünnep, hiszen József Attila itt született a Gát utca 3-ban, s az 1920-as évekig folyamatosan Ferencvárosban lakott, tanult és dolgozott. A Középsõ-Ferencvárosban számtalan ház és utca õrzi az emlékét. Szülei a Soroksári úton laktak és dolgoztak, laktak a Páva utcában, a Ferenc téren, a Bokréta utcában, József Attila az Ipar utcában járt elemi iskolába, a Mester utcai Világ moziban árult vizet, ott, ahol a „Mama" takarított...

A Magyar Költészet Napját április 11-én Ferencváros különleges ünneppé avatja. Már április 10-én, vasárnap megkezdõdnek az izgalmas családi programok, a gyermekeknek és felnõtteknek szóló koncertek, közös verselések és játékok, rajzkiállítások és mûvészeti akciók.

Ferencváros a Ráday utcától a Gát utcai emlékházig, az iskoláktól a közterekig, a Bakáts tértõl a József Attila lakótelepig a költészeté lesz!

 

Lesz benne gyerekkoncert, felolvasás, kiállítás, filmvetítés, jazz koncert, és április 11-én 11.30kor 500 gyerek József Attila verset olvas a Bakáts téren Helyey László, Szikszai Rémusz és a Hoppart vezényletével. Várunk minden verset mondani vágyót! :)

A részletes program.

 

 

Versmaraton – kortárs versek élőben, április 8-án reggel tíztől este tízig a Magyar Rádió Márványtermében

Nyolcvan hazai és határainkon túl élő  magyar költő olvassa fel saját, az Év verse 2011 kötetben publikált verseit a Magyar Rádió, a Magyar Napló és az Írószövetség közös rendezvényén, a Versmaratonon. Csaknem egy évtizede jelenteti meg a Költészet napja alkalmából a Magyar Napló szerkesztősége „Az év versei” című antológiát, amely az elmúlt év  irodalmi  lapjainak szemlézése nyomán áll össze, bepillantást engedve a kortárs magyar irodalom kivételesen gazdag verstermésébe.  A sorozat 2002 óta minden évben megjelenő köteteiben eddig több mint száz költő verse olvasható.
A Versmaratonon készülő többi hangfelvételt szerkesztett formában április 10-én és a Költészet napján, április 11-én hallgathatják majd meg az MR1-Kossuth Rádió hallgatói.

 

jzsef_attila_szobor



Budapest Bábszínház

2011. április 11. 15.00

A Budapest Bábszínház előadása, a Hajnali csillag peremén – mackóélet és mackóálom egy részben – kortárs magyar költők új gyermekverseit dolgozza fel.

 

mackok

 

NÉPSZAVALÁS

Gödör klub

2011. április 11. (hétfő) 19:00

- Mondj egy verset a Költészet Napja alkalmából - Írók, költők, zenészek és Ti a színpadon, Sebő Együttes

A Költészet Napja nem múlhat el ünnepi műsor nélkül a Gödörben sem! Már kora estétől kortárs írók és költők szavalnak saját szerzeményeket, amelyre bátor spontán jelentkezőket is várunk „itt és most" alapon! Később Sebő Ferenc együttese lép színpadra, hogy megzenésített verseket daloljanak.

A ma már országszerte nagy tiszteletnek örvendő népzenész, zenegyűjtő, népzene kutató, és előadó nevéhez fűződik hazánkban a táncház mozgalom elindítása, így ne csak olvasószemüvegeinket, de forgós szoknyáinkat se felejtsük otthon ezen az estén! Sebő Ferenc versel, zenél, és táncoltat, így a legtökéletesebb atmoszférát teremti meg a költészet napjának méltó megünnepléséhez.

