Miskolc csereberél Marosvásárhellyel

Megállapodást kötött a Miskolci Nemzeti Színház a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemmel, miszerint művészeket és előadásokat cserélnek. 

"A Miskolci Nemzeti Színház jelentős hagyományokkal rendelkezik a nemzetközi kapcsolattartás terén, így például évtizedes hatékony, hasznos és eredményes együttműködés jellemzi a Kassai Állami Színházzal való kapcsolatát, több közös projektet hozott létre a Regensburgi Színházzal, az elmúlt évben pedig tagjai közé választotta az egyik legjelentősebb nemzetközi színházi szervezet, az Európai Színházi Konvenció is" - hangoztatta Halasi Imre, a teátrum igazgatója.

 

halasiHalasi Imre


Az erdélyi Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemmel való összefogás révén erősödik a hallgatói mobilitás, lehetőség nyílik mesterkurzusok és vendégtanári programok megvalósítására, valamint közös pályázatok elkészítésére is. Mivel augusztusban kezdődik a következő szezon - azaz hivatalosan akkor indulnak az új évad próbái -, ekkor érkezhetnek meg az első hallhatók a campusról. "Rendkívül hiányzik az, hogy a fiatalok itt legyenek körülöttünk", az együttműködés pedig kísérlet egy iskola és egy színház között - mondta a direktor.


Gáspárik Attila, az egyetem rektora kitért arra, hogy a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem egy színházművészeti és egy zeneművészeti karral működik, háromfokú képzést biztosít a színházművészet szakterületen és alapképzést a zeneművészet és képzőművészet területein.
Hozzátette: az egyetemi autonómia jegyében az oktatás magyar és román nyelven zajlik, egyebek mellett színművész, rendező, dramaturg és drámaíró képzés közül is választhatnak a hallgatók, akiknek több mint 10 százaléka Magyarországról érkezik.


Annak a véleményének adott hangot, hogy az elmúlt években a miskolci színház igen jelentős eredményeket ért el, ami - a zenés produkciókban is – kiváló teljesítmény. Épp ezért esett a választás a teátrumra. Az együttműködés létrejötte közös egyetemi döntés volt. Van egy hasonló kapcsolatuk már a debreceni színházzal, ott egy darab által jött létre a közös megállapodás - részletezte, hozzáfűzve, ezáltal "megpróbáljuk belakni a Kárpát-medencét".
Utalt arra, hogy Erdélyben több mint 10 magyar nyelvű társulat van. Értékelése szerint ezek között van jobb, kevésbé jobb, de integrációban gondolkodnak. Speciális földrajzi, történelmi helyzetük révén pedig a román színjátszástól is tudnak "gyökereztetni" - jegyezte meg.

süti beállítások módosítása