Renée Fleming Budapesten

Renée Fleming május 11-én ad önálló estet a Magyar Állami Operaházban. "Májusünnep" világsztárokkal.

A világhírű szoprán a Magyar Állami Operaház harmadik Májusünnep fesztiváljának keretében lép fel.

 

Renée Fleming korunk egyik legünnepeltebb operacsillaga. A pályán eddig eltöltött huszonöt éve során több mint kétszázszor énekelt a New York-i Metropolitan színpadán. Fellépett Barack Obama elnöki beiktatásának ünnepén, énekelt Károly walesi hercegnek a Buckingham Palotában, valamint Vaclav Havel cseh elnök meghívására a bársonyos forradalom 20. évfordulójára rendezett ünnepségen.

 

A háromszoros Grammy-díjas Fleming zenetanár szülők gyermekeként, a New York állambeli Rochesterben nőtt fel. Énekesi diplomáját a világhírű Juilliardon szerezte. A MET-ben 1991-ben debütált, ahol azóta többek között olyan szerepekben aratott sikert, mint Almaviva grófné (Mozart: Figaro házassága), Violetta (Verdi: Traviata), 2011 februárjában és márciusában pedig Armida (Rossini).

 

Repertoárja rendkívül széles, három évszázad szerzőinek műveit foglalja magába; Händeltől és Mozarttól a 19. századi bel canto irodalom képviselőin át egészen a kortárs komponistákig ível. Renée Felming nemcsak az opera-, hanem a koncertszínpadok rendszeres és keresett fellépője is: a 2010/11-es évadban olyan zenekarokkal lép fel, mint a BBC Szimfonikus Zenekar, a Pittsburgh-i Szimfonikusok, a National Symphony Christoph Eschenbach vezényletével, a Müncheni Filharmonikusok, a Stockholmi Királyi Filharmonikusok, a Norvég és a Finn Rádió Szimfonikus Zenekara, valamint a Berlini Filharmonikusok.

 

reneflemingfel

Renée Fleming (fotó: Decca/Andrew Eccles)

 

CD-felvételein más zenei műfajok képviselőivel is szívesen együttműködik: a Dark Hope című 2010-es albumon Peter Gabriel, Leonard Cohen, az Arcade Fire és a Death Cab for Cutie voltak a partnerei.

 

A New York-ban élő énekesnőnek két lánya van. Az éneklés mellett a leghíresebb amerikai televíziós műsorokban is szerepet vállal néha, emellett "La Voce by Renée Fleming" néven saját parfümmárkát is piacra dobott. Népszerűségét mutatja, hogy Daniel Boulud sztárséf "La Diva Renée" néven külön édesség-kreációt álmodott meg, és elneveztek róla egy virágfaját is, a "Renée Fleming Iris"-t.

 

Az operacsillag rendszeresen szerepel a világ legjobban öltözött hírességeinek listáján: fellépőruháit többek között Gianfranco Ferré, John Galliano, Christian Lacroix, Karl Lagerfeld, Oscar de la Renta és Vivienne Westwood tervezik.

 

Budapesti önálló estjén Richard Strauss, Massenet, Dvořák, Lehár, Puccini, Leoncavallo és Zandonai műveiből csendülnek fel dalok és áriák a Magyar Állami Operaházban.

 

Renée Fleming estjét Kristjan Järvi, észt születésű, amerikai karmester dirigálja.

 

jarvifel

Kristjan Järvi (fotó: www.kristjanjarvi.com/Peter Rigaud)

 

Järvi karrierjét a Los Angeles-i Filharmonikusoknál kezdte Esa-Pekka Salonen asszisztenseként, majd a svéd Norrlands Opera és Szimfonikus Zenekar, valamint a bécsi Tonkünstler Zenekar főzeneigazgatója lett. Neve a nemzetközi opera- és koncertvilágban egyet jelent a kulturális és zenei sokszínűséggel: a klasszikus műfajokon kívül a jazz és a világzene is közel áll hozzá. A Baseli Kamarazenekar művészeti tanácsadójaként és a New York-i Absolute Ensemble alapító-főzeneigazgatójaként sokat tesz azért, hogy a komolyzenei tradíciókat 21. századi friss, formabontó törekvésekkel ötvözze. Järvit dinamikus személyisége és stílusa szerte a világon keresett karmesterré teszi.

 

A nagyszabású koncert előtt és után összesen hat operaelőadással várja közönségét a Májusünnep. Műsoron az operaműfaj két legnépszerűbb szerzője, Verdi és Puccini darabjai. Az Otello, a Manon Lescaut és a Rigoletto főszerepeiben további nemzetközi sztárok lépnek színpadra a pesti Operában.

 

galouzinegambler2fel

Vladimir Galouzine

(A képen Prokofjev: A játékos c. operájában)

(fotó: Marty Sohl/Metropolitan Opera)

 

Az Otello címszerepében egy kiemelkedő képességű tenor, Vladimir Galouzine mutatkozik be május 6-án és 8-án Rost Andrea partnereként. Jago szerepében Lado Ataneli, a világjáró grúz bariton látogat vissza a Magyar Állami Operaházba.

 

ataneli-jagofel

Lado Ataneli Jago szerepében

(fotó: www.ataneli.com)

 

A chilei énekesnő, Christina Gallardo Domas első magyarországi fellépésén Manon Lescaut-t alakítja május 7-én és 12-én. Partnereként, Des Grieux szerepében Neil Shicoff lép színpadra. Shicoff szenvedélyes átéléssel előadott szerepeiről híres szerte a világban, az egyik legkeresettebb énekes.

 

gallardo-domas_fel

Christina Gallardo Domas

 

shicofffel

Neil Shicoff (fotó: www.shicoff.com)

 

Május 14-én és 18-án a Rigoletto mantuai hercege a spanyol José Bros lesz, aki az elmúlt években több mint 25 opera főszerepeit énekelte el a legnagyobb operaházakban. Gildaként Patrizia Ciofi, a leghíresebb olasz operaszínpadok állandó főszereplője lép színre, a címszerepben pedig külföldön is ismert hazai büszkeségünk, Kálmándi Mihály.

 

ciofi_roh-rigolettofel

Patrizia Ciofi Gilda szerepében

(fotó: Johan Persson)

 

brosfel

José Bros

(fotó: www.josebros.com)

 

(Forrás: Magyar Állami Operaház)

 

süti beállítások módosítása