 

 

A költészet napja
Petőfi Irodalmi Múzeum

2011. április 11., 15.00

Összeállítás József Attila levelezéséből a Keleti István Művészeti Iskola növendékeinek előadásában

Részletek József Attila, valamint József Jolán, József Etelka, Bőhm Hertha, Vágó Márta, Szántó Judit, Koronya Jolán, Eisler Klára, Kozmutza Flóra a költőhöz írt leveleiből. Rendező: Kőváry Katalin

 

127_jozsef_attila_mosolyog

 

Európa és a Magyar Költészet Napja verssel, zenével és fogadással

Műcsarnok

2011. április 9. szombat, 17.00 óra

Az Első Magyar Versszínházzal és a regionális tagszervezetekkel közösen ünnepli a Költészet Napját a Magyar Versmondók Egyesülete és a Műcsarnok.

 

0051_t3520_maxi


 

Költészet Napja a Bajor Gizi Színészmúzeumban

2011. április 11.-én, hétfőn 10-19 óra között várják a látogatókat.

Délelőtt vetítésekre és tárlatvezetésekre kerül sor. 12 órától Zrínyi Gál Vince (KOMA Társulat) és Elek Ányos lesz a vendégük. Beszélgetés és játék a versről.

15 órától Kukorelly Endre mutatja be „Samunadrág” című kötetét, dedikálás, felolvasás és versillusztráció készítés lesz a program.

Kávéházi hangulattal és egy csésze tea mellett várják a látogatókat.

Belépő: Mindenki hozza magával egy kedves versét!

Cím: XII.kerület, Stromfeld Aurél u. 16..

Információ: szinhaziintezet.hu

 

 

A léggömb elrepül - Fesztbaum Béla Kosztolányi estje

Vígszínház

2011. április 11. (hétfő) 19:.0


A sokunk számára oly kedves költő verseiből, újságcikkeiből, útleírásaiból, novelláiból szerkesztett est, egy igazából felnőni sosem akaró, az életet, a játékot szenvedélyesen szerető fiatalember portréja.

Könnyed és elegáns, a komoly mondanivalót is gyakran bohócmaszk mögül előadó poéta, a magyar nyelv csodálatos virtuóza. Kíváncsi utazó, szellemes csevegő: gyerekkorról, családról, pesti kávéházakról és a Vatikánról. A múlt és az értékek tiszteletéről, emberi és művészi feladatainkról, az alkotásról. Távoli csillagokról és féltve őrizgetett elsárgult fényképekről. Az írásról. A színházról.

Éljük bármelyik életszakaszunkat, legyen a dalunk boldog vagy szomorú, álljunk rivaldafényben, vagy kacsintson ránk az elmúlás, Kosztolányi írásai arra tanítanak, hogy nyitott szívvel, gyermekségünket megőrizve és érzékenyen az élet apró dolgainak költészete iránt, harmonikusabb és derűsebb lehet földi utazásunk... Az est szünet nélkül kb. 80 perc.

 

fesztbaum

 

 

Ady-est (60')

Merlin Színház

2011. április 11. hétfő  17.00
2011. április 11. hétfő 19.30

A Kaposvári Egyetem Művészeti Karának III. éves színészhallgatóinak ADY vendégelőadása, Magács László rendezésében.

 

Ady őrülten szeretett és sohasem volt boldog. Jövedelmeiből kényelmesen élhetett volna, mégis állandó anyagi gondjai voltak. Mit lássunk benne: a zsenit vagy az neurotikus, érzékeny, modern embert? Esetleg a költő-váteszt, a magyar Messiást?

Mi ő inkább: a szerelem betege vagy narcisztikus, egocentrikus férfi? A sor folytatható. De beszéljenek a versek.

 

 

 

ady486_small


 

 

JEGYVÁSÁRLÁS az április 11-i programokra >>>

 

 

 

2011. április 12.


 


Úgy éltem életem... Filter Színészi Társulás
Radnóti-est (85') 

Merlin Színház

2011. április 12. kedd  19.30

 

Az előadás Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni valamint a kortársak levelezései és emlékiratai alapján készült színpadi játék. Jelenetek egy költő életéből, amelyek vagy így történtek, vagy másképp, eredményük a maradandó mű, ami kibukik a tollból és elkísér a poklok poklai felé.

