"Hát hasra esni még csak tudok!"

Komlós Juciról, Horváth Ádám rendező is megemlékezett, elmondása szerint a színésznő mindig felkészült, rendkívül pontos művész volt.

Életének 93. évében kedden elhunyt Komlós Juci, a nemzet színésze, Jászai Mari-díjas és érdemes művész - közölte a Nemzeti Színház. Komlós Juci 1919. február 10-én született Szabadkán, igazi színészdinasztia tagjaként: szülei Komlós Vilmoskomikus és Pintér Irma színésznő voltak, de két testvére, László és András is ezt a pályát választotta. Pestszentlőrincen, az egykori Állami lakótelepen nőtt fel, színi tanulmányait pedig 1935-ben Rózsahegyi Kálmán színművészeti iskolájában kezdte. Oklevelét azonban csak 70 évvel később, különleges körülmények között kapta meg: a Színház és Filmművészeti Egyetem 2005-ben munkássága elismeréseként felmentette az órára járás alól, és kiállította neki a színész-diplomát. Komlós Juci ugyanis soha nem fejezte be a színiiskolát, egy év után máris szerepet ajánlottak neki a Király Színházban. A színésznőt Jászai Mari-díjjal 1957-ben tüntették ki, három évvel később érdemes művész címet kapott, 1998-ban beválasztották a Halhatatlanok Társulatának Örökös Tagjai közé. 2002 márciusában, Lukács Margit eltávozása után a Nemzet Színésze cím birtokosa lett.

 

komloosjuci

 

"Egyik oldalon a függönyök mögött kaptam egy szelet csokoládét"

 

Amikor Jucit arról kérdezték, egy színészdinasztia tagjaként természetes volt-e számára, hogy már egészen kicsi korától színpadon állt, azt válaszolta: “A színészgyerekeket használták gyerekszerepekre. Három-négy éves lehettem, amikor Pécsett beöltöztettek egy biedermeier ruhácskába, és át kellett mennem a színpadon. Nagyon szerettem az édességet. Egyik oldalon a függönyök mögött kaptam egy szelet csokoládét, a túloldalon az ügyelő várt a maradékkal. Megcéloztam a csokit, és átlépdeltem a színpadon. Közben kinéztem ugyan a nézőtérre, hogy mennyi ember ül ott, de nem feledkeztem el az édességről. Tapsot kapott a szereplésem.”

 

juccii

 

"Azt gondoltam, egyből nagy primadonna leszek"

 

“Amikor tizenhét évesen Szegedre kerültem, azt gondoltam, egyből nagy primadonna leszek, és a lábaim elé borul a világ. Erre az első operettemben, a Cigánybáróban egy inasgyerek szerepét osztották rám, akit mindig küldözgettek ide-oda. Kétségbeestem, és a főpróbán annyira próbáltam kitűnni a többiek közül, hogy a nagy rohangálásban a színpad közepén hasra estem. Gondoltam, most leszek kirúgva. Ültem sírva az öltözőben, amikor hívatott a direktor, Sziklai Jenő. "Mondja fiam, meg tudja ezt csinálni holnap is?" Vörös lett a fejem: "Hát hogyne tudnám, hát hasra esni még csak tudok!" Sziklai belerendezte, a közönségnek pedig nagyon tetszett, hogy az inaskölyök a nagy igyekezettől orra esik” - mesélte.

 

"Nagy barátság volt"

 

A Szomszédok író-rendezője felidézte, a televíziós sorozatot megelőzően többek között a Mire megvénülünk című hatrészes Jókai-feldolgozásában dolgoztak együtt a színművésszel. "Nagy barátság volt" - fogalmazott. Komlós Juci az elejétől a végéig, azaz 1987-től 1999-ig játszott a Szomszédokban; Zenthe Ferenccel - mint Lenke néni és Taki bácsi - szimbólumaivá váltak a teleregénynek.
 "Amikor az elején a szereposztást csináltam, csak bennük voltam biztos, a többiekben még nem. Mindketten boldogan vállalták, akkor még nem hittük, hogy tizenhárom évre" - emlékezett Horváth Ádám, aki hozzátette: a színművész addigra már abbahagyta a szakmát, ezért a Szomszédok ilyen értelemben színészi "feltámadás" volt számára.

 

komlosjuciek

 

"Kivel veszekedjen az ember idős korában, ha nem azzal, akit a legjobban szeret?!

 

Juci a Szomszédokról úgy nyilatkozott, nagyon váratlanul érte a felkérés Lenke szerepére. “Természetes, hogy ha egy színésznő nem játszik évekig, elfelejtik. A Szomszédok újra népszerűséget adott, és sorra kaptam a kedves leveleket. Csak azért neheztelt a közönség, hogy miért veszekszem annyit a Zenthe Ferivel, akit ők imádtak. Válaszoltam mindenkinek, hogy kivel veszekedjen az ember idős korában, ha nem azzal, akit a legjobban szeret?! A Szomszédokban nagyon jó csapat volt, szeretetben és megbecsülésben dolgoztunk”.

 

juci

 

"Tüneményes"

 

Horváth Ádám arról is beszélt, milyen volt együtt dolgozni Komlós Jucival. "Tüneményes. Először is mindig felkészült volt, másodszor rendkívül pontos: kézzel kijegyzetelte a forgatókönyvből a saját szövegét, végszóval. Egy hangnyi nézeteltérés köztünk tizenhárom év alatt nem volt. Valami hihetetlen türelemmel, szelídséggel, komolysággal és szorgalommal csinálta a forgatásokat, és nagyon szerette" - szólt egykori munkatársáról és barátjáról a rendező.

 

"Csodálatos, irigylésre méltó élete volt" – emlékezett Ábel Anita. "Akárhányszor láttam, mindig elvarázsolt a derűje. Csak a jót tudta meglátni mindenben és mindenkiben, fantasztikus emberszeretet élt benne. Egy boldog, mosolygós napocska volt. A színészethez olyan mérhetetlen alázattal közelített, ami csak az igazán nagyokra jellemző".


Komlós Juci búcsúztatására szűk családi és baráti körben kerül sor.

süti beállítások módosítása