Nó mester járt nálunk

Magyarországon járt Reijiro Tsumura japán nó mester.

Reijiro Tsumura japán nó mester a japán kormány által támogatott Japán Kulturális Nagykövetei elnevezésű különleges program keretében érkezett Magyarországra. A szakavatott mester által bepillantást nyerhettek a hagyományos japán színházi világba a Színház- és Filmművészeti Egyetem növendékei. A mester közel másfél héten keresztül dolgozott a Merlin Színházban a fizikai színházi osztállyal és profi színészekkel. A workshop résztvevői április 7-én a mester által vezetett prezentáció keretében mutatták be a tanultakat a Merlin Színházban.

 

no1

 

Reijiro Tsumura kortárs színházi előadások és táncművek szerzője, rendezője és előadója 1942-ben született Fukuoka prefektúrában. A Hitotsubashi Egyetemen diplomázott. A Kanze-iskola vezető színésze, a Ryokusenkai nó előadó csoport igazgatója és a Nishogakusha Egyetem vendégprofesszora. Ázsiában és Európában is népszerű művész. 1971-ben debütált a Dojoji című nó darabban. Jelentős előadásai: Osero (1992), Sotoba komachi (2003), Új Nemzeti Színház: OKINA (2004), Két Nóra (2005), Hikari Shozo (2008), The Diver (2010). A Két Nóra és a Hikari Shozo című előadások 2009-ben a Japán Évad keretében a MERLiN Színházban is vendégszerepeltek.

 

no2

 

Reijiro Tsumura mind tradicionális, mind pedig kortárs nó előadásokban játszik. A 100 kulcsszó a Nó megértéséhez (One Hundred Keywords to Understanding Noh) című könyv szerzője. A nó színház iránti elkötelezettségéért elnyerte a Szellemi Kulturális Örökség megtisztelő címét.

süti beállítások módosítása