És nem csupán a költőről van szó. Egy emberről, aki „oly korban élt e földön", aki egy zavaros időszakban a helyét keresi, bizonyítva magának és a környezetnek saját létét egészen addig, amíg a történelem át nem csap a feje felett. Elveszíti sorsa irányítását és csak a remény az, ami megmentheti őt a teljes pusztulástól, de az sem segít, csak a vers, ami örökéletűvé teszi lelkét, emberségét és művészetét. Ebből a küzdelemből örök alkotások születtek, melyeknek üzenete érvényes a mai napig.

 


 

François Villon-est – A Költészet Napja alkalmából

Mácsai Pál és Huzella Péter kétszemélyes zenés színháza

Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér

2011. április 12., kedd – 19.30


 

 

mcsai


Kétszemélyes zenés színház, amelyben Huzella Péter a Kaláka együttes Villon-lemezén megjelent dalait és új szerzeményeit énekli, Mácsai Pál pedig nem csak mondja, játssza, éli a verseket, hanem énekel és gitározik is. Igazi különlegesség, izgalmas kaland Villon mindig érvényes, örök emberi szövegeit hallani közel fél évezredes távolból. Az est dallamanyagáról tudni kell, hogy egyrészt a Kaláka, másrészt régi breton dallamok, illetve saját szerzemény felhasználásával állította össze Mácsai Pál és Huzella Péter.

Fordítók: Faludy György, József Attila, Illyés Gyula, Mészöly Dezső, Szabó Lőrinc

jegyár: 2000 Ft

diákjegy, terézvárosi nyugdíjas, illetve csoportos jegy (10 fő felett): 950 Ft
1067 Bp, Eötvös u. 10.


 

 

További verses estek


Ha a költészet napján kívül máskor is szívesen ellátogatna egy-egy verses estre, a színház.hu az alábbiakat ajánlja:

Katona József Színház

2011. május 4. 19.00

"Most kényszerítelek, válaszolj"

Bán János Pilinszky-estje a Sufniban

 

 

 

ban_janos

 

Pilinszky János életútjának főbb állomásait versein keresztül mutatja be Bán János, Kotány Bence, Seszták Szidónia és Szumelidisz Krisztina. A költő filozófikus gonodlatai nem feltétlenül sugároznak pozitív életérzést, szavai által mégis mindeki ráismer az élet nehézségeire, fájdalmaira, szerelmeire, szépségeire, az igazság és Istne-keresés útjaira és útvesztőire, végül a halál tényével való megbékélésre. A költészet mellett az élő zene és a mozgás is fontos része lesz ennek az estének.

JEGYVÁSÁRLÁS >>>

 

 

Katona József Színház

2011. április 15. 19.00

Mennyekbe vágtató prolibusz

Fekete Ernő Weöres Sándor estje a Sufniban

 

phoca_thumb_l_katona_mennyekbevagtatoprolibusz_w_023

 

Fenn nyilaló robogás. Lenn ellankadnak a léptek.
Ó, mit akartam mondani ezzel? Mit tudom én már!
Ködből kelnek a szók, gyorsabban a gondolatoknál;
mondatok összeszövődnek, a semmit fogva az űrben.

JEGYVÁSÁRLÁS >>>

 

 

Radnóti Színház

2011. május 7. 19.00

Radnóti - Bálint András estje

Az évadban utolsó alkalommal!

 

"Valahányszor költői estet készítettem (Kosztolányi, Szép Ernő, Radnóti, Babits, Márai, Arany), mindig kicsit magamról is beszéltem. Most Radnóti költészetében azt keresem, ami az ő magyarságtudatáról, zsidóságáról és katolicizmusáról szól, és szeretnék beszélni a saját családomról, a gyökereimről. Az est folyamán Radnóti versek, naplórészletek, levelek, korabeli újságcikkek, törvények szövegei hangzanak el, de elmondok néhány saját történetet is. A közönség körbeül, egy térben vagyunk, együtt gondolkodunk." Bálint András

JEGYVÁSÁRLÁS >>>


 

 Végül egy kis retro! :)  >>>


süti beállítások módosítása